Blíži sa sezóna púpavy, čo pre mnohých znamená len jedno – jej zber a následne prípravu výborného sladkého domáceho medu, ktorý je plný množstva zdraviu prospešných látok. Chceli by ste ho tento rok spraviť aj vy, no neviete, ako na to? Prečítajte si náš podrobný návod, v ktorom sme vám spomenuli aj mnohé ďalšie praktické rady.
Blíži sa sezóna púpavy, čo pre mnohých znamená len jedno – jej zber a následne prípravu výborného sladkého domáceho medu, ktorý je plný množstva zdraviu prospešných látok. Chceli by ste ho tento rok spraviť aj vy, no neviete, ako na to? Prečítajte si náš podrobný návod, v ktorom sme vám spomenuli aj mnohé ďalšie praktické rady.
Púpava je jednou z najzaujímavejších rastlín. A to nielen pre svoj krásny vzhľad a to, že sa z nej dá pripraviť chutný a sladký med, ale aj vďaka jej veľmi dlhému obdobiu kvitnutia. Prvé žlté hlávky si môžete všimnúť už začiatkom apríla, pričom trávniky, okolia ciest a ďalšie miesta skrášľujú až do novembra.
Z púpavy môžete zbierať úplne všetko. To znamená:
Na prípravu medu sa používajú prevažne rozkvitnuté kvety, ktoré mu dodávajú príjemnú a nezameniteľnú chuť.
Dôležitou otázkou je však aj to, kde by ste mali púpavu zbierať. Najlepšie sú čisté miesta, ako napríklad lúky alebo trávnik u vás doma v záhrade. Naopak určite sa vyhýbajte miestam v blízkosti ciest.
Púpavy vyberajte len rozkvitnuté. Zatvorené hlavičky nechajte tam, kde ste ich našli. To isté platí aj o tých, ktoré pomaly odkvitajú.
Kvety následne vždy dobre skontrolujte. Zistite, či nie sú napadnuté alebo sa v nich nenachádza nejaký hmyz.
Zdroj: Pexels.com
Púpava má veľké množstvo výhod pre ľudské zdravie. Medzi tie najväčšie patria:
Príprava púpavového medu nie je náročná. Musíte však počítať s tým, že naň budete potrebovať skutočne veľa púpavy. V receptoch sa spravidla používa 400 až 500 kvetov. Na zber si preto vyhraďte dostatok času.
K ďalším surovinám, ktoré budete potrebovať, patria:
Do receptu okrem toho môžete pridať aj pomaranč, ktorý zaistí sviežu a mierne kyslastú chuť. A klasický biely cukor sa dá vymeniť za trstinový s mierne karamelovým podtónom.
Hotový púpavový med skladujte na tmavom, suchom a chladnom mieste, kde vám vydrží pokojne aj rok. Ak však nechcete, aby sa vám po otvorení a použití pokazil, vždy doň vkladajte len čistú lyžičku a zároveň skontrolujte, či ste poriadne zatvorili viečko pohára.
Chcete si doma spraviť svoj vlastný púpavový med? Inšpirujte sa našimi receptami. Spolu s púpavovým si môžete pripraviť aj bazový, ktorý má taktiež desiatky benefitov. Kvety bazy sa však zbierajú o niečo neskôr ako tie púpavové. Najlepším obdobím je máj až júl. V niektorých prípadoch sa s peknými kvetmi, ktoré sa dajú spracovať, stretnete aj na začiatku augusta.
1. Najlepší púpavový med podľa starodávneho receptu našich babičiek
Už naši prarodičia vedeli, aká je púpava lekárska vzácna, liečivá bylina, používali kvet, stonky, ba i koreň. Pripravovali z nej rôzne pochutiny ako napríklad tento med. Mám recept už asi sto rokov starý, ešte od babičky mojej babičky, samozrejme, vtedy nedávali citrón. Ten som pridala do receptu ja. Treba dbať na to, aby citrón nebol chemicky ošetrený. Dnes sa dajú kúpiť v obchode aj bio citróny bez chemického postreku. Sú síce drahšie, ale tak, čo narobíme. Autor: Milka
2. Púpavový med s prídavkom trstinového cukru
Každoročne pripravujem tento med, ktorý je s prídavkom trstinového cukru. Je to celkom zaujímavá chuť a po prvom vyskúšaní už iný ani nerobím. Je trochu rozdielny od toho klasického medu, do ktorého sa pridáva obyčajný cukor, má takú karamelovú príchuť. Skúste si pripraviť, ešte stíhate nazbierať posledné kvietky púpavy. Je to úplne jednoduché a zvládne to určite pripraviť aj začiatočníčka v kuchyni, ktorá ešte taký med nerobila.
3. Bazový med
Domáci med, pripravený z kvetov čiernej bazy. Je vhodný na sladenie čajov.
4. Bazový domáci med
V zime na kašeľ najlepší liek. Autor: Adddy
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste