NajRecept.sk Zdravé recepty Baklažán Výraznejšia chuť baklažánu? Táto jedna surovina robí zázraky.
Výraznejšia chuť baklažánu? Táto jedna surovina robí zázraky.
Recept Výraznejšia chuť baklažánu? Táto jedna surovina robí zázraky.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Baklažán je typ zeleniny, ktorú môžete pripraviť na viacero spôsobov. Výborne chutí zapekaný, plnený alebo ako súčasť grilovaných špízov. Jeho chuť je skôr jemnejšia, preto je dôležité, aby ste ho dobre ochutili. Okrem soli a korenia vám pri varení vie pomôcť aj mlieko. Zistite, prečo ho používať a akým spôsobom.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   27.6.2025

Výraznejšia chuť baklažánu? Táto jedna surovina robí zázraky.

Baklažán je typ zeleniny, ktorú môžete pripraviť na viacero spôsobov. Výborne chutí zapekaný, plnený alebo ako súčasť grilovaných špízov. Jeho chuť je skôr jemnejšia, preto je dôležité, aby ste ho dobre ochutili. Okrem soli a korenia vám pri varení vie pomôcť aj mlieko. Zistite, prečo ho používať a akým spôsobom.

Ako spracovať baklažán?

Spracovanie baklažánu je vo všeobecnosti veľmi jednoduché a rýchle. Ak ide o starší plod, zbavte ho tvrdej šupy, ktorá by mohla byť horká. V prípade, že by ste mali mladšie baklažány, len ich dôkladne umyte.

Následne sa pustite do krájania. Ak chcete zeleninu plniť, prekrojte ju pozdĺžne, vydlabte a následne ju naplňte surovinami, ktoré máte radi. Vhodné je napríklad mleté mäso alebo syr.

Inou alternatívou je nakrájanie baklažánu na kolieska alebo kocky. Aj tu platí, že je dobré, keď zeleninu zbavíte väčších jadier, ktoré by vám mohli prekážať pri jej konzumovaní.

TIP: Ešte predtým, ako dáte baklažán na gril alebo ho začnete plniť, posoľte ho a počkajte 30 až 60 minút. Počas tejto doby pustí prebytočnú šťavu, ktorá by mohla neskôr komplikovať jeho prípravu.

Mlieko pre lepšiu chuť

Nie každý to vie, no mlieko dokáže s baklažánom doslova zázraky. Stačí ho len nakrájať, namočiť doň a nechať oddychovať aspoň 30 minút. Zelenina bude mať oveľa výraznejšiu chuť. Pre ešte lepšie výsledky však pridajte do mlieka aj trochu soli a po namočení nezabudnite baklažán umyť vo vode a vysušiť pomocou papierových utierok.

Príprava receptu Výraznejšia chuť baklažánu? Táto jedna surovina robí zázraky., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Ďalšie praktické tipy

Chcete si byť istí, že baklažán pripravíte ako odborníci? Držte sa týchto praktických tipov:

  • Dávajte si pozor na to, koľko oleja použijete. Príliš veľké množstvo môže spôsobiť, že zelenina bude ťažká. Baklažán je totižto ako špongia – všetok olej počas tepelnej úpravy vsaje.
  • Z baklažánu si môžete pripraviť aj zdravé hranolky. Tie stačí obaliť napríklad v parmezáne alebo inom syre a dať piecť alebo vypražiť.
  • Vďaka svojej štruktúre vie baklažán nahradiť mäso napríklad v cestovinách alebo lasagniach, čo je skvelou správou najmä pre vegánov a vegetariánov. Zeleninu stačí len správne dochutiť.
  • Z baklažánu si môžete pripraviť aj základ na pizzu – zmiešajte ho s vajíčkom, trochou múky a korením a následne navrch naneste oblohu podľa svojich predstáv.

Recepty s baklažánom

Máte doma baklažán, no neviete, ako ho spracovať? Pripravili sme si pre vás niekoľko chutných a rýchlych receptov, ktoré budete mať hotové do pár minút.

1. Zapečený baklažán so šunkou a parmezánom - fitness recept

Výborné, zdravé a hlavne jednoduché. Zvládnu aj začiatočníci v kuchyni. Bez šunky si to môžu pripraviť aj vegetariáni.

Recept nájdete TU

Zapečený baklažán so šunkou a parmezánom - fitness recept

2. Plnený baklažán s tvarohom

Plnený baklažán zapečený v rúre. Do plnky môžete zvoliť ľubovoľné suroviny, ktoré máte doma v chladničke.

Recept nájdete TU

Recept Plnený baklažán s tvarohom

3. Baklažánové mini pizze

Chcete odľahčiť svoj jedálniček? Čo tak pripraviť mini verziu pizze, ktorej základom bude baklažán? Ideálne pre všetkých milovníkov zeleniny, ale aj tých, čo sa chystajú schudnúť do plaviek.

Recept nájdete TU

Recept Baklažánové mini pizze

4. Pečená zelenina s batátmi a kuracími paličkami na bylinkách

Manžel síce nemá rád sladké zemiaky, ale ja ich môžem. Sto ľudí, sto chutí a preto som pridala aj viac zeleniny, aby mal manžel s čím papať kuracie paličky. Sladké zemiaky som zjedla ja. :) Niekedy treba variť aj diétnejšie a zdravšie, ako smažiť rezne, šišky, variť múčne jedlá, preto som na dnes pripravila zdravšiu chuťovku. Pridať môžete ešte aj iné druhy zeleniny, výber je na vás. Ja by som len nezamenila karfiol, ten tam doslova sedí ako...veď viete. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Recept nájdete TU

Recept Pečená zelenina s batátmi a kuracími paličkami na bylinkách

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár