NajRecept.sk Tipy a triky Sezóna špargle je v plnom prúde. Zistite, ako ju správne vybrať v obchode a čo z nej pripraviť.
Sezóna špargle je v plnom prúde. Zistite, ako ju správne vybrať v obchode a čo z nej pripraviť.
Recept Sezóna špargle je v plnom prúde. Zistite, ako ju správne vybrať v obchode a čo z nej pripraviť.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Sezóna špargle je v plnom prúde, čo znamená len jedno – práve teraz je ten najlepší čas na to, aby ste si z nej pripravili rôzne chutné pokrmy. Ako však vybrať čerstvú a skutočne dobrú špargľu, ktorá dodá jedlu dokonalú chuť? Spísali sme pre vás niekoľko praktických rád, ktoré vám pomôžu pri nákupe.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   3.5.2025

Sezóna špargle je v plnom prúde. Zistite, ako ju správne vybrať v obchode a čo z nej pripraviť.

Sezóna špargle je v plnom prúde, čo znamená len jedno – práve teraz je ten najlepší čas na to, aby ste si z nej pripravili rôzne chutné pokrmy. Ako však vybrať čerstvú a skutočne dobrú špargľu, ktorá dodá jedlu dokonalú chuť? Spísali sme pre vás niekoľko praktických rád, ktoré vám pomôžu pri nákupe.

Kedy je sezóna špargle?

V obchodoch nájdete špargľu počas celého roka. Najlepšia je však práve počas jej sezóny, ktorá trvá približne od apríla do konca júna.

Pred nákupom by ste mali vedieť, že špargľa nie je len jedna. Existuje viacero druhov, z ktorých si môžete vyberať. V našich končinách sú populárne predovšetkým dve – biela a zelená. Biela je výborná na spracovanie do omáčok alebo polievok. Charakteristická je jemnou chuťou, ktorá môže mať mierne horkastý podtón.

Zelená špargľa poteší nielen pekným vzhľadom, ale aj výraznou chuťou s orieškovým až trávovým podtónom. Na rozdiel od bielej špargle je o niečo viac všestranná. Môžete ju používať do šalátov, na grilovanie, zapekanie, pečenie a podobne.

Okrem toho sa môžete stretnúť aj s fialovou špargľou, ktorá je spravidla sladšia ako zelená a biela. Zo všetkých troch spomenutých je však najmenej výrazná. Použiť sa dá do rôznych receptov – predstavuje skvelú náhradu zelenej špargle.

Príprava receptu Sezóna špargle je v plnom prúde. Zistite, ako ju správne vybrať v obchode a čo z nej pripraviť., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Ako vybrať špargľu v obchode?

Výber špargle v obchode nie je vôbec náročný. Stačí sa držať niekoľkých základných pravidiel:

  • Špargľu chyťte do rúk a zistite, či je pevná a suchá. Vyhnite sa kúskom, ktoré sú mazľavé, zvädnuté alebo gumové.
  • Skontrolujte aj hlavičky, ktoré nesmú byť mazľavé ani mokré. Zároveň by mali byť kompaktné a neotvorené.
  • Uistite sa, že špargľa má čerstvý a svieži vzhľad. Vyhnite sa kúskom so suchou alebo zvráskavenou šupkou.
  • Nepozerajte len na veľkosť špargle, tá vám toho veľa nenapovie. Nehovoriac o tom, že zo starších kúskov budete musieť odstrániť veľa tvrdej a nejedlej časti. Namiesto toho sledujte to, akú má zelenina farbu a vôňu, či nie je klzká a či sa hlavička príliš neotvára.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Krémová špargľová polievka
Krémová špargľová polievka

Ako pripraviť špargľu?

Kúpili ste špargľu, no neviete, ako ju správne spracovať? Všetko sa odvíja od toho, aký recept ste si zvolili. Vo všeobecnosti ju však musíte najprv očistiť. Dôkladne ju umyte pod tečúcou vodou, aby ste sa zbavili všetkých nečistôt.

Po osušení musíte zo špargle odstrániť koniec – ten sa neje, pretože je príliš tvrdý. Zo zeleniny ho môžete odstrániť buď rukami (koniec stačí odlomiť), alebo nožom. Nôž vám pomôže pri starších a väčších kúskoch, ktoré sú vo všeobecnosti tvrdšie.

Zo špargle, ktorá vám zostala, sa ešte odstraňuje vrchná šupka. Na to môžete použiť nôž alebo klasickú škrabku na zemiaky.

Takto pripravenú špargľu už môžete používať podľa svojich predstáv – dá sa piecť, blanšírovať aj variť.

A aké jedlá z nej môžete urobiť? Obľúbené sú:

  • krémové polievky,
  • šaláty,
  • praženica,
  • zapekané jedlá – napríklad špargľa so zemiakmi alebo mäsom, prípadne zapekaná špargľa so šunkou a syrom,
  • quiche,
  • grilovaná špargľa – napríklad ako príloha k mäsu.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár