NajRecept.sk Cestoviny Zase sa vám zlepili cestoviny? Naučte sa, ako tomu predísť.
Zase sa vám zlepili cestoviny? Naučte sa, ako tomu predísť.
Recept Zase sa vám zlepili cestoviny? Naučte sa, ako tomu predísť.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Urobili ste na obed alebo večeru cestoviny a po krátkej dobe sa vám zlepili? S týmto problémom sa stretá veľké množstvo ľudí, ktorí sa mu snažia predchádzať rôznymi spôsobmi. Niektorí na to používajú olej, iní zas cestoviny po uvarení dôkladne prepláchnu. Ktorá z možností skutočne funguje a naopak, čomu sa určite vyhnúť?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   21.6.2025

Zase sa vám zlepili cestoviny? Naučte sa, ako tomu predísť.

Urobili ste na obed alebo večeru cestoviny a po krátkej dobe sa vám zlepili? S týmto problémom sa stretá veľké množstvo ľudí, ktorí sa mu snažia predchádzať rôznymi spôsobmi. Niektorí na to používajú olej, iní zas cestoviny po uvarení dôkladne prepláchnu. Ktorá z možností skutočne funguje a naopak, čomu sa určite vyhnúť?

Zabudnite na olej vo vode

Aj vy pridávate do vody, v ktorej varíte cestoviny, kvapku oleja? Robíte tak zbytočne. Olej sa udrží na povrchu a k špagetám či penne sa ani len nedostane. Vo výsledku ho tak nakoniec vylejete spolu s vodou do odtoka.

Olej používajte radšej v iných fázach varenia – napríklad vtedy, keď cestoviny neplánujete hneď použiť. Alebo vtedy, keď je olej jednou z hlavných súčastí receptu, ako je to napríklad v tomto na aglio e olio špagety.

Vodu soľte až po zovretí

Mnohí sú zvyknutí na to, že vodu solia ešte za studena, hneď po tom, ako ju nalejú do hrnca. To je však chyba, pretože soľ predlžuje varenie vody a tým aj celý proces prípravy špagiet.

Ak premýšľate nad tým, že soľ úplne vynecháte, určite to nerobte. Ide o dôležitú zložku, ktorá vytvorí správne prostredie na varenie cestovín. Len si dobre odsledujte, kedy ju do vody pridáte.

Používajte dostatočne veľký hrniec

Na to, aby sa špagety, penne alebo akékoľvek iné cestoviny nezlepili a po zliatí vám z nich nevznikla jedna masa, je dôležité spraviť im priestor. Vyberajte preto dostatočne veľký hrniec, do ktorého dáte viac vody.

Príprava receptu Zase sa vám zlepili cestoviny? Naučte sa, ako tomu predísť., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Cestoviny varte al dente

Na to, či sa budú cestoviny lepiť, výrazne vplýva aj to, ako dlho ich varíte. Najlepším riešením je uvariť ich al dente – čiže zvonka mäkké a zvnútra tvrdé/pevné. V takomto stave si pustia trochu škrobu, no nie príliš, čo vo výsledku znamená len jedno – bude sa vám s nimi dobre pracovať nielen hneď po zliatí, ale aj o nejaký čas neskôr.

Cestoviny nenechajte stáť príliš dlho

Ak môžete, cestoviny čo najskôr spracujte – pridajte k nim omáčku, mäso, zeleninu alebo čokoľvek iné podľa svojich preferencií. Zbytočne na nič nečakajte. Znížite tak riziko toho, že by sa zlepili.

TIP: Keď viete, že cestoviny použijete o krátku chvíľu (napríklad čakáte, kým sa dovarí omáčka), nechajte ich v troche vody, v ktorej ste ich varili. Tento tip však platí len vtedy, keď ich budete používať o pár minút. Ak dlhšie, napríklad o polhodinu alebo hodinu, zlejte ich a pridajte do nich trochu oleja.

S olejom opatrne

Olej je skvelou ingredienciou, ktorá sa dokáže postarať o to, aby sa cestoviny po dlhšej dobe “státia” nezlepili. Netreba to s ním však preháňať, pretože veľké množstvo môže neskôr spôsobiť, že omáčka alebo čokoľvek iné nebude chcieť na cestovinách dobre držať.

Nehovoriac o tom, že príliš mastné cestoviny budú ťažké a nemusia byť vôbec chutné.

Ak cestoviny neplánujete po uvarení hneď jesť, pridajte do nich len zopár kvapiek vysokokvalitného oleja a dobre ich premiešajte.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Zapekané špagety s mäsovými guľkami
Zapekané špagety s mäsovými guľkami

Oplachovať alebo neoplachovať?

Otázka, ktorá rozdeľuje ľudí na dve skupiny. Kým niektorí cestoviny po uvarení okamžite opláchnu, iní tento krok preskakujú. Kto robí dobre?

V tomto prípade neexistuje jednoznačná odpoveď. Všetko závisí od toho, ako chcete cestoviny ďalej používať.

Cestoviny nepreplachujte, keď ich idete okamžite používať a plánujete ich podávať s omáčkou. Vďaka tomu sa na ich povrchu udrží škrob, ktorý zabráni tomu, aby omáčka alebo čokoľvek iné stieklo na dno taniera.

Na druhej strane, ak plánujete robiť studený cestovinový šalát alebo chcete cestoviny použiť neskôr, mierne ich prepláchnite. Zbavíte sa tak škrobu, ktorý by v tomto prípade mohol viesť k tomu, že sa zlepia a stane sa z nich jedna veľká masa.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár