Vianočný punč je spolu s koláčmi bežnou súčasťou sviatočného stola. Dokáže skvelo zahriať a potešiť chuťové poháriky. Jeho príprava je jednoduchá, no na to, aby ste získali ten najlepší výsledok, musíte poznať, aké všetky suroviny doň idú a ako ich skombinovať.
Vianočný punč je spolu s koláčmi bežnou súčasťou sviatočného stola. Dokáže skvelo zahriať a potešiť chuťové poháriky. Jeho príprava je jednoduchá, no na to, aby ste získali ten najlepší výsledok, musíte poznať, aké všetky suroviny doň idú a ako ich skombinovať.
Tým, že do vianočného punču idú rôzne koreniny, cukor a ovocie, ideálnou voľbou je suché alebo polosuché červené víno. To zaručí, že výsledný nápoj nebude príliš sladký a budete v ňom cítiť všetky použité suroviny.
Ak doma červené víno nemáte alebo by ste chceli mierne zaexperimentovať, vyskúšajte do receptu pridať biele. Najlepšie polosuché, ktoré sa veľmi dobre kombinuje s citrusovým ovocím.
TIP: Do vianočného punču nepoužívajte drahé vína. Je to zbytočné, pretože ich chuť v ňom zanikne.
Punč síce obsahuje alkohol, no vo všeobecnosti by nemal byť príliš silný. Víno preto zrieďte buď vodou, alebo neochuteným čiernym čajom. Tekutina nápoj zjemní, vďaka čomu sa bude veľmi dobre piť.
Do tradičného vianočného punču sa pridáva viacero druhov korenia, ktorými sú:
S korením pracujte opatrne. Do vianočného punču ho pridávajte postupne, nie naraz a vo veľkom množstve. Jednotlivé chute sa musia prepojiť a korenie potrebuje čas na to, aby nápoj ochutilo.
TIP: Prípravu punču si môžete uľahčiť aj kúpou zmesi korenia určeného špeciálne na tento nápoj. Jeho súčasťou sú zvyčajne škorica, klinčeky, pomarančová a citrónová kôra, kardamóm a zázvor.
Punč môžete ochutiť viacerými druhmi sladidiel. Klasikou je biely cukor, ktorý punč len osladí. Jeho chuť inak nijako výrazne neovplyvní. Ak by ste chceli mierne karamelový nádych, siahnite po trstinovom cukre.
Inou alternatívou je med, ktorý punč zjemňuje. Aby si zachoval svoje výživové hodnoty, pridajte ho do nápoja až po tom, ako ho dovaríte.
Do vianočného punču môžete pridať aj javorový sirup, ktorý má mierne karamelovú príchuť. Alebo agávový sirup. Ten je vhodnou voľbou pre tých, ktorí si dávajú pozor na svoj jedálniček.
Výbornú chuť punču zaručí aj čerstvé ovocie. Najlepšie sú pomaranče, citróny, mandarínky a jablká, ktoré sa krájajú na menšie kocky alebo plátky. Čerstvé ovocie môžete doplniť sušeným, napríklad hrozienkami, marhuľami alebo brusnicami. Tie punču dodajú sladkosť.
Punč si môžete pripraviť na desiatky rôznych spôsobov. Ozvláštniť sa dá napríklad pridaním rumu, brandy alebo iného tvrdého alkoholu. Prípadne doň pridajte pomarančový džús, brusnicovú šťavu alebo koreniny, ktoré zvyčajne nie sú súčasťou receptu, ako je vanilka alebo kardamóm.
Pripravte si výborný vianočný punč tieto sviatky aj vy. Potrebovať naň budete:
Postup:
TIP: Pomarančový džús môžete zameniť za čistú vodu alebo nesladený čaj. V takom prípade však nezabúdajte zvýšiť množstvo sladidla.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste