Zemiakové pyré je skvelou prílohou k rôznym pokrmom. Jeho príprava je spravidla jednoduchá a rýchla. Nehovoriac o tom, že si ho môžete prispôsobiť presne podľa svojej chuti. Okrem soli sa doň dajú pridať aj rôzne koreniny, ktoré ho povýšia na ďalšiu úroveň. Premýšľate, že by ste si ho pripravili na obed alebo večeru a chcete, aby bolo ako z reštaurácie? Nezabúdajte na túto tajnú ingredienciu.
Zemiakové pyré je skvelou prílohou k rôznym pokrmom. Jeho príprava je spravidla jednoduchá a rýchla. Nehovoriac o tom, že si ho môžete prispôsobiť presne podľa svojej chuti. Okrem soli sa doň dajú pridať aj rôzne koreniny, ktoré ho povýšia na ďalšiu úroveň. Premýšľate, že by ste si ho pripravili na obed alebo večeru a chcete, aby bolo ako z reštaurácie? Nezabúdajte na túto tajnú ingredienciu.
Zemiaková kaša je univerzálna, takže ju môžete servírovať k veľkému množstvu slaných pokrmov. Ideálna je napríklad k:
Na to, aby bola zemiaková kaša chutná, je dôležitý nielen správny recept a korenie, ktorým ju dochutíte, ale aj typ zemiakov. Na trhu dnes nájdete viaceré alternatívy, pričom každý je určený na niečo iné. Niektoré zemiaky sú ideálne na zemiakové cesto (napríklad na ovocné knedle), iné sú zas ako stvorené do majonézového šalátu alebo na prípravu kaše.
Po ktorom type zemiakov teda siahnuť, keď robíte pyré?
Na kašu sú najlepšie zemiaky typu C, ktoré sú, na rozdiel od typu A a B, oveľa múčnatejšie. Už po pár minútach varenia sa začínajú rozpadať, takže ich bez akýchkoľvek problémov rozmixujete alebo popučíte.
Nemáte doma zemiaky typu C? Pokojne použite aj tie “B-éčkové”, no povarte ich o niečo dlhšie, aby sa vám s nimi dobre pracovalo. Typu A sa vyhýbajte. Zemiaky sú príliš pevné, kvôli čomu by ste ich len veľmi ťažko rozmixovali a kaša by nemusela chutiť tak dobre.
Zdroj: Unsplash.com
Chceli by ste svoje zemiakové pyré vylepšiť? Pridajte doň jednu surovinu, vďaka ktorej bude mať výraznú chuť a arómu.
O akú surovinu ide? Chren!
Ten stačí len nastrúhať, primiešať do hotovej kaše a môžete podávať. Množstvo chrenu sa odvíja od vašich preferencií. Spravidla sa odporúča jedna lyžica na kilogram zemiakov. Ak však máte radi štipľavejšie jedlá, pokojne množstvo zdvojnásobte.
Výhodou chrenu je predovšetkým skvelá chuť a výborné zloženie, ktoré zvyšuje výživovú hodnotu celého pyré.
Na zemiakovú kašu s chrenom budete potrebovať:
Postup:
Ak by bolo pyré príliš husté, pridajte doň ešte trochu smotany. Prípadne smotanu zameňte za mlieko, vďaka ktorému bude pyré o niečo ľahšie.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste