NajRecept.sk Polievky Hovädzí vývar Tajomstvo dokonalého číreho vývaru: Toto je správny čas, kedy doň môžete pridať zeleninu.
Tajomstvo dokonalého číreho vývaru: Toto je správny čas, kedy doň môžete pridať zeleninu.
Recept Tajomstvo dokonalého číreho vývaru: Toto je správny čas, kedy doň môžete pridať zeleninu.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Vývar je základným typom polievky, ktorý môžete servírovať na obed aj na večeru alebo ho pridať do rôznych iných jedál. Skvelo vie ochutiť napríklad rizoto alebo rôzne omáčky k mäsu či cestovinám. Ak však chcete, aby chutil čo najlepšie, musíte vedieť, kedy je správny čas na pridanie zeleniny.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   20.3.2025

Tajomstvo dokonalého číreho vývaru: Toto je správny čas, kedy doň môžete pridať zeleninu.

Vývar je základným typom polievky, ktorý môžete servírovať na obed aj na večeru alebo ho pridať do rôznych iných jedál. Skvelo vie ochutiť napríklad rizoto alebo rôzne omáčky k mäsu či cestovinám. Ak však chcete, aby chutil čo najlepšie, musíte vedieť, kedy je správny čas na pridanie zeleniny.

Kedy pridať zeleninu do vývaru?

Zeleninu by ste mali pridať do vývaru približne hodinu predtým, ako ho odstavíte zo sporáka. Dôvody, prečo je tak potrebné urobiť, sú dva:

  • Keď zeleninu pridáte hneď na začiatku varenia, rozvarí sa a spôsobí, že polievka bude zakalená. Nehovoriac o tom, že jednotlivé druhy zeleniny nebudú vôbec chutné.
  • Keď zeleninu pridáte na konci varenia, polievku nestihne ochutiť a môže byť tvrdá.

Čas, kedy pridáte zeleninu do vývaru, si preto dobre odsledujte a uistite sa, že tak nerobíte príliš skoro ani neskoro, aby ste si zaistili tie najlepšie výsledky.

Čo všetko pridať do vývaru ešte pred zeleninou?

Vývar je vo všeobecnosti pokrm, ktorý sa nevarí len zopár minút. Práve naopak. V kuchyni pri ňom strávite približne 2,5 až 3 hodiny. Ako prvé doň ide mäso so studenou vodou a korenie – najčastejšie nové korenie a bobkový list.

Soľ na začiatku nepridávajte. Chuť vývaru sa totižto ešte zmení. Najlepšie spravíte, keď polievku osolíte krátko pred koncom – 20 až 30 minút.

Na aké chyby si dávať pozor pri varení vývaru?

Pri varení vývaru si dávajte pozor na tieto chyby:

  • Príliš vysoká teplota – vývar by sa mal variť skôr pri nižšej teplote a dlhšie, aby sa chuť mäsa a ďalších ingrediencií dokázala postupne uvoľniť a prepojiť. Nižšia teplota zároveň zabraňuje aj tomu, aby sa nerozložili bielkoviny z mäsa, ktoré by mohli spôsobiť zakalenie vývaru.
  • Krátka doba varenia – vývar sa varí približne tri hodiny. Počas tejto doby sa dokážu chute prepojiť a vytvoriť tak ten najlepší výsledok. Kratšie varenie zvyčajne vedie k tomu, že polievka je vodová a bez chuti.
  • Príliš skoré pridanie byliniek – bylinky majú výraznú chuť, preto s ich pridaním počkajte. Určite ich do vývaru nepridávajte hneď na začiatku. Urobiť tak môžete v strede varenia alebo tesne predtým, ako pridáte zeleninu.
  • Veľa korenia – s korením pracujte opatrne. Myslite na to, že nie je jedinou surovinou, ktorá vývar ochutí. O jeho skvelú chuť sa postará aj mäso, zelenina a neskôr bylinky.
  • Časté miešanie – vývar stačí premiešať len vtedy, keď doň niečo pridáte. Inak ho nechajte iba variť. Intenzívne a neustále premiešavanie totižto podporuje uvoľňovanie menších častíc z mäsa a zeleniny, kvôli čomu je výsledná polievka zakalená.

Najlepšie recepty na vývar

Chcete si spraviť v nedeľu alebo v akýkoľvek iný deň chutný vývar, no nemáte žiaden dobrý recept? Inšpirujte sa tými našimi. Vybrali sme pre vás tie najchutnejšie kuracie, hovädzie, bravčové a zeleninové vývary, ktoré si rozhodne zamilujete.

1. Pomaly varený hovädzí vývar

Tradičná nedeľná polievka. Akú polievku ste dnes mali na obed vy?

Recept nájdete TU

Recept Pomaly varený hovädzí vývar

2. Najrýchlejší hovädzí vývar

Na chrípku ako stvorené. Keďže je vonku zima, bacily sa lepia ako muchy na med. Treba si dopriať poriadnu dávku vitamínov a hlavne u mňa funguje kurací alebo hovädzí vývar. Poriadne nás zahreje zvnútra a ako hovoria naše babičky, nie je nič lepšie ako poriadny vývar. Vývar robievam s knedľami a pridávam aj rezance. Niekto už rezance nepridáva, ale ja áno. Polievka tak viac zasýti a nepotrebujete ani druhé jedlo. Autor: HeMiShEk

Recept nájdete TU

Recept Najrýchlejší hovädzí vývar

3. Polievka z údených rebier

Polievka z údených rebier a zeleniny. Autor: sonizna

Recept nájdete TU

Recept Polievka z údených rebier

4. Zeleninová polievka s krupicovými knedľami

Konečne polievka zo zeleniny z mojej záhrady. Tá chuť je neporovnateľná ako keď ju pripravím zo zeleniny z obchodu.

Recept nájdete TU

Recept Zeleninová polievka s krupicovými knedľami

5. Zeleninová polievka s kukuričnými knedľami

Veľmi chutná, zemiakovo-zeleninová polievka s príchuťou zázvoru. Špeciálnu chuť dodajú kukuričné knedličky, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou tejto polievky.

Recept nájdete TU

Recept Zeleninová polievka s kukuričnými knedľami

6. Minestrone - talianska zeleninová polievka

Tradičná zeleninová polievka na taliansky spôsob.

Recept nájdete TU

Recept Minestrone - talianska zeleninová polievka

7. Pomalý poctivý kurací vývar

Nie je nad domáci poctivý vývar, ktorý poteší váš žalúdok. U nás doma to bola kedysi klasika, stále v nedeľu na obed bol domáci kurací vývar z domácej sliepky alebo z kohúta a dnes som tomu rada, pretože túto tradíciu zachovávam. Každú nedeľu sa každý u nás doma teší na domáci vývar s domácimi rezancami :) Niekedy, sa priznám, používam aj kupované cestoviny, ale nie často. To len vtedy, keď som veľmi lenivá :)) Autor: HeMiShEk

Recept nájdete TU

Recept Pomalý poctivý kurací vývar

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár