Recepty na domáci chlieb, pečivo, knedlík alebo iné múčne jedlá sa Vám určite hodia počas nasledujúcich dní. Na mnohé z týchto receptov využijete suroviny, ktoré pravdepodobne máte v chladničke. Veľkou výhodou je to, že hlavnou surovinou je múka, ktorú máte určite v komore.
Recepty na domáci chlieb, pečivo, knedlík alebo iné múčne jedlá sa Vám určite hodia počas nasledujúcich dní. Na mnohé z týchto receptov využijete suroviny, ktoré pravdepodobne máte v chladničke. Veľkou výhodou je to, že hlavnou surovinou je múka, ktorú máte určite v komore.
1. Domáca parená knedľa
Už si ani nepamätám, kedy som naposledy kupovala knedlík z obchodu. Vo väčšine si urobím cesto sama a v starom hrnci robím jeden knedlík za druhým. Zo začiatku to bola pre mňa veľká katastrofa, ani jeden knedlík mi nevyšiel, ale teraz to je úplne iné. Objavila som recept, podľa ktorého robím knedle už roky a vždy sa vydaria. Je pekne nadýchaný. Samozrejme najlepší je čerstvý, ale ak vám zostane, skúste si ho napríklad vysmažít vo vajíčku a pripraviť ho ako chlebíček vo vajíčku.
2. Lokše z kyslého mlieka plnené syrom
Robíte lokše z kyslého mlieka? Ja ich milujem, celé pomastené maslom. Tento recept je vylepšený o syr, ktorým lokše naplníte. Nemusíte plniť iba syrom, ale napríklad môžete zvoliť aj tvaroh alebo ich naplniť na sladko lekvárom, marmeládou, orechmi. Je to mňamka na rôzne spôsoby. Autor: Triniti
3. Domáce žemle
Vynikajúci a pritom tak jednoduchý recept na domáce pečivo. Zvonku chrumkavé, zvnútra mäkkučké ako pavučinka a dokonca dobré aj na druhý deň, ale to nám nikdy nezostanú, pretože nikto neodolá ani teplým, práve vytiahnutým z rúry. Vzor ako z obchodu robievam tvorítkom, kúpite už v každých domácich potrebách. Autor: Haanka
4. Nadýchaný, mäkký a chrumkavý domáci chlebíček
Jednoduchý recept na domáci chlebíček. Krásne nadýchaný, mäkučký a zároveň chrumkavý. Určite som ho nerobila naposledy. Dajú sa tam krásne obmieňať semienka, ja som teraz použila tekvicové, ale nabudúce určite pridám aj sezamové a i slnečnicové. Med určite nezamieňajte za cukor. Neodporúčam. Autor: Jaja
5. Najlepšie palacinkové cesto zo všetkých
Palaciniek som už počas môjho života napiekla toľko, že to nikto nevie ani spočítať. Vyskúšala som už rôzne cestá, s polohrubou múkou, s hladkou, s celozrnnou aj s kakaom, s čokoládou alebo aj palacinky na slano. Zatiaľ vyhráva tento recept, s ktorým by som sa chcela podeliť. Aj slano i na sladko. Autor: Triniti
6. Tradičné slovenské bryndzové halušky
Tradičná slovenská kuchyňa. Milujem. Okrem bryndzových halušiek máme doma radi aj bryndzové alebo zemiakové pirohy, ktoré robím dosť často, pretože je to obľúbené jedlo mojej dcéry. Niekto bryndzu riedi kyslou smotanou, ja zvyknem riediť mliekom, záleží na bryndzi, na jej hustote. Ja kupujem domácu bryndzu, ktorá je veľmi hustá, takže mlieko úplne postačuje. Nezabudnite ani na osmaženú slaninu, ktorá nesmie chýbať. Autor: Mineralka
7. Ňočky s vajcami a šunkou
Jednoduché a rýchle na prípravu. Autor: Naďa I. (Rebeka)
8. Kysnuté buchty s tvarohovou náplňou
Ako hlavné jedlo, ako dezert, raňajky, večere.... no toto jedlo je vhodné na akýkoľvek čas :) Naplniť môžete čímkoľvek, my máme najradšej tvarohovú plnku a ešte aj lekvár. Niekto plní nutellou alebo iným orieškovým krémom, prípadne ešte makom alebo mletými orieškami. Ja som skúšala, ale zostávam verná starej dobrej klasike, obyčajným tvarohovým buchtám. Sú mäkké a nadýchané ako pierko. Autor: Naďa I. (Rebeka)
9. Domáce pečivo z kyslého mlieka
Pečivo z kyslého mlieka. Niekto pridáva miesto kyslého mlieka biely grécky jogurt, nie je to zlá zámena, ale z kyslého mlieka sú oveľa jemnejšie. Nemusíte pripraviť bagety, môžete aj žemle, menšie rožteky alebo aj väčší chlebíček. Potom je však potrebné sledovať konkrétny druh pečiva pri pečení, pretože na rožky budete potrebovať menej času než na chleba, to je logické. Neodolateľná vôňa pri pečení, neodolateľná chuť po upečení. S maslom a medom alebo marmeládou, alebo len s plátkom syra.
10. Domáci chlieb ako pierko
Chrumkavá kôrka, vo vnútri mäkučká pavučinka. Vôňa domáceho pečiva je na nezaplatenie. Niekedy sa mi nechce ísť do obchodu len kvôli pečivu, tak si ho pripravím doma a pánboh zaplať za všetky recepty na domáce pečivo :) Milujem tú vôňu pri pečení a ešte keď je horúci, chrumkavý, tak nie je o čom :) Autor: Triniti
11. Domáci chlieb
Musím uznať, že je to výborný chlieb a vôbec som netušil, že sa mi takto na prvýkrát podarí :) Autor: Honzík
12. Najjemnejšie jednoduché domáce rožky
Minulo sa vám doma pečivo a nechce sa vám do obchodu? Pripravte domáce rožky a verte, že z obchodu ich už nikdy nekúpite.
13. Langoše z kyslej smotany
Jednoduché a rýchle langoše... Autor: Janaha
14. Domáce parené buchty / ovocná kysnutá knedľa /
Ponúkam vám dva rôzne spôsoby prípravy parených buchiet z jedného cesta. Prvé buchty sú pripravené v parnom hrnci (vynikajúca vecička) a druhé starodávnym spôsobom, ktorý ma naučila moja babička... Autor: Janaha
15. Domáca varená knedľa bez mlieka a bez vajíčka
Domáca parená knedľa bez pridania mlieka a vajíčka. Chutná, nadýchaná, jemná a...
16. Buchty na pare posypané grankom
Dnes najobľúbenejšie jedlo nášho malého. Keď si najmenší člen povie, čo chce na obed, tak to u nás doma vyzerá takto. Buchty na pare sú jednoduché, netreba sa báť kysnutého cesta, ktoré mi tak krásne vzišlo, že som sa rozhodla odfotiť celý postup. Buchty som robila v starom hrnci s látkou, takto sa mi ešte nestalo, aby mi buchty nevyšli. Niekto používa tie moderné parné hrnce, ja som verná starej dobrej klasike. Dnes sme mali posypané grankom, ale inokedy robievam aj s makom, mletými orieškami alebo s kakaom a poriadnou dávkou masla. Autor: Milka
17. Pečené buchty ako od babičky
Vôňa pečených buchiet mi pripomína detstvo. Keď sme chodievali k babičke, tá nám stále piekla domáce buchty plnené lekvárom a tvarohom. Doma zmiznú z plechu za pár minút, ešte aj horúce nám chutia. Autor: Marta Mlyn
18. Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom
Populárne jedlo môjho detstva. Hoci som už "veľká", stále ho mám rada... Takto robila dukátové buchty moja mamina a ja som jej recept vďačne zdedila. Autor: Janaha
19. Šišky pečené v rúre
O trochu zdravší variant super sladkej dobroty. Domáce šišky pečené v rúre. Mňamka! Viem, že niekto to už šišky nenazýva, sú to skôr pečené buchty, ale ja to volám stále šišky. Niekedy ich smažím a niekedy vložím do rúry a nestarám sa :) Upečiem naraz všetky, nie sú mastné a napríklad mne chutia viac ako tie pravé vyprážané :) Autor: Petra
20. Univerzálne kysnuté cesto
Kysnuté cesto vhodné na prípravu akéhokoľvek jedla, či už sladkého alebo slaného.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste
Po česky knedlík, po slovensky knedľa.