NajRecept.sk Cestá Piškótové cesto Tipy, čím zvlhčiť piškótu, aby bola jemná a šťavnatá ako obláčik. Suchý korpus bude minulosťou.
Tipy, čím zvlhčiť piškótu, aby bola jemná a šťavnatá ako obláčik. Suchý korpus bude minulosťou.
Recept Tipy, čím zvlhčiť piškótu, aby bola jemná a šťavnatá ako obláčik. Suchý korpus bude minulosťou.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Zákusky z piškóty sú nadýchané, chutné a spravidla veľmi jednoduché. Ak však chcete, aby neboli suché, je potrebné správne navlhčiť ich cesto. Možností, ako na to, je viacero. Okrem mlieka je vhodný aj alkohol alebo sirup. Pre lepší prehľad sme spísali všetky spôsoby nižšie v článku.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   6.3.2025

Tipy, čím zvlhčiť piškótu, aby bola jemná a šťavnatá ako obláčik. Suchý korpus bude minulosťou.

Zákusky z piškóty sú nadýchané, chutné a spravidla veľmi jednoduché. Ak však chcete, aby neboli suché, je potrebné správne navlhčiť ich cesto. Možností, ako na to, je viacero. Okrem mlieka je vhodný aj alkohol alebo sirup. Pre lepší prehľad sme spísali všetky spôsoby nižšie v článku.

Čo použiť na navlhčenie piškóty?

To, akú tekutinu použijete na navlhčenie, sa odvíja od toho, v akom recepte chcete piškótu použiť:

  • Klasické piškótové torty – plnené bývajú maslovým, tvarohovým, pudingovým alebo šľahačkovým krémom, ktorý je sám o sebe dosť výrazný. Práve preto na zvlhčenie používajte niečo, čo sa s ním nebude biť. Ideálna je čistá alebo osladená voda a slabší čaj. Niekedy je vhodný aj alkohol.
  • Dezerty s ovocím – máte dve možnosti. Buď zostanete pri klasike vo forme vody, smotany a mlieka, alebo piškótu navlhčíte ovocnou šťavou – skvelá je jablková alebo pomarančová, ktorá sa bez problémov skombinuje s akýmkoľvek iným ovocím. A keď klasickú šťavu nemáte, siahnite po ovocnom čaji alebo po šťave z kompótu.
  • Čokoládové piškótové cesto – kvôli kakau býva spravidla suchšie. Práve preto je potrebné použiť o niečo viac tekutiny. A aká je najlepšia? S čokoládou si rozumie káva alebo zarobené kakao. Prípadne stavte na alkohol – whisky, rum alebo rôzne sladké likéry.

Koľko tekutiny použiť?

Aj v tomto prípade platí, že všetko závisí na dezerte. Torty a zákusky s ovocím sú samé o sebe dostatočne šťavnaté. Na piškótu preto stačí nakvapkať len trochu mlieka alebo vody. Na druhej strane, tradičné torty s jednou alebo viacerými vrstvami krému, môžu byť o niečo suchšie. Nebojte sa preto použiť viac tekutiny.

Samostatnou kategóriou sú zákusky, ktoré sú vo všeobecnosti mokrejšie. Spadá sem napríklad punčový rez. Ak chcete, aby boli skutočne dobré, nebojte sa ich poriadne navlhčiť.

Na čo si dať pozor?

Pri navlhčení piškótového korpusu si dávajte pozor najmä na výber vhodnej tekutiny. Tá si musí rozumieť s ostatnými surovinami – predovšetkým s krémom. Ak by ste si neboli istí, čo zvoliť, siahnite po vode alebo mlieku, ktoré sú vhodné na všetky druhy dezertov.

Následne si dobre odsledujte, aké množstvo tekutiny použijete, aby korpus nebol príliš premočený. Vodu, mlieko či šťavu preto dávkujte postupne po lyžiciach.

Mohlo by vás zaujímať:
Základný recept na kakaový korpus
Základný recept na kakaový korpus

Čo robiť, keď je piškóta príliš mokrá?

Neustriehli ste si množstvo tekutiny a až neskoro ste si všimli, že je korpus príliš mokrý? Prebytočnú vlhkosť sčasti odstránite pomocou papierových utierok.

Piškótu môžete vyskúšať dať na pár minút do rúry, ktorú vyhrejete na nízku teplotu (maximálne 100 – 110 °C), alebo ju skombinujte s niečím suchším. To môžete urobiť napríklad pri príprave dezertných pohárov, kde mokrý korpus nakrájate na menšie kúsky, zmiešate so sušienkami alebo orechmi a doplníte krémom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár