NajRecept.sk Podľa ovocia Slivky Správne sušenie sliviek vám zaručí skvelú chuť a dlhú trvanlivosť. My vám poradíme, ako na to.
Správne sušenie sliviek vám zaručí skvelú chuť a dlhú trvanlivosť. My vám poradíme, ako na to.
Recept Správne sušenie sliviek vám zaručí skvelú chuť a dlhú trvanlivosť. My vám poradíme, ako na to.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Sušenie ovocia síce nie je tak rýchle ako pečenie koláčov, no rozhodne sa ho netreba báť. Celý proces je jednoduchý a výsledok stojí za to. Sušiť môžete rôzne druhy ovocia vrátane sliviek, ktoré vás potešia dokonalou chuťou a ešte lepším zložením. Ak však chcete, aby boli skutočne dobré a vydržali vám niekoľko mesiacov, musíte sa držať viacerých základných pravidiel.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   21.9.2024

Správne sušenie sliviek vám zaručí skvelú chuť a dlhú trvanlivosť. My vám poradíme, ako na to.

Sušenie ovocia síce nie je tak rýchle ako pečenie koláčov, no rozhodne sa ho netreba báť. Celý proces je jednoduchý a výsledok stojí za to. Sušiť môžete rôzne druhy ovocia vrátane sliviek, ktoré vás potešia dokonalou chuťou a ešte lepším zložením. Ak však chcete, aby boli skutočne dobré a vydržali vám niekoľko mesiacov, musíte sa držať viacerých základných pravidiel.

Prečo slivky sušiť?

Sušenie patrí medzi najstaršie spôsoby konzervovania ovocia a zeleniny. Ide o metódu, počas ktorej sa z plodov odstraňuje prebytočná voda, pričom sa zachovávajú dôležité vitamíny, minerály a ďalšie zložky.

Dokonca zloženie sušeného ovocia je kvôli procesom, ktoré vznikajú počas ich tepelnej úpravy, výrazne odlišné ako zloženie čerstvých plodov. Všimnúť si to môžete napríklad na vláknine. Kým čerstvé slivky obsahujú 1,5 až 2 gramy vlákniny na 100 gramov, sušené až 7 gramov.

Existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo sa oplatí sušiť slivky. V prvom rade vám takto vydržia veľmi dlho. Pri správnom skladovaní pokojne aj rok. Ďalšou výhodou je ich výborná chuť. Jesť sa dajú samostatne. Prípadne ich môžete pridať do rôznych sladkých aj slaných pokrmov, dezertov a koláčov.

Základné pravidlá sušenia sliviek

Slivky môžete sušiť v sušičke aj rúre. Jednotlivé spôsoby sa od seba mierne odlišujú, no pre oba platia nasledujúce pravidlá, vďaka ktorým bude výsledné ovocie chutné, kvalitné a plné živín.

  • Na sušenie používajte len zrelé a zdravé plody, ktoré sú bez fľakov a poškodenia.
  • Slivky pred sušením dôkladne umyte, zbavte stopky a vykôstkujte.
  • Ovocie sušte aj so šupkou. Odstráňte ju len v prípade, že je príliš tvrdá alebo hrubá.
  • Menšie slivky môžete sušiť prekrojené na polovice. Tie väčšie nakrájajte na štvrtiny.
  • Slivky krájajte na rovnako hrubé plátky, aby sa sušili rovnomerne a zabránilo sa tomu, že niektoré kúsky budú príliš suché, zatiaľ čo iné zostanú mokré.
  • Ovocie ukladajte vždy šupkou nadol.

Príprava receptu Správne sušenie sliviek vám zaručí skvelú chuť a dlhú trvanlivosť. My vám poradíme, ako na to., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Ako sušiť slivky v sušičke?

Ak máte doma sušičku, slivky v nej rovnomerne rozložte. Snažte sa, aby sa jednotlivé plody navzájom nedotýkali. Následne nastavte teplotu v rozmedzí od 50 do 60 °C a nechajte spotrebič pracovať.

Dĺžka sušenia závisí najmä od veľkosti a hrúbky sliviek, no zvyčajne trvá 10 až 12 hodín. Slivky by ste mali počas tejto doby raz za čas skontrolovať. Ideálne po každých dvoch až troch hodinách.

Sušenie sliviek v rúre

Keď doma nemáte sušičku, so sušením sliviek vám pomôže aj rúra. Nakrájané ovocie umiestnite na plech vystlaný papierom na pečenie. Aj tu si dávajte pozor, aby sa jednotlivé plody nedotýkali.

Slivky vložte do rúry, nastavte teplotu na približne 60 °C a mierne pootvorte dvierka, aby sa v spotrebiči nehromadila vlhkosť. Hotové by mali byť za približne 8 až 10 hodín.

TIP: Slivky môžete sušiť aj na vzduchu, a to tak, že ich v dobre vetranej miestnosti rozložíte napríklad na sito alebo papier. Počítajte ale s tým, že táto metóda trvá najdlhšie. Zvyčajne 4 až 6 dní.

Ako skladovať sušené slivky?

Sušené slivky dajte do vzduchotesných nádob a umiestnite na suché a tmavé miesto. Takto uskladnené vám vydržia aj viac ako 12 mesiacov. Ak chcete ovocie pravidelne jesť, časť z neho presypte do peknej sklenenej nádoby, ktorú vystavíte na poličke v kuchyni alebo jedálni.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár