Patríte k milovníkom ražniči, no neradi ho pripravujete? Nie ste sami. Napichovanie jedla na špajdle býva zdĺhavé a zbytočne komplikované, kvôli čomu sa tento pokrm pripravuje len sporadicky. Dobrou správou ale je, že ražniči môžete pripraviť aj bez špajdlí. Stačiť vám naň bude len zapekacia misa alebo menší plech.
Patríte k milovníkom ražniči, no neradi ho pripravujete? Nie ste sami. Napichovanie jedla na špajdle býva zdĺhavé a zbytočne komplikované, kvôli čomu sa tento pokrm pripravuje len sporadicky. Dobrou správou ale je, že ražniči môžete pripraviť aj bez špajdlí. Stačiť vám naň bude len zapekacia misa alebo menší plech.
Ražniči je jedlo, ktoré je obľúbené v strednej Európe, najmä na Slovensku, v Česku a v balkánskych krajinách. Ide o druh špízu, ktorý sa tradične pripravuje z nakrájaných kusov mäsa a zeleniny. Tie sa napichujú na špajdle alebo kovové ihlice.
Ingrediencie, ktoré sú súčasťou špízu, si viete prispôsobiť presne podľa svojich preferencií a chutí. Základ však spravidla predstavuje:
Zdroj: Pexels.com
Na tradičné ražniči, resp. špíz sa všetky suroviny nakrájajú na väčšie kusy, ktoré sa napichnú na špajdlu alebo kovovú ihlicu. Ingrediencie je dobré napichovať striedavo, aby sa ich chute prepojili a vytvorili tak chutný a voňavý pokrm.
Počas grilovacej sezóny môžete špízy grilovať na otvorenom ohni. Inou alternatívou je pečenie v rúre.
K ražniči sa podávajú rôzne druhy príloh. Vhodné sú varené alebo pečené zemiaky, chlieb či čerstvý zeleninový šalát.
Ak by ste nemali čas na zdĺhavé napichovanie jednotlivých ingrediencií na špajdle, pripravili sme si pre vás jednoduchý recept na ražniči z rúry na plechu, ktorý budete mať hotový do pár minút. Potrebovať naň budete 500 g mäsa, 2 klobásy, 150 g slaniny, papriku, cibuľu, olej, soľ, čierne korenie a grilovacie korenie.
Postup prípravy je jednoduchý:
Tip: Ak sa bojíte, že mäso bude príliš suché, marinujte ho. Marinádu si pripravíte tak, že v miske zmiešate kečup, horčicu a olej. Následne pridáte nadrobno nakrájaný cesnak a cibuľu, a všetko ochutíte čiernym korením a soľou.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste