NajRecept.sk Cestoviny Zlepené cestoviny? Zabudnite na olej. Kľúčová je táto jedna vec.
Zlepené cestoviny? Zabudnite na olej. Kľúčová je táto jedna vec.
Recept Zlepené cestoviny? Zabudnite na olej. Kľúčová je táto jedna vec.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Cestoviny sú univerzálnym riešením, keď máte chuť na niečo dobré a sýte. Vďaka tomu, že sa dajú pripraviť na desiatky spôsobov, sú vhodné na obed aj večeru. Ich varenie je spravidla rýchle a zvládne to aj začiatočník. Problém, s ktorým sa však stretávajú aj mnohí skúsení kuchári je, že sa im cestoviny krátko po uvarení lepia a len veľmi ťažko sa s nimi pracuje. Ako sa tomu vyhnúť?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   12.2.2025

Zlepené cestoviny? Zabudnite na olej. Kľúčová je táto jedna vec.

Cestoviny sú univerzálnym riešením, keď máte chuť na niečo dobré a sýte. Vďaka tomu, že sa dajú pripraviť na desiatky spôsobov, sú vhodné na obed aj večeru. Ich varenie je spravidla rýchle a zvládne to aj začiatočník. Problém, s ktorým sa však stretávajú aj mnohí skúsení kuchári je, že sa im cestoviny krátko po uvarení lepia a len veľmi ťažko sa s nimi pracuje. Ako sa tomu vyhnúť?

Cestoviny varte vždy vo vriacej vode

Nehľadiac na to, aký druh cestovín varíte, vždy ich vkladajte do horúcej, ideálne vriacej vody. Vďaka tomu nestratia svoju charakteristickú štruktúru, nerozpadnú sa a krátko po vychladnutí sa nezačnú lepiť.

Ďalej si dávajte pozor aj na dĺžku varenia. Tá sa odlišuje od cestovín, ktoré ste zvolili. Špagety sú spravidla hotové skôr ako napríklad penne. Odporúčaný čas je uvedený vždy na obale, preto túto informáciu skontrolujte.

TIP: Cestoviny počas varenia nezabúdajte dôkladne premiešať, aby ste ich oddelili a znížili riziko zlepenia.

S olejom opatrne

Cestoviny po uvarení sceďte. Ak ste zvyknutí preplachovať ich studenou vodou, tento krok preskočte. Voda by ich totižto ochladila a zbavila škrobu.

Cestoviny, ktoré máte v pláne okamžite jesť alebo nejakým spôsobom upravovať (napríklad pripravovať z nich špagety carbonara), nepolievajte olejom. Tie, ktoré viete, že nezjete alebo ich chcete použiť o niekoľko hodín či na druhý deň, dajte do misky a pridajte k nim len zopár kvapiek oleja.

Na olej si dávajte pozor. Cestovinám síce môže pomôcť v tom, že sa nebudú lepiť, no keď ho použijete príliš veľa, budú ťažké a šmykľavé. Ak na ne nalejete omáčku, veľmi rýchlo sa zošmykne dole.

TIP: Uvarili ste viac cestovín? Nechajte ich vychladnúť, presuňte ich do uzatvárateľnej nádoby a vložte do chladničky. Tu vám vydržia niekoľko dní. Ak ste robili nejakú omáčku, určite ju neaplikujte na cestoviny. Mohli by zmäknúť a rozpadnúť sa. Namiesto toho ju skladujte v samostatnej miske.

Príprava receptu Zlepené cestoviny? Zabudnite na olej. Kľúčová je táto jedna vec., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Koľko vody a soli?

Nie každý vie, že to, či sa budú cestoviny na tanieri lepiť, ovplyvňuje aj samotný hrniec a množstvo vody

Profesionálni šéfkuchári odporúčajú zvoliť väčší hrniec a použiť 1 liter vody na 100 g cestovín. Takýmto spôsobom si zaistíte, že špagety, penne či tagliatelle budú môcť voľne plávať a po uvarení ich nevytiahnete ako jednu veľkú zlepenú masu.

A čo soľ? Na tú určite pri varení nezabúdajte. Pokrmu dodáva príjemnú chuť. Do vody by ste mali nasypať 5 až 10 gramov na 100 g špagiet alebo iných cestovín.

Vodu osoľte ešte pred pridaním cestovín. Ideálne vtedy, keď začne vrieť, aby ste nepredĺžili jej varenie.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár