Nazbierali ste veľa húb v lese a rozhodli ste sa ich nasušiť? Alebo ste túto voňavú ingredienciu dostali od niekoho známeho a chceli by ste ju využiť v recepte? Sušené huby sú skvelé na prípravu polievok, omáčok aj mäsa. Majú výraznú chuť, takže ich stačí použiť vždy v malom množstve. Aby však dokázali skutočne vyniknúť a nezostali tvrdé, je dôležité vedieť, ako ich správne pripraviť a najmä, ako dlho ich variť. Práve od toho totiž závisí, či budú jemné a mäkké, alebo naopak gumové a bez chuti.
Nazbierali ste veľa húb v lese a rozhodli ste sa ich nasušiť? Alebo ste túto voňavú ingredienciu dostali od niekoho známeho a chceli by ste ju využiť v recepte? Sušené huby sú skvelé na prípravu polievok, omáčok aj mäsa. Majú výraznú chuť, takže ich stačí použiť vždy v malom množstve. Aby však dokázali skutočne vyniknúť a nezostali tvrdé, je dôležité vedieť, ako ich správne pripraviť a najmä, ako dlho ich variť. Práve od toho totiž závisí, či budú jemné a mäkké, alebo naopak gumové a bez chuti.
Ešte predtým, ako sa pustíte do spracovania sušených húb, je dôležité, aby ste ich správne pripravili. Ideálne je preto držať sa týchto odporúčaní:
TIP: Ak chcete, aby mali sušené huby ešte výraznejšiu chuť, pred použitím v pokrme ich môžete nakrátko opiecť na masle s cibuľou alebo cesnakom. Takýmto spôsobom sa ich aróma dokonale rozvinie.

To, ako dlho by ste mali sušené huby variť, sa odvíja od viacerých faktorov, ako je ich veľkosť alebo spôsob sušenia. Najdôležitejším faktorom je však to, o aký druh húb ide:
Staršie alebo presušené huby sa zvyčajne musia variť dlhšie, aby ste z nich získali všetku potrebnú arómu a chuť.

To, že sú huby hotové, zistíte pomerne jednoducho. Stačí si všímať nasledujúce znaky:

Príprava sušených húb sa zdá na prvý pohľad jednoduchá, no v skutočnosti sa pri nej môžete stretnúť s niekoľkými chybami, na ktoré je treba dávať veľký pozor. Jednou z tých najčastejších je, že sa huby pred použitím v jedle vôbec neumyjú, čo je dôvod, prečo vo vývare, omáčke alebo inom pokrme skončia drobné nečistoty.
Ďalšou chybou býva aj príliš dlhé varenie, kedy sa huby v jedle jednoducho rozpadnú, stratia štruktúru a tým aj svoju typickú vôňu. Preto ich varte len dovtedy, kým sú mäkké a pružné.
A veľkou chybou je aj použitie vody z namáčania bez precedenia. V tej sa totižto často nachádzajú nečistoty, ktoré zostali na hubách a ktoré môžu negatívne ovplyvniť výsledný pokrm.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste