Baklažán je typ zeleniny, ktorú môžete pripraviť na viacero spôsobov. Výborne chutí zapekaný, plnený alebo ako súčasť grilovaných špízov. Jeho chuť je skôr jemnejšia, preto je dôležité, aby ste ho dobre ochutili. Okrem soli a korenia vám pri varení vie pomôcť aj mlieko. Zistite, prečo ho používať a akým spôsobom.
Baklažán je typ zeleniny, ktorú môžete pripraviť na viacero spôsobov. Výborne chutí zapekaný, plnený alebo ako súčasť grilovaných špízov. Jeho chuť je skôr jemnejšia, preto je dôležité, aby ste ho dobre ochutili. Okrem soli a korenia vám pri varení vie pomôcť aj mlieko. Zistite, prečo ho používať a akým spôsobom.
Spracovanie baklažánu je vo všeobecnosti veľmi jednoduché a rýchle. Ak ide o starší plod, zbavte ho tvrdej šupy, ktorá by mohla byť horká. V prípade, že by ste mali mladšie baklažány, len ich dôkladne umyte.
Následne sa pustite do krájania. Ak chcete zeleninu plniť, prekrojte ju pozdĺžne, vydlabte a následne ju naplňte surovinami, ktoré máte radi. Vhodné je napríklad mleté mäso alebo syr.
Inou alternatívou je nakrájanie baklažánu na kolieska alebo kocky. Aj tu platí, že je dobré, keď zeleninu zbavíte väčších jadier, ktoré by vám mohli prekážať pri jej konzumovaní.
TIP: Ešte predtým, ako dáte baklažán na gril alebo ho začnete plniť, posoľte ho a počkajte 30 až 60 minút. Počas tejto doby pustí prebytočnú šťavu, ktorá by mohla neskôr komplikovať jeho prípravu.
Nie každý to vie, no mlieko dokáže s baklažánom doslova zázraky. Stačí ho len nakrájať, namočiť doň a nechať oddychovať aspoň 30 minút. Zelenina bude mať oveľa výraznejšiu chuť. Pre ešte lepšie výsledky však pridajte do mlieka aj trochu soli a po namočení nezabudnite baklažán umyť vo vode a vysušiť pomocou papierových utierok.
Zdroj: Unsplash.com
Chcete si byť istí, že baklažán pripravíte ako odborníci? Držte sa týchto praktických tipov:
Máte doma baklažán, no neviete, ako ho spracovať? Pripravili sme si pre vás niekoľko chutných a rýchlych receptov, ktoré budete mať hotové do pár minút.
1. Zapečený baklažán so šunkou a parmezánom - fitness recept
Výborné, zdravé a hlavne jednoduché. Zvládnu aj začiatočníci v kuchyni. Bez šunky si to môžu pripraviť aj vegetariáni.
2. Plnený baklažán s tvarohom
Plnený baklažán zapečený v rúre. Do plnky môžete zvoliť ľubovoľné suroviny, ktoré máte doma v chladničke.
3. Baklažánové mini pizze
Chcete odľahčiť svoj jedálniček? Čo tak pripraviť mini verziu pizze, ktorej základom bude baklažán? Ideálne pre všetkých milovníkov zeleniny, ale aj tých, čo sa chystajú schudnúť do plaviek.
4. Pečená zelenina s batátmi a kuracími paličkami na bylinkách
Manžel síce nemá rád sladké zemiaky, ale ja ich môžem. Sto ľudí, sto chutí a preto som pridala aj viac zeleniny, aby mal manžel s čím papať kuracie paličky. Sladké zemiaky som zjedla ja. :) Niekedy treba variť aj diétnejšie a zdravšie, ako smažiť rezne, šišky, variť múčne jedlá, preto som na dnes pripravila zdravšiu chuťovku. Pridať môžete ešte aj iné druhy zeleniny, výber je na vás. Ja by som len nezamenila karfiol, ten tam doslova sedí ako...veď viete. Autor: Naďa I. (Rebeka)
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste