Určite sa to stalo aj vám. Išli ste si natrieť maslo na chlieb a zrazu ste si všimli, že zmenilo farbu. Namiesto toho, aby bolo smotanovo biele je žlté a má zvláštnu chuť. Čo s takýmto maslom urobiť a ako tomuto nepríjemnému javu predchádzať?
Určite sa to stalo aj vám. Išli ste si natrieť maslo na chlieb a zrazu ste si všimli, že zmenilo farbu. Namiesto toho, aby bolo smotanovo biele je žlté a má zvláštnu chuť. Čo s takýmto maslom urobiť a ako tomuto nepríjemnému javu predchádzať?
Zožltnutie masla signalizuje oxidáciu, ku ktorej dochádza z viacerých dôvodov vrátane vyššej teploty a prítomnosti kyslíka. Oxidácia je bežný proces a začína hneď po tom, ako maslo otvoríte. To, ako rýchlo však postupuje, sa odvíja predovšetkým od spôsobu skladovania.
Ak maslo necháte príliš dlho v teple, začnú sa v ňom tvoriť škodlivé látky, ktoré vedú k stuchnutej alebo nepríjemnej chuti, odlišnej konzistencii a inej farbe.
V prípade, že maslo bolo v teple len zopár hodín, žltý povlak dajte nožom dole a maslo vyskúšajte. Ak nedošlo k výraznej zmene chuti, môžete ho konzumovať aj naďalej. Nezabudnite ho však umiestniť do chladu.
Na druhej strane, ak bolo maslo vystavené vyšším teplotám niekoľko dní a okrem farby a chuti zmenilo aj svoju štruktúru, dajte ho preč a použite nové.
To, ako dlho vám maslo vydrží po otvorení, závisí aj od použitých surovín a spôsobu spracovania. Vo všeobecnosti platí, že maslo zo sladkej smotany je trvanlivejšie ako to z kyslej. Dôvodom je skutočnosť, že kyslosť podporuje oxidáciu tuku, ktorá urýchľuje kazenie a znižuje kvalitu výrobku.
Maslo môžete skladovať v chladničke aj mimo nej. V oboch prípadoch je však dôležité držať sa niekoľkých pravidiel.
Mnohí odborníci radia, aby ste maslo skladovali v chlade. Ideálne v chladničke, ktorá vie spomaliť proces jeho oxidácie, vďaka čomu vám po otvorení vydrží aj niekoľko týždňov.
Maslo môžete skladovať v jeho pôvodnom obale, no oveľa praktickejšia je nepriehľadná, napríklad porcelánová nádoba.
Ak máte doma masla viac, môžete ho dať do mrazničky. V tej vám pri teplote od -18 °C do -20 °C vydrží až rok bez rizika znehodnotenia. Na maslo v mrazničke však nesmiete zabudnúť. Ak by ste ho v nej nechali príliš dlho, počítajte s tým, že keď ho vytiahnete, bude žlté.
Chladnička síce zabezpečí, že maslo vydrží dlhšie, no často spôsobuje, že je tvrdé a nedá sa natrieť na chlieb alebo žemľu. Dobrou správou je, že tomuto problému sa môžete veľmi jednoducho vyhnúť, a to tak, že ho budete skladovať na kuchynskej linke.
Ak necháte maslo mimo chladničky, nájdite mu miesto, kde naň nebude svietiť priame slnko. Zároveň sa uistite, že teplota v kuchyni nepresahuje 21 °C. Počas leta alebo v čase, keď budete viac piecť, maslo presuňte do špajze.
Následne dbajte aj na to, v čom maslo máte. Pôvodný obal vymeňte za maselničku alebo inú nepriehľadnú nádobu.
A ako dlho vydrží maslo mimo chladničky? Klasické 5 až 7 dní. Solené aj 3 týždne, pretože soľ pôsobí ako prírodný konzervant.
Tip: Ak chcete, aby vám maslo vydržalo mimo chladničky dlhšie ako týždeň, využite rady starých mám a vložte ho do misky so studenou vodou.
Zabudli ste vytiahnuť maslo v predstihu z chladničky a potrebujete, aby vám čo najrýchlejšie zmäklo? Možností, ako na to, je viacero. Starou dobrou klasikou je mikrovlnka. Dávajte si však pozor, aby ste v nej maslo nenechali príliš dlho. Zvyčajne ho stačí zohrievať 5, maximálne 10 sekúnd.
Inou alternatívou je horúca voda. Na tento trik vám bude stačiť pohár, do ktorého nalejete vriacu vodu. Minútu počkajte, vodu vylejte a s takto nahriatym pohárom maslo prikryte. Počkajte dve minúty a môžete ho začať natierať na pečivo alebo ním polievať sladké parené buchty.
A skvelo pomôže aj nastrúhanie alebo nakrájanie masla na menšie kocky, ktoré zmäknú oveľa rýchlejšie ako celý veľký blok.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste