NajRecept.sk Grilovanie a BBQ Grilované mäso Vieme ako dosiahnuť najchrumkavejšie kuracie krídelká. Tajomstvom je niečo, čo bežne dávate do koláča.
Vieme ako dosiahnuť najchrumkavejšie kuracie krídelká. Tajomstvom je niečo, čo bežne dávate do koláča.
Recept Vieme ako dosiahnuť najchrumkavejšie kuracie krídelká. Tajomstvom je niečo, čo bežne dávate do koláča.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Chrumkavé kuracie krídelká sú chutné a zároveň vedia skvelo zasýtiť. Súčasťou ich prípravy býva marinovanie v korenistých zmesiach, ktoré im dodávajú na šťavnatosti. Problém je však v tom, že tieto zmesi obsahujú veľké množstvo oleja. Nehovoriac o tom, že marinovanie je príliš zdĺhavé. Existuje však jeden trik, ktorý celý proces prípravy skracuje a zaisťuje, že výsledný pokrm nie je ani zďaleka tak ťažký.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   16.1.2025

Vieme ako dosiahnuť najchrumkavejšie kuracie krídelká. Tajomstvom je niečo, čo bežne dávate do koláča.

Chrumkavé kuracie krídelká sú chutné a zároveň vedia skvelo zasýtiť. Súčasťou ich prípravy býva marinovanie v korenistých zmesiach, ktoré im dodávajú na šťavnatosti. Problém je však v tom, že tieto zmesi obsahujú veľké množstvo oleja. Nehovoriac o tom, že marinovanie je príliš zdĺhavé. Existuje však jeden trik, ktorý celý proces prípravy skracuje a zaisťuje, že výsledný pokrm nie je ani zďaleka tak ťažký.

Čím nahradiť klasickú marinádu?

Klasické marinády sú výhodné v tom, že ich môžete robiť na desiatky spôsobov. Je len na vás, aké suroviny do nich pridáte. Základ vo forme oleja však vo väčšine prípadov zostáva rovnaký.

Olej spája suché suroviny (napríklad korenie) a zaručuje, že na mäse budú dobre držať. Zároveň zjednodušuje grilovanie alebo opekanie. Na panvicu spravidla už nemusíte dať žiaden tuk navyše.

Olejové marinády sú však veľmi ťažké a vysoko kalorické. Mnohí ľudia, ktorí sa snažia zhodiť prebytočné kilá alebo sa zdravo stravujú, sa im oblúkom vyhýbajú.

Marinády však nie sú jediným spôsobom, ako si pripraviť chrumkavé kuracie krídelká. Existujú aj oveľa jednoduchšie, rýchlejšie a zdravšie spôsoby. Medzi ne patrí prášok do pečiva.

Rýchlejšia a jednoduchšia príprava

Prášok do pečiva je tajnou ingredienciou, ktorú používajú aj mnohí profesionálni šéfkuchári. Krídelká sú vďaka nemu dokonalo prepečené a chrumkavé, pričom celý proces prípravy je oveľa rýchlejší.

Ak totižto krídelká namočíte do marinády, musíte na ne čakať minimálne jednu či dve hodiny. Niekedy aj viac. Takýmto spôsobom si zaručíte, že jednotlivé chute sa dobre prepoja a výsledný pokrm bude skutočne výborný.

Nie každý má však čas tak dlho čakať. Ak sa ponáhľate alebo hľadáte zdravší spôsob, ako pripraviť krídelká, vymeňte klasickú marinádu za prášok do pečiva.

A ako je možné, že prášok do pečiva dokáže zaručiť chrumkavosť?

Dôvodom je skutočnosť, že prášok je hygroskopický. To znamená, že dokáže viazať vodu z prostredia, v ktorom sa nachádza (v tomto prípade z mäsa). Všetko následne podporuje ešte soľ, ktorá má rovnaké účinky a v recepte sa používa spolu s práškom.

Príprava receptu Vieme ako dosiahnuť najchrumkavejšie kuracie krídelká. Tajomstvom je niečo, čo bežne dávate do koláča., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Na čo myslieť pri používaní prášku do pečiva?

Použitie prášku do pečiva je jednoduché, no ak chcete tie najlepšie výsledky, je potrebné držať sa jedného pravidla.

Tým je, že po tom, ako krídelká obalíte v prášku, musíte ich hneď tepelne upraviť. Látky v ňom totižto rozkladajú bielkoviny z mäsa a pomerne rýchlo strácajú svoje charakteristické vlastnosti. Ak by ste teda krídelká nechali dlhšie odpočívať na kuchynskej linke alebo v chladničke, mohli by byť po tepelnej úprave mäkké.

Recept na chrumkavé kuracie krídelká s práškom do pečiva

Chceli by ste vyskúšať kuracie krídelká s práškom do pečiva? Využite tento recept, na ktorý budete potrebovať:

  • 12 ks kuracích krídel
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky mletej údenej papriky
  • štipku chilli
  • 1 lyžičku granulovaného cesnaku

Postup:

  1. Krídelká očistite, prekrojte na polovicu a vložte do misy.
  2. V menšej miske zmiešajte prášok do pečiva, soľ, údenú papriku, chilli a granulovaný cesnak.
  3. Hotovou zmesou posypte krídelká a dôkladne ich v nej obaľte.
  4. Obalené krídelká okamžite preložte na plech a pečte približne 30 minút pri teplote 220 °C. Potom ich otočte a pečte ďalších 30 minút.

Upečené krídelká by mali byť krásne hnedé a chrumkavé. Naservírovať k nim môžete akúkoľvek prílohu a omáčku podľa chuti. Výborné sú domáce dressingy a dipy.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár