Zákusky z piškóty sú nadýchané, chutné a spravidla veľmi jednoduché. Ak však chcete, aby neboli suché, je potrebné správne navlhčiť ich cesto. Možností, ako na to, je viacero. Okrem mlieka je vhodný aj alkohol alebo sirup. Pre lepší prehľad sme spísali všetky spôsoby nižšie v článku.
Zákusky z piškóty sú nadýchané, chutné a spravidla veľmi jednoduché. Ak však chcete, aby neboli suché, je potrebné správne navlhčiť ich cesto. Možností, ako na to, je viacero. Okrem mlieka je vhodný aj alkohol alebo sirup. Pre lepší prehľad sme spísali všetky spôsoby nižšie v článku.
To, akú tekutinu použijete na navlhčenie, sa odvíja od toho, v akom recepte chcete piškótu použiť:
Aj v tomto prípade platí, že všetko závisí na dezerte. Torty a zákusky s ovocím sú samé o sebe dostatočne šťavnaté. Na piškótu preto stačí nakvapkať len trochu mlieka alebo vody. Na druhej strane, tradičné torty s jednou alebo viacerými vrstvami krému, môžu byť o niečo suchšie. Nebojte sa preto použiť viac tekutiny.
Samostatnou kategóriou sú zákusky, ktoré sú vo všeobecnosti mokrejšie. Spadá sem napríklad punčový rez. Ak chcete, aby boli skutočne dobré, nebojte sa ich poriadne navlhčiť.
Pri navlhčení piškótového korpusu si dávajte pozor najmä na výber vhodnej tekutiny. Tá si musí rozumieť s ostatnými surovinami – predovšetkým s krémom. Ak by ste si neboli istí, čo zvoliť, siahnite po vode alebo mlieku, ktoré sú vhodné na všetky druhy dezertov.
Následne si dobre odsledujte, aké množstvo tekutiny použijete, aby korpus nebol príliš premočený. Vodu, mlieko či šťavu preto dávkujte postupne po lyžiciach.
Neustriehli ste si množstvo tekutiny a až neskoro ste si všimli, že je korpus príliš mokrý? Prebytočnú vlhkosť sčasti odstránite pomocou papierových utierok.
Piškótu môžete vyskúšať dať na pár minút do rúry, ktorú vyhrejete na nízku teplotu (maximálne 100 – 110 °C), alebo ju skombinujte s niečím suchším. To môžete urobiť napríklad pri príprave dezertných pohárov, kde mokrý korpus nakrájate na menšie kúsky, zmiešate so sušienkami alebo orechmi a doplníte krémom.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste