Mrvenička je dokonalým doplnkom rôznych koláčov. Najčastejšie zdobí tie kysnuté, no pridať ju môžete aj na bublaniny, crumble alebo do rôznych dezertných pohárov. Menším problémom je len to, že jej základ tvorí maslo, ktorého cena je aktuálne veľmi vysoká. Chcete si pripraviť chutnú mrveničku, no netúžite po tom, aby vás výsledný koláč stál desiatky eur? Vyskúšajte naše triky a pripravte si ju bez masla.
Mrvenička je dokonalým doplnkom rôznych koláčov. Najčastejšie zdobí tie kysnuté, no pridať ju môžete aj na bublaniny, crumble alebo do rôznych dezertných pohárov. Menším problémom je len to, že jej základ tvorí maslo, ktorého cena je aktuálne veľmi vysoká. Chcete si pripraviť chutnú mrveničku, no netúžite po tom, aby vás výsledný koláč stál desiatky eur? Vyskúšajte naše triky a pripravte si ju bez masla.
Klasická mrvenička sa spravidla skladá z troch surovín, ktorými sú:
Maslo predstavuje základ, ktorý spája suchú múku a cukor. Plus posýpke dodáva príjemnú chuť. Bohužiaľ, ceny za maslo sú príliš vysoké, kvôli čomu jeho použitie mnohé domácnosti redukujú na minimum.
Či už sa snažíte maslo obmedziť z dôvodu ceny, alebo ho doma nemáte, v recepte na mrveničku ho môžete nahradiť hneď viacerými ingredienciami:
Mrveničku máte prichystanú, no chceli by ste ju niečím oživiť? Na výber máte hneď niekoľko možností. Najpopulárnejšia je škorica alebo vanilka, ktoré koláč rozvoňajú a zaručia dokonalý chuťový zážitok. Počas vianočného obdobia môžete do posýpky pridať aj perníkové korenie.
TIP: A čo tak trochu zaexperimentovať s celým receptom? Znížte množstvo múky a použite namiesto nej mleté vlašské orechy alebo strúhaný kokos. Uvidíte, určite neoľutujete.
Ako sme spomenuli, mrvenička sa skladá z troch surovín, ktorými sú múka, maslo (alebo jeho náhrada) a kryštálový cukor. Na to, aby vám však z ingrediencií nevznikla riedka kaša alebo príliš suchá zmes, je dôležité poznať ich správny pomer.
Skúsení kuchári odporúčajú pomer 2:1:1, čiže dva diely polohrubej alebo hrubej múky, jeden diel cukru a jeden diel tuku.
Množstvo ďalších surovín, napríklad škorice alebo vanilkového cukru, sa odvíja už čisto od vás a vašich preferencií.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste