Kulajda patrí medzi obľúbené jesenné a zimné pokrmy. Dokáže skvelo zasýtiť aj zohriať. Jej príprava nie je náročná, pričom receptov na ňu nájdete veľké množstvo. Niektoré sú kyslé viac, iné zas menej. Ak ste sa rozhodli, že si túto hustú polievku uvaríte, vyskúšajte nasledujúce tipy, ktorými ju vylepšíte a zaručíte si nezameniteľnú chuť.
Kulajda patrí medzi obľúbené jesenné a zimné pokrmy. Dokáže skvelo zasýtiť aj zohriať. Jej príprava nie je náročná, pričom receptov na ňu nájdete veľké množstvo. Niektoré sú kyslé viac, iné zas menej. Ak ste sa rozhodli, že si túto hustú polievku uvaríte, vyskúšajte nasledujúce tipy, ktorými ju vylepšíte a zaručíte si nezameniteľnú chuť.
Kulajda je tradičná česká polievka pochádzajúca z južných Čiech. Charakteristická je tým, že je jemná, hustá a má kyslastú chuť, ktorú jej dodáva ocot alebo citrónová šťava. Okrem toho má výraznú bylinkovo-smotanovú vôňu, v ktorej môžete cítiť aj čerstvé huby a rôzne druhy korenia.
Základom kulajdy bývajú spravidla tieto ingrediencie:
Po prvom súste vás vie kulajda príjemne prekvapiť kontrastom chutí. Jemná smotana sa snúbi s kyslosťou octu, pričom zemiaky, vajíčka a huby sa starajú o textúru a hustotu.
Kulajda sa zvyčajne podáva s čerstvým chlebom, ktorý sa do nej namáča. Dokáže tak zasýtiť oveľa viac ako iné husté krémové polievky.
História kulajdy siaha do 19. storočia, keď ľudia hľadali jednoduché a lacné spôsoby, ako nasýtiť svoje rodiny. Pri vymýšľaní receptov vychádzali zo surovín, ktoré pestovali vo svojej záhrade alebo mali bežne doma, ako napríklad zemiaky, huby, vajcia či mlieko, resp. smotana.
Obľuba kulajdy rástla veľmi rýchlo. Polievka nielenže dobre chutila, ale taktiež bola sýta a poskytovala potrebnú výživovú hodnotu. Jednotlivé domácnosti si recept upravovali podľa seba. Niektoré do nej neskôr začali pridávať aj suroviny navyše vrátane klobásy, slaniny alebo iného mäsa.
Prvá polovica 20. storočia sa spájala s vojnami a ekonomickými krízami, čo vytvorilo výborné podmienky na to, aby si túto lacnú polievku obľúbilo ešte väčšie množstvo ľudí.
V súčasnosti je kulajda dôležitou súčasťou českej aj slovenskej kuchyne. Uvariť ju môžete na desiatky spôsobov. Je len na vás, či do nej prilejete viac octu a spravíte si ju na kyslo alebo túto ingredienciu použijete len vo veľmi malom množstve a pripravíte si tak jemnú krémovú polievku.
Chcete, aby sa kulajda podarila a chutila čo najlepšie? Vyskúšajte niektoré z týchto tipov:
Na pravú kulajdu budeme potrebovať:
Postup prípravy je nasledovný:
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste