NajRecept.sk Prílohy Ryža Tvrdá alebo rozvarená ryža? Dávajte si pozor na tieto chyby, kvôli ktorým sa vám nedarí.
Tvrdá alebo rozvarená ryža? Dávajte si pozor na tieto chyby, kvôli ktorým sa vám nedarí.
Recept Tvrdá alebo rozvarená ryža? Dávajte si pozor na tieto chyby, kvôli ktorým sa vám nedarí.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Ryža je jedným z najpopulárnejších typov príloh. Tým, že má veľmi neutrálnu chuť, sa dá skombinovať s takmer všetkým – mäsom, zeleninou aj hubami. Jej príprava nie je náročná, no občas sa môžete stretnúť s rôznymi menšími chybami alebo nedokonalosťami, kvôli ktorým nie je tak dobrá ako by mala. Ktoré to sú?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   11.3.2025

Tvrdá alebo rozvarená ryža? Dávajte si pozor na tieto chyby, kvôli ktorým sa vám nedarí.

Ryža je jedným z najpopulárnejších typov príloh. Tým, že má veľmi neutrálnu chuť, sa dá skombinovať s takmer všetkým – mäsom, zeleninou aj hubami. Jej príprava nie je náročná, no občas sa môžete stretnúť s rôznymi menšími chybami alebo nedokonalosťami, kvôli ktorým nie je tak dobrá ako by mala. Ktoré to sú?

Nevhodný spôsob varenia

Ryža nie je len jedna. V súčasnosti nájdete na trhu viacero druhov, pričom každý z nich si vyžaduje iný spôsob prípravy. Napríklad, kým biela ryža je hotová do 15 až 20 minút (v závislosti od toho, aké množstvo varíte), tá čierna sa varí oveľa dlhšie. To isté platí aj pri množstve vody – niektoré druhy jej potrebujú viac, iné zas menej.

Ešte predtým, ako ryžu začnete variť, dôkladne si prečítajte recept alebo obal, kde by ste mali nájsť podrobné pokyny. Tých sa následne aj držte.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Rizoto rýdzo české
Rizoto rýdzo české

Nedostatočné alebo príliš veľké množstvo vody

Na to, aby sa ryža dobre uvarila, potrebuje dostatok vody. Jej množstvo sa odvíja od typu ryže, no vo väčšine prípadov platí pomer 2:1. To znamená dva diely vody na jeden diel ryže. Ak by ste použili menej vody, výsledná príloha môže byť príliš tvrdá a naopak. Keď použijete tekutiny veľa, môže sa rozvariť a byť lepkavá.

Príprava receptu Tvrdá alebo rozvarená ryža? Dávajte si pozor na tieto chyby, kvôli ktorým sa vám nedarí., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Neprepláchnutie ryže

Preplachovanie ryže sa mnohým môže zdať ako zbytočný krok, no je veľmi dôležitý. Studená voda zbaví zrnká všetkých nečistôt, ktoré sa k nim mohli dostať a vedeli by ovplyvniť chuť pokrmu.

Preplachovaním tiež odstránite škrob, kvôli ktorému sa zrnká ryže lepia a vytvárajú jednu nie príliš chutnú masu.

A ako dlho ryžu preplachovať? Ideálne dovtedy, kým nebude voda, ktorá cez ňu prechádza, číra alebo len veľmi mierne zafarbená.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Ryžový nákyp s marhuľami a tvarohom
Ryžový nákyp s marhuľami a tvarohom

Zabudnite na neustále miešanie a otváranie hrnca

Ryžu po zaliatí vodou môžete párkrát premiešať, no potom ju zakryte a nechajte variť. Vyhnite sa intenzívnemu premiešavaniu, ktoré by mohlo viesť k tomu, že zrnká uvoľnia škrob a následne sa zlepia.

Ďalej taktiež obmedzte pravidelné otváranie pokrievky. Teplota ryže totižto v takýchto prípadoch výrazne klesá, kvôli čomu sa nemusí rovnomerne pripraviť.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Pečená ryža so šunkou a syrom
Pečená ryža so šunkou a syrom

Príliš rýchle varenie

Ryža by sa mala variť pomaly, nie príliš rýchlo. Okrem toho, že by vám mohla prihorieť na dno hrnca, sa môže taktiež stať to, že zrnká budú zvrchu mäkké alebo až mazľavé, pričom zvnútra budú tvrdé.

Keď do ryže pridáte vodu, mierne ju pomiešajte, plameň stíšte a hrniec zakryte. Takto ju varte niekoľko minút (všetko závisí od druhu a množstva ryže). Následne ju vyskúšajte a keď bude mäkká, stiahnite ju zo sporáka, nechajte ju chvíľu odstáť a podávajte.

Veľmi dlhé varenie

Ryža sa zvyčajne varí od 15 do 20 minút s tým, že po uvarení ju necháte chvíľu odstáť, aby bola príjemne mäkká a mohli ste ju servírovať. Ak ju však necháte na ohni príliš dlho, môže sa zospodu pripáliť alebo rozvariť. Čas varenia si preto dobre odsledujte.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár