Granola sa dá jesť na množstvo spôsobov. Pridať ju môžete do jogurtu, tvarohu alebo ovsenej kaše. Prípadne ju stačí len zaliať mliekom. Na trhu nájdete veľké množstvo rôznych typov granoly. Niektoré sú so sušeným ovocím, iné zas s orechmi, čokoládou alebo s kombináciou všetkých troch. Na čo si ju však kupovať, keď si ju môžete spraviť doma, a to presne podľa svojich predstáv?
Granola sa dá jesť na množstvo spôsobov. Pridať ju môžete do jogurtu, tvarohu alebo ovsenej kaše. Prípadne ju stačí len zaliať mliekom. Na trhu nájdete veľké množstvo rôznych typov granoly. Niektoré sú so sušeným ovocím, iné zas s orechmi, čokoládou alebo s kombináciou všetkých troch. Na čo si ju však kupovať, keď si ju môžete spraviť doma, a to presne podľa svojich predstáv?
Na granolu sa najviac hodia hrubé nepomleté ovsené vločky. Použiť môžete klasické, celozrnné, ražné alebo akékoľvek iné podľa svojich vlastných preferencií. Vločky predstavujú základ celej granoly, preto v recepte tvoria najväčšiu a najdôležitejšiu časť.
Použitiu jemných, resp. mletých vločiek sa vyhýbajte. Namiesto granoly by ste z nich vytvorili skôr kašu, ktorá by sa po upečení len veľmi ťažko používala.
Orechy dodávajú granole príjemnú chuť a vôňu. Najobľúbenejšie sú vlašské a lieskové, no siahnuť môžete aj po mandliach či kešu. Na ochutenie je skvelý tiež strúhaný kokos.
Najlepšie je použiť nesolené a nepražené orechy. Tie nemajú tak vysokú energetickú hodnotu a sú zdravšie.
Zdroj: Unsplash.com
Ďalšou dôležitou zložkou granoly je sušené ovocie, ako sú napríklad:
Jednotlivé druhy ovocia pokojne kombinujte. Zaistíte si tak ten najlepší chuťový výsledok.
Na ochutenie granoly môžete použiť škoricu, vanilkový extrakt, kakao alebo spomínaný strúhaný kokos.
Na osladenie sú zas vhodné:
Do granoly pridajte aj rôzne semienka, napríklad sezamové alebo slnečnicové. Vhodné sú dokonca aj chia semienka. Ďalej myslite na olej, ktorý suroviny spojí a zároveň sa postará o to, že granola bude vláčna a chrumkavá. Zvoliť môžete kokosový, olivový, avokádový, mandľový aj arašidový olej.
TIP: Ak patríte k milovníkom orechových masiel, môžete nimi sčasti nahradiť olej.
Keď už viete, aké všetky ingrediencie potrebujete na granolu, prikladáme recept, pomocou ktorého si ju môžete veľmi jednoducho pripraviť.
Ingrediencie:
Postup:
Množstvo jednotlivých surovín si môžete upraviť podľa seba. Napríklad, ak máte veľmi radi orechy, jednoducho ich použite viac. To isté platí aj o ovocí, čokoláde či rôznych semienkach.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste