NajRecept.sk Polievky Kulajda Recept na dokonalú kulajdu: O skvelú chuť sa postará maslo, smotana a správny pomer korenia.
Recept na dokonalú kulajdu: O skvelú chuť sa postará maslo, smotana a správny pomer korenia.
Recept na dokonalú kulajdu: O skvelú chuť sa postará maslo, smotana a správny pomer korenia.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Kulajda patrí medzi obľúbené jesenné a zimné pokrmy. Dokáže skvelo zasýtiť aj zohriať. Jej príprava nie je náročná, pričom receptov na ňu nájdete veľké množstvo. Niektoré sú kyslé viac, iné zas menej. Ak ste sa rozhodli, že si túto hustú polievku uvaríte, vyskúšajte nasledujúce tipy, ktorými ju vylepšíte a zaručíte si nezameniteľnú chuť.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   30.9.2024

Recept na dokonalú kulajdu: O skvelú chuť sa postará maslo, smotana a správny pomer korenia.

Kulajda patrí medzi obľúbené jesenné a zimné pokrmy. Dokáže skvelo zasýtiť aj zohriať. Jej príprava nie je náročná, pričom receptov na ňu nájdete veľké množstvo. Niektoré sú kyslé viac, iné zas menej. Ak ste sa rozhodli, že si túto hustú polievku uvaríte, vyskúšajte nasledujúce tipy, ktorými ju vylepšíte a zaručíte si nezameniteľnú chuť.

Polievka, ktorú obľubujú Česi aj Slováci

Kulajda je tradičná česká polievka pochádzajúca z južných Čiech. Charakteristická je tým, že je jemná, hustá a má kyslastú chuť, ktorú jej dodáva ocot alebo citrónová šťava. Okrem toho má výraznú bylinkovo-smotanovú vôňu, v ktorej môžete cítiť aj čerstvé huby a rôzne druhy korenia.

Základom kulajdy bývajú spravidla tieto ingrediencie:

  • smotana,
  • huby,
  • zemiaky,
  • kôpor,
  • vajce,
  • ocot alebo citrónová šťava,
  • korenie a soľ na dochutenie.

Po prvom súste vás vie kulajda príjemne prekvapiť kontrastom chutí. Jemná smotana sa snúbi s kyslosťou octu, pričom zemiaky, vajíčka a huby sa starajú o textúru a hustotu.

Kulajda sa zvyčajne podáva s čerstvým chlebom, ktorý sa do nej namáča. Dokáže tak zasýtiť oveľa viac ako iné husté krémové polievky.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Poctivá česká kulajda
Poctivá česká kulajda

Lacná, no chutná

História kulajdy siaha do 19. storočia, keď ľudia hľadali jednoduché a lacné spôsoby, ako nasýtiť svoje rodiny. Pri vymýšľaní receptov vychádzali zo surovín, ktoré pestovali vo svojej záhrade alebo mali bežne doma, ako napríklad zemiaky, huby, vajcia či mlieko, resp. smotana.

Obľuba kulajdy rástla veľmi rýchlo. Polievka nielenže dobre chutila, ale taktiež bola sýta a poskytovala potrebnú výživovú hodnotu. Jednotlivé domácnosti si recept upravovali podľa seba. Niektoré do nej neskôr začali pridávať aj suroviny navyše vrátane klobásy, slaniny alebo iného mäsa.

Prvá polovica 20. storočia sa spájala s vojnami a ekonomickými krízami, čo vytvorilo výborné podmienky na to, aby si túto lacnú polievku obľúbilo ešte väčšie množstvo ľudí.

V súčasnosti je kulajda dôležitou súčasťou českej aj slovenskej kuchyne. Uvariť ju môžete na desiatky spôsobov. Je len na vás, či do nej prilejete viac octu a spravíte si ju na kyslo alebo túto ingredienciu použijete len vo veľmi malom množstve a pripravíte si tak jemnú krémovú polievku.

Tipy, ako vylepšiť kulajdu

Chcete, aby sa kulajda podarila a chutila čo najlepšie? Vyskúšajte niektoré z týchto tipov:

  • Pre tú najlepšiu chuť sa nebojte kombinovať viacero druhov húb.
  • Krémovú konzistenciu získate vďaka smotane s vyšším obsahom tuku.
  • Ak používate sušené huby, ktoré ste predtým namočili, do kulajdy pridajte aj vodu z nich.
  • Kulajda sa bežne zahusťuje zápražkou. Pre tú najlepšiu chuť ju pripravte na masle, nie na oleji.
  • Milovníci experimentovania môžu spolu s kôprom pridať do polievky aj petržlenovú vňať alebo tymian.
  • V prípade, že si chcete pripraviť modernú kulajdu, klasickú smotanu nahraďte tou kokosovou. Prípadne vyskúšajte grécky jogurt.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Kulajda - jedna z našich obľúbených
Kulajda - jedna z našich obľúbených

Recept na pravú kulajdu

Na pravú kulajdu budeme potrebovať:

  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 liter vývaru
  • 1 lyžicu masla
  • 2 lyžice oleja
  • 5 ks zemiakov
  • hrsť húb
  • 1 téglik smotany na šľahanie
  • 3 lyžice octu
  • podľa chuti cukor, kôpor, bobkový list, nové celé korenie, rasca, soľ, čierne mleté korenie
  • 4 vajcia

Postup prípravy je nasledovný:

  1. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme olej a všetko zaprášime múkou, ktorú za stáleho miešania opekáme. Keď získa hnedú farbu, zalejeme ju horúcim vývarom a poriadne premiešame, aby sa nevytvorili hrudky.
  2. Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Ak máme sušené huby, dopredu ich namočíme. Čerstvé očistíme a pred použitím ich mierne opečieme na panvici.
  3. Zemiaky aj huby pridáme spolu s rascou, bobkovým listom a novým korením do zápražky. Varíme približne 15 minút.
  4. Do polievky pridáme smotanu na varenie a ochutíme ju soľou, korením, cukrom, octom a kôprom. Niekoľko minút ešte povaríme a následne servírujeme s vareným alebo strateným vajíčkom.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár