Vývar je základným typom polievky, ktorý môžete servírovať na obed aj na večeru alebo ho pridať do rôznych iných jedál. Skvelo vie ochutiť napríklad rizoto alebo rôzne omáčky k mäsu či cestovinám. Ak však chcete, aby chutil čo najlepšie, musíte vedieť, kedy je správny čas na pridanie zeleniny.
Vývar je základným typom polievky, ktorý môžete servírovať na obed aj na večeru alebo ho pridať do rôznych iných jedál. Skvelo vie ochutiť napríklad rizoto alebo rôzne omáčky k mäsu či cestovinám. Ak však chcete, aby chutil čo najlepšie, musíte vedieť, kedy je správny čas na pridanie zeleniny.
Zeleninu by ste mali pridať do vývaru približne hodinu predtým, ako ho odstavíte zo sporáka. Dôvody, prečo je tak potrebné urobiť, sú dva:
Čas, kedy pridáte zeleninu do vývaru, si preto dobre odsledujte a uistite sa, že tak nerobíte príliš skoro ani neskoro, aby ste si zaistili tie najlepšie výsledky.
Vývar je vo všeobecnosti pokrm, ktorý sa nevarí len zopár minút. Práve naopak. V kuchyni pri ňom strávite približne 2,5 až 3 hodiny. Ako prvé doň ide mäso so studenou vodou a korenie – najčastejšie nové korenie a bobkový list.
Soľ na začiatku nepridávajte. Chuť vývaru sa totižto ešte zmení. Najlepšie spravíte, keď polievku osolíte krátko pred koncom – 20 až 30 minút.
Pri varení vývaru si dávajte pozor na tieto chyby:
Chcete si spraviť v nedeľu alebo v akýkoľvek iný deň chutný vývar, no nemáte žiaden dobrý recept? Inšpirujte sa tými našimi. Vybrali sme pre vás tie najchutnejšie kuracie, hovädzie, bravčové a zeleninové vývary, ktoré si rozhodne zamilujete.
1. Pomaly varený hovädzí vývar
Tradičná nedeľná polievka. Akú polievku ste dnes mali na obed vy?
2. Najrýchlejší hovädzí vývar
Na chrípku ako stvorené. Keďže je vonku zima, bacily sa lepia ako muchy na med. Treba si dopriať poriadnu dávku vitamínov a hlavne u mňa funguje kurací alebo hovädzí vývar. Poriadne nás zahreje zvnútra a ako hovoria naše babičky, nie je nič lepšie ako poriadny vývar. Vývar robievam s knedľami a pridávam aj rezance. Niekto už rezance nepridáva, ale ja áno. Polievka tak viac zasýti a nepotrebujete ani druhé jedlo. Autor: HeMiShEk
3. Polievka z údených rebier
Polievka z údených rebier a zeleniny. Autor: sonizna
4. Zeleninová polievka s krupicovými knedľami
Konečne polievka zo zeleniny z mojej záhrady. Tá chuť je neporovnateľná ako keď ju pripravím zo zeleniny z obchodu.
5. Zeleninová polievka s kukuričnými knedľami
Veľmi chutná, zemiakovo-zeleninová polievka s príchuťou zázvoru. Špeciálnu chuť dodajú kukuričné knedličky, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou tejto polievky.
6. Minestrone - talianska zeleninová polievka
Tradičná zeleninová polievka na taliansky spôsob.
7. Pomalý poctivý kurací vývar
Nie je nad domáci poctivý vývar, ktorý poteší váš žalúdok. U nás doma to bola kedysi klasika, stále v nedeľu na obed bol domáci kurací vývar z domácej sliepky alebo z kohúta a dnes som tomu rada, pretože túto tradíciu zachovávam. Každú nedeľu sa každý u nás doma teší na domáci vývar s domácimi rezancami :) Niekedy, sa priznám, používam aj kupované cestoviny, ale nie často. To len vtedy, keď som veľmi lenivá :)) Autor: HeMiShEk
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste