NajRecept.sk Tipy a triky Zabudnite na tvrdé sušené huby. Poradíme vám, ako dlho ich variť, aby boli mäkké a voňavé.
Zabudnite na tvrdé sušené huby. Poradíme vám, ako dlho ich variť, aby boli mäkké a voňavé.
Recept Zabudnite na tvrdé sušené huby. Poradíme vám, ako dlho ich variť, aby boli mäkké a voňavé.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Nazbierali ste veľa húb v lese a rozhodli ste sa ich nasušiť? Alebo ste túto voňavú ingredienciu dostali od niekoho známeho a chceli by ste ju využiť v recepte? Sušené huby sú skvelé na prípravu polievok, omáčok aj mäsa. Majú výraznú chuť, takže ich stačí použiť vždy v malom množstve. Aby však dokázali skutočne vyniknúť a nezostali tvrdé, je dôležité vedieť, ako ich správne pripraviť a najmä, ako dlho ich variť. Práve od toho totiž závisí, či budú jemné a mäkké, alebo naopak gumové a bez chuti.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.10.2025

Zabudnite na tvrdé sušené huby. Poradíme vám, ako dlho ich variť, aby boli mäkké a voňavé.

Nazbierali ste veľa húb v lese a rozhodli ste sa ich nasušiť? Alebo ste túto voňavú ingredienciu dostali od niekoho známeho a chceli by ste ju využiť v recepte? Sušené huby sú skvelé na prípravu polievok, omáčok aj mäsa. Majú výraznú chuť, takže ich stačí použiť vždy v malom množstve. Aby však dokázali skutočne vyniknúť a nezostali tvrdé, je dôležité vedieť, ako ich správne pripraviť a najmä, ako dlho ich variť. Práve od toho totiž závisí, či budú jemné a mäkké, alebo naopak gumové a bez chuti.

Príprava sušených húb pred varením

Ešte predtým, ako sa pustíte do spracovania sušených húb, je dôležité, aby ste ich správne pripravili. Ideálne je preto držať sa týchto odporúčaní:

  • Namočte ich do teplej vody – aby sa hubám rozvinula ich chuť a zväčšili svoj objem, namočte ich do teplej vody aspoň na 30 minút. Dávajte pozor na to, aby boli namočené úplne celé.
  • Prepláchnite ich – po namočení ich prepláchnite, aby ste ich zbavili menších nečistôt, a môžete ich použiť pri príprave mäsa, omáčky alebo akéhokoľvek iného pokrmu.
  • Použite vodu z namáčania húb – voda, ktorá vám zostala z namáčania húb, je plná vône a chuti, preto ju zbytočne nevylievajte. Preceďte ju cez sitko a použite ako základ pri varení omáčky alebo polievky.

TIP: Ak chcete, aby mali sušené huby ešte výraznejšiu chuť, pred použitím v pokrme ich môžete nakrátko opiecť na masle s cibuľou alebo cesnakom. Takýmto spôsobom sa ich aróma dokonale rozvinie.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Zemiaková polievka s hubami
Zemiaková polievka s hubami

Ako dlho variť sušené huby?

To, ako dlho by ste mali sušené huby variť, sa odvíja od viacerých faktorov, ako je ich veľkosť alebo spôsob sušenia. Najdôležitejším faktorom je však to, o aký druh húb ide:

  • Dubáky, kozáky a masliaky – variť by ste ich mali 20 až 30 minút na miernom ohni. V prípade, že plánujete variť kapustnicu, stačí len krátke predvarenie po dobu 15 minút.
  • Hlivy – tým, že majú tenšie klobúčiky, nepotrebujú príliš dlhý čas varenia. Vo väčšine prípadov im stačí 15 až 20 minút.
  • Bedle a rýdziky – zvyčajne sa varia okolo 25 minút na miernom plameni. Potrebujú dlhší čas ako hlivy, pretože majú pevnejšiu štruktúru.

Staršie alebo presušené huby sa zvyčajne musia variť dlhšie, aby ste z nich získali všetku potrebnú arómu a chuť.

Ako zistiť, že sú huby hotové?

To, že sú huby hotové, zistíte pomerne jednoducho. Stačí si všímať nasledujúce znaky:

  1. Mäkká konzistencia – správne uvarené huby by mali byť mäkké a poddajné na dotyk. Popritom by si však mali stále zachovávať svoj tvar. Ak sú po rozkrojení v strede tvrdé, nechajte ich v hrnci ešte pár minút navyše.
  2. Farba a vôňa – sušené huby počas varenia prirodzene tmavnú, pričom vôňa sa rozvíja do typickej silnej hubovej arómy. V prípade, že sú huby svetlé alebo ich necítiť, varte ich ďalej.
  3. Chuť – najlepším spôsobom, ako zistiť, že sú huby hotové, je ochutnávka ich chuti. Ak sú príjemne mäkké a pod zubami nechrumkajú, sú pripravené na jedenie.
  4. Berte do úvahy aj to, na čo ich potrebujete – v prípade, že ich budete dávať do rizota, môžu byť pokojne aj tvrdšie, pretože počas dusenia s ryžou zmäknú. Na druhej strane, ak ide o polievku, kapustnicu alebo guláš, nechajte ich variť dlhšie. Rozvaria sa a uvoľnia chuť do vývaru.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Kulajda - jedna z našich obľúbených
Kulajda - jedna z našich obľúbených

Najčastejšie chyby pri varení sušených húb

Príprava sušených húb sa zdá na prvý pohľad jednoduchá, no v skutočnosti sa pri nej môžete stretnúť s niekoľkými chybami, na ktoré je treba dávať veľký pozor. Jednou z tých najčastejších je, že sa huby pred použitím v jedle vôbec neumyjú, čo je dôvod, prečo vo vývare, omáčke alebo inom pokrme skončia drobné nečistoty.

Ďalšou chybou býva aj príliš dlhé varenie, kedy sa huby v jedle jednoducho rozpadnú, stratia štruktúru a tým aj svoju typickú vôňu. Preto ich varte len dovtedy, kým sú mäkké a pružné.

A veľkou chybou je aj použitie vody z namáčania bez precedenia. V tej sa totižto často nachádzajú nečistoty, ktoré zostali na hubách a ktoré môžu negatívne ovplyvniť výsledný pokrm.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár