Klobásy sú pochutiny, ktoré sa nachádzajú v takmer každej jednej domácnosti. Dajú sa využiť na desiatky rôznych spôsobov a v mnohých pokrmoch. Plus, ich výhodou je aj to, že majú pomerne dlhú trvácnosť. Niekedy sa však stáva, že pri dlhodobom skladovaní sa na nich vytvorí biely povlak. Čo to znamená a je možné klobásu zjesť?
Klobásy sú pochutiny, ktoré sa nachádzajú v takmer každej jednej domácnosti. Dajú sa využiť na desiatky rôznych spôsobov a v mnohých pokrmoch. Plus, ich výhodou je aj to, že majú pomerne dlhú trvácnosť. Niekedy sa však stáva, že pri dlhodobom skladovaní sa na nich vytvorí biely povlak. Čo to znamená a je možné klobásu zjesť?
Biely povlak je pre mnohých signálom, že sa klobása pokazila a je potrebné vyhodiť ju. Takéto radikálne riešenie však v mnohých prípadoch nie je vôbec potrebné. Povlak na klobáse je často neškodný a prirodzený.
Dôvod, prečo povlak vzniká, je zvyčajne jednoduchý – na povrchu klobásy sa vyzrážajú bielkoviny a soli, ktoré následne majú biely vzhľad. Konzumácie sa preto nemusíte báť.
Biely povlak je síce zvyčajne neškodný, no dá sa veľmi jednoducho zameniť so začínajúcou plesňou. Ak si chcete byť istí, že klobása nie je pokazená a je naozaj v poriadku, držte sa týchto krokov:
Odstránenie bieleho povlaku z klobásy nie je náročné. Zvyčajne ju stačí len na chvíľu vytiahnuť z chladničky a nechať pri izbovej teplote. Povlak zmizne postupne sám. Ak by sa vám nechcelo čakať, môžete ho dať dole pokojne aj sami. Pomôcť by vám na to mala navlhčená handrička alebo papierová utierka.
Dôležité je však povedať, že tým, že povlak nie je zdraviu škodlivý, nemusíte ho odstraňovať. Vo väčšine prípadov ovplyvňuje len výzor klobásy a nie jej chuť.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste