NajRecept.sk Mäso Údeniny Vytvoril sa vám biely povlak na klobáse? Nevyhadzujte ju. Nemusí byť ešte pokazená.
Vytvoril sa vám biely povlak na klobáse? Nevyhadzujte ju. Nemusí byť ešte pokazená.
Recept Vytvoril sa vám biely povlak na klobáse? Nevyhadzujte ju. Nemusí byť ešte pokazená.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Klobásy sú pochutiny, ktoré sa nachádzajú v takmer každej jednej domácnosti. Dajú sa využiť na desiatky rôznych spôsobov a v mnohých pokrmoch. Plus, ich výhodou je aj to, že majú pomerne dlhú trvácnosť. Niekedy sa však stáva, že pri dlhodobom skladovaní sa na nich vytvorí biely povlak. Čo to znamená a je možné klobásu zjesť?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   26.3.2025

Vytvoril sa vám biely povlak na klobáse? Nevyhadzujte ju. Nemusí byť ešte pokazená.

Klobásy sú pochutiny, ktoré sa nachádzajú v takmer každej jednej domácnosti. Dajú sa využiť na desiatky rôznych spôsobov a v mnohých pokrmoch. Plus, ich výhodou je aj to, že majú pomerne dlhú trvácnosť. Niekedy sa však stáva, že pri dlhodobom skladovaní sa na nich vytvorí biely povlak. Čo to znamená a je možné klobásu zjesť?

Čo je biely povlak na klobáse a prečo sa tvorí?

Biely povlak je pre mnohých signálom, že sa klobása pokazila a je potrebné vyhodiť ju. Takéto radikálne riešenie však v mnohých prípadoch nie je vôbec potrebné. Povlak na klobáse je často neškodný a prirodzený.

Dôvod, prečo povlak vzniká, je zvyčajne jednoduchý – na povrchu klobásy sa vyzrážajú bielkoviny a soli, ktoré následne majú biely vzhľad. Konzumácie sa preto nemusíte báť.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Vínna klobása pečená v rúre
Vínna klobása pečená v rúre

Ako zistiť, či je biely povlak neškodný?

Biely povlak je síce zvyčajne neškodný, no dá sa veľmi jednoducho zameniť so začínajúcou plesňou. Ak si chcete byť istí, že klobása nie je pokazená a je naozaj v poriadku, držte sa týchto krokov:

  • Vyložte ju na chvíľu von z chladničky – ak ide len o vyzrážané bielkoviny, povlak by sa mal po krátkom čase stratiť. Ak sa nestratí a neviete ho dať ani prstom dole, s veľkou pravdepodobnosťou ide o pleseň.
  • Na povlak dôkladne pozrite – povlak, ktorý sa tvorí z dôvodu bielkovín a solí, je spravidla tenší a biely. Vyzerá tak mierne odlišne od toho vytvoreného plesňou, ktorý máva mierne modrastý alebo zelený nádych.
  • Skontrolujte dátum spotreby – ak je klobása čerstvá a skladovali ste ju pri správnych podmienkach, nie je dôvod na to, aby sa pokazila. Na druhej strane, v prípade, že ju máte doma už niekoľko dní alebo týždňov a všimnete si, že ste dávnejšie prekročili dátum spotreby, radšej ju nejedzte.
  • Spravte vizuálnu kontrolu – je na klobáse ešte niečo iné okrem bieleho povlaku? Má inú textúru, farbu, veľkosť alebo tvar? Ak je odpoveď áno, spravíte dobre, keď ju nebudete konzumovať.
  • Skontrolujte vôňu – jeden z najistejších indikátorov toho, či je klobása ešte dobrá. Nepríjemný zápach alebo odlišná vôňa zvyčajne naznačujú, že je čas klobásu dať preč.

Ako odstrániť biely povlak z klobásy?

Odstránenie bieleho povlaku z klobásy nie je náročné. Zvyčajne ju stačí len na chvíľu vytiahnuť z chladničky a nechať pri izbovej teplote. Povlak zmizne postupne sám. Ak by sa vám nechcelo čakať, môžete ho dať dole pokojne aj sami. Pomôcť by vám na to mala navlhčená handrička alebo papierová utierka.

Dôležité je však povedať, že tým, že povlak nie je zdraviu škodlivý, nemusíte ho odstraňovať. Vo väčšine prípadov ovplyvňuje len výzor klobásy a nie jej chuť.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár