Sezóna špargle je v plnom prúde, čo znamená len jedno – práve teraz je ten najlepší čas na to, aby ste si z nej pripravili rôzne chutné pokrmy. Ako však vybrať čerstvú a skutočne dobrú špargľu, ktorá dodá jedlu dokonalú chuť? Spísali sme pre vás niekoľko praktických rád, ktoré vám pomôžu pri nákupe.
Sezóna špargle je v plnom prúde, čo znamená len jedno – práve teraz je ten najlepší čas na to, aby ste si z nej pripravili rôzne chutné pokrmy. Ako však vybrať čerstvú a skutočne dobrú špargľu, ktorá dodá jedlu dokonalú chuť? Spísali sme pre vás niekoľko praktických rád, ktoré vám pomôžu pri nákupe.
V obchodoch nájdete špargľu počas celého roka. Najlepšia je však práve počas jej sezóny, ktorá trvá približne od apríla do konca júna.
Pred nákupom by ste mali vedieť, že špargľa nie je len jedna. Existuje viacero druhov, z ktorých si môžete vyberať. V našich končinách sú populárne predovšetkým dve – biela a zelená. Biela je výborná na spracovanie do omáčok alebo polievok. Charakteristická je jemnou chuťou, ktorá môže mať mierne horkastý podtón.
Zelená špargľa poteší nielen pekným vzhľadom, ale aj výraznou chuťou s orieškovým až trávovým podtónom. Na rozdiel od bielej špargle je o niečo viac všestranná. Môžete ju používať do šalátov, na grilovanie, zapekanie, pečenie a podobne.
Okrem toho sa môžete stretnúť aj s fialovou špargľou, ktorá je spravidla sladšia ako zelená a biela. Zo všetkých troch spomenutých je však najmenej výrazná. Použiť sa dá do rôznych receptov – predstavuje skvelú náhradu zelenej špargle.
Zdroj: Unsplash.com
Výber špargle v obchode nie je vôbec náročný. Stačí sa držať niekoľkých základných pravidiel:
Kúpili ste špargľu, no neviete, ako ju správne spracovať? Všetko sa odvíja od toho, aký recept ste si zvolili. Vo všeobecnosti ju však musíte najprv očistiť. Dôkladne ju umyte pod tečúcou vodou, aby ste sa zbavili všetkých nečistôt.
Po osušení musíte zo špargle odstrániť koniec – ten sa neje, pretože je príliš tvrdý. Zo zeleniny ho môžete odstrániť buď rukami (koniec stačí odlomiť), alebo nožom. Nôž vám pomôže pri starších a väčších kúskoch, ktoré sú vo všeobecnosti tvrdšie.
Zo špargle, ktorá vám zostala, sa ešte odstraňuje vrchná šupka. Na to môžete použiť nôž alebo klasickú škrabku na zemiaky.
Takto pripravenú špargľu už môžete používať podľa svojich predstáv – dá sa piecť, blanšírovať aj variť.
A aké jedlá z nej môžete urobiť? Obľúbené sú:
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste