NajRecept.sk Čásť dňa Obed, Hlavné jedlo Tatárska omáčka ako z obchodu? Stačí, keď do nej pridáte túto jednu surovinu.
Tatárska omáčka ako z obchodu? Stačí, keď do nej pridáte túto jednu surovinu.
Recept Tatárska omáčka ako z obchodu? Stačí, keď do nej pridáte túto jednu surovinu.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Tatárska omáčka vie zvýrazniť a zlepšiť nejeden pokrm. Hodí sa k rôzne upravenému mäsu, zemiakom aj zelenine. Má výraznú chuť a patrí medzi základné potraviny, ktoré v domácnostiach nesmú chýbať. Chceli by ste si ju vyskúšať pripraviť doma, no neviete, ako dosiahnuť tradičnú zaujímavú chuť? Pridajte do nej túto jednu tajnú ingredienciu, ktorá zaručí tie najlepšie výsledky.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   29.4.2025

Tatárska omáčka ako z obchodu? Stačí, keď do nej pridáte túto jednu surovinu.

Tatárska omáčka vie zvýrazniť a zlepšiť nejeden pokrm. Hodí sa k rôzne upravenému mäsu, zemiakom aj zelenine. Má výraznú chuť a patrí medzi základné potraviny, ktoré v domácnostiach nesmú chýbať. Chceli by ste si ju vyskúšať pripraviť doma, no neviete, ako dosiahnuť tradičnú zaujímavú chuť? Pridajte do nej túto jednu tajnú ingredienciu, ktorá zaručí tie najlepšie výsledky.

Jedna ingrediencia, ktorá sa postará o dokonalú chuť

Súčasťou domácej tatárskej omáčky býva spravidla niekoľko základných ingrediencií, ktorými sú:

  • majonéza,
  • kyslé uhorky,
  • soľ,
  • čierne mleté korenie,
  • cibuľa.

Na dochutenie je následne vhodná aj horčica či dokonca cesnak.

V niektorých receptoch sa stretnete aj s použitím bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, ktoré sčasti alebo úplne nahrádzajú majonézu a zaisťujú, že výsledná omáčka je ľahšia a lepšie stráviteľná.

Aby sa však domáca tatárska omáčka približovala originálu ešte viac, nemali by ste zabúdať na jednu tajnú surovinu, ktorou sú kapary.

Kapary sú charakteristické svojou výraznou, ostrou a slanou chuťou. Tým, že bývajú naložené v slanom alebo octovom náleve, sú často aj kyslasté a korenisté. Perfektne sa tak hodia na prípravu domácej tatarky, v ktorej spájajú chute všetkých ostatných surovín a vytvárajú dokonalú harmóniu.

Recept na domácu tatársku omáčku s kaparami

Na domácu tatársku omáčku s kaparami budete potrebovať:

  • 3 kyslé uhorky
  • 1 lyžicu marinovaných húb
  • 1 lyžičku nasekaných kapár
  • 1 lyžičku horčice
  • 2 – 3 lyžice majonézy
  • 1 lyžicu kyslej smotany
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup:

  1. Uhorky a marinované huby nakrájajte nadrobno.
  2. K uhorkám a hubám pridajte všetky ďalšie suroviny a dôkladne premiešajte.
  3. Hotovú omáčku dajte aspoň na hodinu do chladničky a môžete podávať.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Tzatziki omáčka k šalátu alebo mäsu
Tzatziki omáčka k šalátu alebo mäsu

Tipy, ktoré vám pomôžu s prípravou domácej tatarky

Ak chcete, aby bola domáca tatarka čo najlepšia, držte sa týchto tipov:

  • Tatarku pred servírovaním nechajte vždy minimálne hodinu v chlade. Počas tohto času sa jednotlivé suroviny prepoja, vďaka čomu bude výsledná omáčka oveľa chutnejšia a lepšia.
  • So soľou ani korením to nepreháňajte. Kapary sú samé o sebe výrazné a ich chuť bude po odstáti tatarky intenzívnejšia.
  • Citrónovú šťavu v recepte určite nevynechávajte. Jej hlavnou úlohou je rozbiť a zjemniť dominantné tóny niektorých surovín.
  • Smotanu môžete v recepte vymeniť za hustý grécky jogurt.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár