Sušenie ovocia síce nie je tak rýchle ako pečenie koláčov, no rozhodne sa ho netreba báť. Celý proces je jednoduchý a výsledok stojí za to. Sušiť môžete rôzne druhy ovocia vrátane sliviek, ktoré vás potešia dokonalou chuťou a ešte lepším zložením. Pýtate sa, ako sušiť slivky? Ak chcete, aby boli skutočne dobré a vydržali vám niekoľko mesiacov, držte sa týchto základných pravidiel.
Sušenie ovocia síce nie je tak rýchle ako pečenie koláčov, no rozhodne sa ho netreba báť. Celý proces je jednoduchý a výsledok stojí za to. Sušiť môžete rôzne druhy ovocia vrátane sliviek, ktoré vás potešia dokonalou chuťou a ešte lepším zložením. Pýtate sa, ako sušiť slivky? Ak chcete, aby boli skutočne dobré a vydržali vám niekoľko mesiacov, držte sa týchto základných pravidiel.
Ešte predtým, než si povieme, ako sušiť slivky, je dobré zistiť, prečo tak vlastne robiť. Sušenie patrí medzi najstaršie spôsoby konzervovania ovocia a zeleniny. Ide o metódu, počas ktorej sa z plodov odstraňuje prebytočná voda, pričom sa zachovávajú dôležité vitamíny, minerály a ďalšie zložky.
Dokonca zloženie sušeného ovocia je kvôli procesom, ktoré vznikajú počas ich tepelnej úpravy, výrazne odlišné ako zloženie čerstvých plodov. Všimnúť si to môžete napríklad na vláknine. Kým čerstvé slivky obsahujú 1,5 až 2 gramy vlákniny na 100 gramov, sušené až 7 gramov.
Okrem toho existuje ešte niekoľko ďalších dôvodov, prečo sa oplatí sušiť slivky. V prvom rade vám takto vydržia veľmi dlho. Pri správnom skladovaní pokojne aj rok. Ďalšou výhodou je ich výborná chuť. Jesť sa dajú samostatne. Prípadne ich môžete pridať do rôznych sladkých aj slaných pokrmov, dezertov a koláčov.
Zaujíma vás, ako sušiť slivky tak, aby boli chutné a vydržali dlho? Držte sa týchto pravidiel, vďaka ktorým bude výsledné ovocie chutné, kvalitné a plné živín.
Zdroj: Unsplash.com
Ak máte doma sušičku, slivky v nej rovnomerne rozložte. Snažte sa, aby sa jednotlivé plody navzájom nedotýkali. Následne nastavte teplotu v rozmedzí od 50 do 60 °C a nechajte spotrebič pracovať.
Dĺžka sušenia závisí najmä od veľkosti a hrúbky sliviek, no zvyčajne trvá 10 až 12 hodín. Slivky by ste mali počas tejto doby raz za čas skontrolovať. Ideálne po každých dvoch až troch hodinách.
Keď doma nemáte sušičku, so sušením sliviek vám pomôže aj rúra. Nakrájané ovocie umiestnite na plech vystlaný papierom na pečenie. Aj tu si dávajte pozor, aby sa jednotlivé plody nedotýkali.
Slivky vložte do rúry, nastavte teplotu na približne 60 °C a mierne pootvorte dvierka, aby sa v spotrebiči nehromadila vlhkosť. Hotové by mali byť za približne 8 až 10 hodín.
TIP: Slivky môžete sušiť aj na vzduchu, a to tak, že ich v dobre vetranej miestnosti rozložíte napríklad na sito alebo papier. Počítajte ale s tým, že táto metóda trvá najdlhšie. Zvyčajne 4 až 6 dní.
To, ako sušiť slivky, už viete. Teraz je čas na ich skladovanie. Sušené ovocie dajte do vzduchotesných nádob a umiestnite na suché a tmavé miesto. Takto uskladnené vám vydržia aj viac ako 12 mesiacov. Ak chcete ovocie pravidelne jesť, časť z neho presypte do peknej sklenenej nádoby, ktorú vystavíte na poličke v kuchyni alebo jedálni.
Zdroj: Unsplash.com
Sušené slivky môžete používať na rôzne spôsoby. Keď ich namočíte do sirupu, sladkej sirupovej vody alebo rumu, zmäknú a sú ideálne napríklad do tvarohovej plnky alebo rôznych krémov. Ak budete mať sušených sliviek veľké množstvo, pripravte z nich pokojne slivkový lekvár, pridajte ich do omáčky alebo ich upečte spolu s mäsom.
TIP: Ak by ste chceli pripraviť slivkový lekvár klasicky z čerstvých sliviek, môžete sa inšpirovať týmto receptom.
Iným riešením je sušené slivky nakrájať na menšie časti a pripraviť si z nich domáce müsli tyčinky, nepečené guľôčky alebo raw dezerty. Dokonca výborné sú aj na oživenie ovsenej kaše či sladkého smoothie.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste