Sezóna uhoriek je v plnom prúde a vy premýšľate, čo so všetkou úrodou? Jednou z možností, ako ju spracovať, je sterilizácia. Sterilizované uhorky môžete použiť na desiatky spôsobov. Skvelé sú k mäsu či dokonca do šalátov. Ako však zabrániť tomu, aby po niekoľkých mesiacoch nezmäkli? Vyskúšajte tieto triky.
Sezóna uhoriek je v plnom prúde a vy premýšľate, čo so všetkou úrodou? Jednou z možností, ako ju spracovať, je sterilizácia. Sterilizované uhorky môžete použiť na desiatky spôsobov. Skvelé sú k mäsu či dokonca do šalátov. Ako však zabrániť tomu, aby po niekoľkých mesiacoch nezmäkli? Vyskúšajte tieto triky.
Na sterilizáciu používajte len čerstvé a dobré uhorky. Vyhnite sa plodom, ktoré dlho stoja, napríklad v chladničke alebo v špajzi. Ak ich totižto oberiete niekoľko dní pred zaváraním, stratia veľa vody a sú náchylnejšie na zmäknutie.
Zároveň platí, že na sterilizáciu by ste mali používať skôr menšie uhorky, ktoré majú 3 až 5 cm. Príliš veľké nakladačky obsahujú veľa vody, kvôli ktorej rýchlo zmäknú.
Uhorky pred sterilizovaním dobre vyčistite a nezabudnite z nich odstrániť konce, čiže zostatky po stonke. Tie obsahujú predovšetkým enzýmy, kvôli ktorým sterilizovaná zelenina po krátkej dobe zmäkne.
Na koncoch uhoriek sa okrem toho môže nachádzať aj veľké množstvo baktérií a plesní, ktoré výrazne ovplyvňujú kvalitu nakladačiek počas sterilizácie a skladovania.
Uhorky nenechávajte dlho vo vode, aby nezmäkli ešte predtým, ako ich vôbec začnete sterilizovať. Ak ich máte viac, do vodného kúpeľa ich vkladajte postupne. Vždy len také množstvo, ktoré viete v priebehu 5 až 10 minút spracovať.
O chrumkavosť uhoriek sa postará aj chren. Ten obsahuje horčičné oleje, vďaka ktorým má antimikrobiálne vlastnosti. Efektívne tak bojuje proti rastu baktérií a plesní, ktoré spôsobujú nielen mäknutie uhoriek, ale taktiež stratu ich farby a chuti.
Chrenu nemusíte používať veľké množstvo. Do veľkých 7 dcl pohárov stačí pridať len malý kúsok.
Malé uhorky stačí sterilizovať 2 až 3 minúty. Veľké približne 5 až 8 minút. Čas sterilizovania zbytočne nepredlžujte, aby nakladačky nestratili svoju charakteristickú chuť či textúru.
Po sterilizovaní poháre s uhorkami zakryte dekou a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Následne uskladnite na tmavom mieste.
Dôvodom, prečo uhorky mäknú, je často pleseň, ktorá sa do pohára dostane, ak nie je dobre zatvorený. Po sterilizácii preto dôkladne skontrolujte viečko. Zistite, či nie je uvoľnené, prípadne či pohár nie je v nejakej časti poškodený. Ak by bol, uhorky premiestnite do nového a proces sterilizácie zopakujte.
Uhorky môžu zmäknúť aj kvôli nesprávnemu skladovaniu. Po tom, ako ich sterilizujete, umiestnite ich na chladné tmavé miesto. Najlepšie do pivnice alebo suterénu, kde teplota v zime neklesne pod 4 °C a v lete nepresiahne 23 až 25 °C.
Poháre neumiestňujte na zem. Tá býva často vystavená väčším teplotným výkyvom, ktoré ovplyvňujú kvalitu zaváranín. Nehovoriac o tom, že do pohárov môžete kedykoľvek nechtiac kopnúť. Namiesto toho ich preto položte na poličku.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste