Sezóna kapusty pomaly prichádza, čo znamená len jedno – zaváranie a jej prípravu na kyslo. Kyslá kapusta sa hodí k mnohým jedlám. Výborne chutí napríklad so zemiakovými plackami či mäsom, pričom jej príprava nemusí byť vôbec namáhavá. Ak sa vám nechce tlačiť ju do sudov, inšpirujte sa našimi tipmi.
Sezóna kapusty pomaly prichádza, čo znamená len jedno – zaváranie a jej prípravu na kyslo. Kyslá kapusta sa hodí k mnohým jedlám. Výborne chutí napríklad so zemiakovými plackami či mäsom, pričom jej príprava nemusí byť vôbec namáhavá. Ak sa vám nechce tlačiť ju do sudov, inšpirujte sa našimi tipmi.
Sezóna kapusty začína zvyčajne na konci leta a pokračuje počas celej jesene. Tá kyslá sa nakladá na prelome septembra a októbra, pričom hotová a pripravená na jedenie býva po 3 až 4 týždňoch.
Samozrejme, v súčasnosti nájdete kyslú kapustu v obchodoch počas celého roka. Žiadna kupovaná sa však nevyrovná chuti či výbornému zloženiu tej domácej.
Kyslá kapusta má svojskú, veľmi výraznú chuť, ktorá je perfektná k mnohým pokrmom. Podávať ju môžete napríklad k pečenému alebo grilovanému mäsu, zemiakom alebo plackám. Okrem chuti však poteší aj nabitým zložením. Jeho súčasťou je silný antioxidant vitamín C, ktorý posilňuje imunitu, chráni bunky pred voľnými radikálmi a podporuje tvorbu kolagénu.
Následne v zložení nájdete aj vápnik, draslík a probiotiká, ktoré podporujú trávenie, zlepšujú stav kože a zmierňujú príznaky dráždivého čreva.
Zdroj: Pexels.com
Tradičná kyslá kapusta sa pripravuje tak, že sa nakrája, ochutí a natlačí do sudov alebo špeciálnych nádob, kde následne kvasí. Počas kvasenia je dôležité sledovať ju, pretože zväčšuje svoj objem. Mali by ste z nej preto postupne odoberať šťavu. Približne po týždni nastane opak. Kapusta svoj objem zmenší, takže jej musíte doliať vodu.
Ak na kapustu nemáte nádobu, do ktorej by ste ju naložili, alebo sa vám nechce celý proces kvasenia podstupovať, môžete ho preskočiť. Zeleninu stačí dať len do pohárov a máte hotovo. Ako na to?
Na kapustu bez tlačenia do sudov budete potrebovať jednu hlávkovú kapustu a soľ (približne 20 g soli na každý kilogram kapusty).
Takto pripravená kapusta má perfektnú chuť a dlhú trvanlivosť. V pohároch by vám mala vydržať do ďalšej sezóny bez toho, aby splesnivela alebo zmäkla.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste