Zrazený krém je nepríjemným problémom, s ktorým sa stretli už viacerí z nás. Niekedy za to môže nesprávne zvolená surovina, inokedy nevhodný spôsob prípravy. Tak či onak, mnohí krém vyhodia do koša a pustia sa do prípravy nového. Ak na to nemáte čas alebo ho nechcete vyhadzovať, využite niekoľko trikov, ktoré vám ho vedia zachrániť.
Zrazený krém je nepríjemným problémom, s ktorým sa stretli už viacerí z nás. Niekedy za to môže nesprávne zvolená surovina, inokedy nevhodný spôsob prípravy. Tak či onak, mnohí krém vyhodia do koša a pustia sa do prípravy nového. Ak na to nemáte čas alebo ho nechcete vyhadzovať, využite niekoľko trikov, ktoré vám ho vedia zachrániť.
So zrazeným krémom vám vie skvelo pomôcť horúca para. Stačí si len pripraviť klasický vodný kúpeľ a krém zahriať. Keď si všimnete, že je teplý, zložte ho z hrnca a vyšľahajte nanovo.
Inou alternatívou je vyšľahať nad parou menšiu časť nového krému z čisto nových ingrediencií a ešte teplú ju primiešať do zrazenej plnky.
V prípade, že sa vám nechce robiť vodný kúpeľ, krém môžete zahriať aj pomocou mikrovlnky. Dávajte si však pozor, aby ste ho v nej nenechali príliš dlho. Často stačí len 30 sekúnd. Krém následne z mikrovlnky vytiahnite a opäť vyšľahajte mixérom.
Zdroj: Unsplash.com
Zrazený maslový alebo smotanový krém vie zachrániť aj zopár kvapiek teplého oleja. Ten pridávajte postupne a za stáleho miešania. Krém by sa mal vďaka nemu pomaly spojiť. Aj v tomto prípade dbajte na teplotu. Veľmi horúci olej by mohol viesť k vzniku ďalších hrudiek.
Tip: Ak máte maslový krém, olej môžete nahradiť roztopeným maslom.
Ďalšou alternatívou, ako opraviť zrazený krém, je šľahať ho priamo vo vode, resp. vo vodnom kúpeli. Misku s krémom ponorte do teplej vody a začnite šľahať pomocou metličkového mixéra.
Niekedy sa stáva, že krém je po šľahaní vo vodnom kúpeli redší. Ak sa s tým stretnete aj vy, nechajte ho vychladnúť a potom ho studený znova vymiešajte.
Dôvodov, prečo sa krém zrazí, je viacero. Zvyčajne sa tak deje kvôli tomu, že suroviny, ktoré ste použili na jeho prípravu, nemali rovnakú teplotu. Najlepšie preto spravíte, keď ingrediencie vytiahnete z chladničky 2 až 3 hodiny predtým, ako ich plánujete použiť.
Problém následne môže robiť aj výmena masla za margarín. Ten má nielen odlišnú chuť, ale aj zloženie. Často sa tak stáva, že pri jeho vymiešaní vzniknú hrudky.
A niekedy hrudky vznikajú aj vtedy, keď miešate všetko naraz a nie postupne. V prípade maslového krému je dôležité vymiešať najprv zmäknuté maslo s cukrom. K tejto zmesi následne môžete pridávať ďalšie ingrediencie.
Príprava maslového krému do tort, zákuskov a múčnikov nie je náročná. Stačiť vám naň bude maslo, práškový cukor a mlieko alebo smotana na šľahanie. Maslo s cukrom poriadne vyšľahajte, pridajte za lyžicu mlieka alebo smotany a máte hotovo. Ak by ste chceli s krémom experimentovať, pridajte doň kakao alebo potravinárske farbivo.
(RECEPT=4421,8701,8865,5322,8645)
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste