NajRecept.sk Dezerty Koláče Zabudnite na drahé maslo v mrveničke. S týmito náhradami ju pripravíte skvelú a lacnú.
Zabudnite na drahé maslo v mrveničke. S týmito náhradami ju pripravíte skvelú a lacnú.
Recept Zabudnite na drahé maslo v mrveničke. S týmito náhradami ju pripravíte skvelú a lacnú.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Mrvenička je dokonalým doplnkom rôznych koláčov. Najčastejšie zdobí tie kysnuté, no pridať ju môžete aj na bublaniny, crumble alebo do rôznych dezertných pohárov. Menším problémom je len to, že jej základ tvorí maslo, ktorého cena je aktuálne veľmi vysoká. Chcete si pripraviť chutnú mrveničku, no netúžite po tom, aby vás výsledný koláč stál desiatky eur? Vyskúšajte naše triky a pripravte si ju bez masla.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   23.11.2024

Zabudnite na drahé maslo v mrveničke. S týmito náhradami ju pripravíte skvelú a lacnú.

Mrvenička je dokonalým doplnkom rôznych koláčov. Najčastejšie zdobí tie kysnuté, no pridať ju môžete aj na bublaniny, crumble alebo do rôznych dezertných pohárov. Menším problémom je len to, že jej základ tvorí maslo, ktorého cena je aktuálne veľmi vysoká. Chcete si pripraviť chutnú mrveničku, no netúžite po tom, aby vás výsledný koláč stál desiatky eur? Vyskúšajte naše triky a pripravte si ju bez masla.

Z čoho sa skladá mrvenička?

Klasická mrvenička sa spravidla skladá z troch surovín, ktorými sú:

  • polohrubá alebo hrubá múka,
  • maslo,
  • kryštálový cukor.

Maslo predstavuje základ, ktorý spája suchú múku a cukor. Plus posýpke dodáva príjemnú chuť. Bohužiaľ, ceny za maslo sú príliš vysoké, kvôli čomu jeho použitie mnohé domácnosti redukujú na minimum.

Maslo sa dá nahradiť viacerými spôsobmi

Či už sa snažíte maslo obmedziť z dôvodu ceny, alebo ho doma nemáte, v recepte na mrveničku ho môžete nahradiť hneď viacerými ingredienciami:

  • Margarín – zo všetkých alternatív sa maslu podobá najviac. A to najmä konzistenciou, ktorá je pri izbovej teplote mäkká, takže sa s produktom veľmi dobre pracuje.
  • Tuk – na prípravu mrvenice sa používal najmä v minulosti. Má tiež veľmi dobrú konzistenciu, takže pečenie koláča nebude zdĺhavé ani komplikované. Myslite však na to, že tuk má svoju špecifickú chuť, ktorú môžete v posýpke cítiť.
  • Olej – maslo sa dá nahradiť aj olejom, ktorý má v zásobe snáď každá domácnosť. Pracujte s ním ale opatrne. Príliš veľa oleja by mohlo viesť k tomu, že mrvenička bude mokrá a na koláči sa počas pečenia roztečie.
  • Orechový olej – platia preň rovnaké pravidlá ako pre bežný olej s tým rozdielom, že mrveničke dodá príjemnú orechovú chuť.

Ako ochutiť mrveničku?

Mrveničku máte prichystanú, no chceli by ste ju niečím oživiť? Na výber máte hneď niekoľko možností. Najpopulárnejšia je škorica alebo vanilka, ktoré koláč rozvoňajú a zaručia dokonalý chuťový zážitok. Počas vianočného obdobia môžete do posýpky pridať aj perníkové korenie.

TIP: A čo tak trochu zaexperimentovať s celým receptom? Znížte množstvo múky a použite namiesto nej mleté vlašské orechy alebo strúhaný kokos. Uvidíte, určite neoľutujete.

Aký je správny pomer surovín na mrveničku?

Ako sme spomenuli, mrvenička sa skladá z troch surovín, ktorými sú múka, maslo (alebo jeho náhrada) a kryštálový cukor. Na to, aby vám však z ingrediencií nevznikla riedka kaša alebo príliš suchá zmes, je dôležité poznať ich správny pomer.

Skúsení kuchári odporúčajú pomer 2:1:1, čiže dva diely polohrubej alebo hrubej múky, jeden diel cukru a jeden diel tuku.

Množstvo ďalších surovín, napríklad škorice alebo vanilkového cukru, sa odvíja už čisto od vás a vašich preferencií.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár