NajRecept.sk Mäso Kuracie mäso Rýchle a jednoduché ražniči na plechu, ktoré je tak dobré a šťavnaté ako to na špajdli.
Rýchle a jednoduché ražniči na plechu, ktoré je tak dobré a šťavnaté ako to na špajdli.
Recept Rýchle a jednoduché ražniči na plechu, ktoré je tak dobré a šťavnaté ako to na špajdli.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Patríte k milovníkom ražniči, no neradi ho pripravujete? Nie ste sami. Napichovanie jedla na špajdle býva zdĺhavé a zbytočne komplikované, kvôli čomu sa tento pokrm pripravuje len sporadicky. Dobrou správou ale je, že ražniči môžete pripraviť aj bez špajdlí. Stačiť vám naň bude len zapekacia misa alebo menší plech.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   7.9.2024

Rýchle a jednoduché ražniči na plechu, ktoré je tak dobré a šťavnaté ako to na špajdli.

Patríte k milovníkom ražniči, no neradi ho pripravujete? Nie ste sami. Napichovanie jedla na špajdle býva zdĺhavé a zbytočne komplikované, kvôli čomu sa tento pokrm pripravuje len sporadicky. Dobrou správou ale je, že ražniči môžete pripraviť aj bez špajdlí. Stačiť vám naň bude len zapekacia misa alebo menší plech.

Z čoho sa skladá ražniči?

Ražniči je jedlo, ktoré je obľúbené v strednej Európe, najmä na Slovensku, v Česku a v balkánskych krajinách. Ide o druh špízu, ktorý sa tradične pripravuje z nakrájaných kusov mäsa a zeleniny. Tie sa napichujú na špajdle alebo kovové ihlice.

Ingrediencie, ktoré sú súčasťou špízu, si viete prispôsobiť presne podľa svojich preferencií a chutí. Základ však spravidla predstavuje:

  • Mäso – najčastejšie sa používa bravčové, no pokojne ho môžete zameniť za kuracie alebo hovädzie. Prípadne jednotlivé druhy mäsa nakombinujte. Ak chcete mierne experimentovať, mäso pred upečením marinujte.
  • Cibuľa – krája sa na väčšie plátky, vďaka ktorým sa po napichnutí na špajdľu nerozpadne.
  • Slanina – používa sa hlavne na dochutenie špízu.
  • Zelenina – najviac sú zastúpené paradajky a paprika. Ak však máte cuketu, baklažán alebo inú zeleninu, pokojne použite aj tú.

Príprava receptu Rýchle a jednoduché ražniči na plechu, ktoré je tak dobré a šťavnaté ako to na špajdli., krok 1
Zdroj: Pexels.com

Ako sa pripravuje ražniči v rúre alebo na grile?

Na tradičné ražniči, resp. špíz sa všetky suroviny nakrájajú na väčšie kusy, ktoré sa napichnú na špajdlu alebo kovovú ihlicu. Ingrediencie je dobré napichovať striedavo, aby sa ich chute prepojili a vytvorili tak chutný a voňavý pokrm.

Počas grilovacej sezóny môžete špízy grilovať na otvorenom ohni. Inou alternatívou je pečenie v rúre.

K ražniči sa podávajú rôzne druhy príloh. Vhodné sú varené alebo pečené zemiaky, chlieb či čerstvý zeleninový šalát.

Výborné ražniči na plechu

Ak by ste nemali čas na zdĺhavé napichovanie jednotlivých ingrediencií na špajdle, pripravili sme si pre vás jednoduchý recept na ražniči z rúry na plechu, ktorý budete mať hotový do pár minút. Potrebovať naň budete 500 g mäsa, 2 klobásy, 150 g slaniny, papriku, cibuľu, olej, soľ, čierne korenie a grilovacie korenie.

Postup prípravy je jednoduchý:

  1. Mäso, klobásu a slaninu nakrájajte na väčšie kusy a vložte do pekáča alebo zapekacej misy.
  2. Papriku (použiť môžete červenú, zelenú alebo žltú, prípadne ich kombináciu) a cibuľu očistite, nakrájajte a pridajte k mäsu.
  3. Zmes pokvapkajte olejom, posypte grilovacím a čiernym korením, osoľte a poriadne premiešajte.
  4. Ražniči pečte pri teplote 185 °C približne 40 minút.

Tip: Ak sa bojíte, že mäso bude príliš suché, marinujte ho. Marinádu si pripravíte tak, že v miske zmiešate kečup, horčicu a olej. Následne pridáte nadrobno nakrájaný cesnak a cibuľu, a všetko ochutíte čiernym korením a soľou.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár