NajRecept.sk Zavaraniny Med Púpavový sirup Pripravte si sladký a zdravý púpavový med. Stačiť vám naň budú len tieto 4 suroviny.
Pripravte si sladký a zdravý púpavový med. Stačiť vám naň budú len tieto 4 suroviny.
Recept Pripravte si sladký a zdravý púpavový med. Stačiť vám naň budú len tieto 4 suroviny.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Blíži sa sezóna púpavy, čo pre mnohých znamená len jedno – jej zber a následne prípravu výborného sladkého domáceho medu, ktorý je plný množstva zdraviu prospešných látok. Chceli by ste ho tento rok spraviť aj vy, no neviete, ako na to? Prečítajte si náš podrobný návod, v ktorom sme vám spomenuli aj mnohé ďalšie praktické rady.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   24.3.2025

Pripravte si sladký a zdravý púpavový med. Stačiť vám naň budú len tieto 4 suroviny.

Blíži sa sezóna púpavy, čo pre mnohých znamená len jedno – jej zber a následne prípravu výborného sladkého domáceho medu, ktorý je plný množstva zdraviu prospešných látok. Chceli by ste ho tento rok spraviť aj vy, no neviete, ako na to? Prečítajte si náš podrobný návod, v ktorom sme vám spomenuli aj mnohé ďalšie praktické rady.

Kedy kvitne púpava?

Púpava je jednou z najzaujímavejších rastlín. A to nielen pre svoj krásny vzhľad a to, že sa z nej dá pripraviť chutný a sladký med, ale aj vďaka jej veľmi dlhému obdobiu kvitnutia. Prvé žlté hlávky si môžete všimnúť už začiatkom apríla, pričom trávniky, okolia ciest a ďalšie miesta skrášľujú až do novembra.

Čo všetko je možné zbierať?

Z púpavy môžete zbierať úplne všetko. To znamená:

  • krásne žlté hlávky, resp. kvety,
  • stonky,
  • listy,
  • korene.

Na prípravu medu sa používajú prevažne rozkvitnuté kvety, ktoré mu dodávajú príjemnú a nezameniteľnú chuť.

Dôležitou otázkou je však aj to, kde by ste mali púpavu zbierať. Najlepšie sú čisté miesta, ako napríklad lúky alebo trávnik u vás doma v záhrade. Naopak určite sa vyhýbajte miestam v blízkosti ciest.

Púpavy vyberajte len rozkvitnuté. Zatvorené hlavičky nechajte tam, kde ste ich našli. To isté platí aj o tých, ktoré pomaly odkvitajú.

Kvety následne vždy dobre skontrolujte. Zistite, či nie sú napadnuté alebo sa v nich nenachádza nejaký hmyz.

Príprava receptu Pripravte si sladký a zdravý púpavový med. Stačiť vám naň budú len tieto 4 suroviny., krok 1
Zdroj: Pexels.com

Aké benefity má púpava?

Púpava má veľké množstvo výhod pre ľudské zdravie. Medzi tie najväčšie patria:

  • Podporuje trávenie – svojím zložením zmierňuje pocit ťažoby, ktorý môžete mať po výdatnom jedle alebo po určitých druhoch potravín, ktoré váš organizmus spracúva náročnejšie, ako je napríklad cesnak, cibuľa a podobne.
  • Prečisťuje organizmus – púpava býva súčasťou mnohých jarných detoxov a očistných kúr. Je to najmä preto, že je močopudná a pomáha telu zbavovať sa rôznych škodlivých látok.
  • Má protizápalové a antibakteriálne účinky – výborná je preto na boj proti infekciám a miernym zápalom.
  • Podporuje celkovú imunitu a vitalitu – púpava obsahuje veľa zdraviu prospešných látok, prostredníctvom ktorých podporuje celkové zdravie organizmu po celý rok.

Ako pripraviť púpavový med?

Príprava púpavového medu nie je náročná. Musíte však počítať s tým, že naň budete potrebovať skutočne veľa púpavy. V receptoch sa spravidla používa 400 až 500 kvetov. Na zber si preto vyhraďte dostatok času.

K ďalším surovinám, ktoré budete potrebovať, patria:

  • Citróny – rozbíjajú sladkú chuť medu a zaisťujú, že bude svieži, chutný a dobrý. Ich plusom je zároveň aj to, že majú skvelé zloženie.
  • Cukor – zaručuje sladkú chuť medu. Najlepší je klasický kryštálový cukor.
  • Voda – základ každého receptu. Treba jej však pridať správne množstvo, aby med nebol príliš riedky.

Do receptu okrem toho môžete pridať aj pomaranč, ktorý zaistí sviežu a mierne kyslastú chuť. A klasický biely cukor sa dá vymeniť za trstinový s mierne karamelovým podtónom.

Skladovanie púpavového medu

Hotový púpavový med skladujte na tmavom, suchom a chladnom mieste, kde vám vydrží pokojne aj rok. Ak však nechcete, aby sa vám po otvorení a použití pokazil, vždy doň vkladajte len čistú lyžičku a zároveň skontrolujte, či ste poriadne zatvorili viečko pohára.

Recepty na púpavový med

Chcete si doma spraviť svoj vlastný púpavový med? Inšpirujte sa našimi receptami. Spolu s púpavovým si môžete pripraviť aj bazový, ktorý má taktiež desiatky benefitov. Kvety bazy sa však zbierajú o niečo neskôr ako tie púpavové. Najlepším obdobím je máj až júl. V niektorých prípadoch sa s peknými kvetmi, ktoré sa dajú spracovať, stretnete aj na začiatku augusta.

1. Najlepší púpavový med podľa starodávneho receptu našich babičiek

Už naši prarodičia vedeli, aká je púpava lekárska vzácna, liečivá bylina, používali kvet, stonky, ba i koreň. Pripravovali z nej rôzne pochutiny ako napríklad tento med. Mám recept už asi sto rokov starý, ešte od babičky mojej babičky, samozrejme, vtedy nedávali citrón. Ten som pridala do receptu ja. Treba dbať na to, aby citrón nebol chemicky ošetrený. Dnes sa dajú kúpiť v obchode aj bio citróny bez chemického postreku. Sú síce drahšie, ale tak, čo narobíme. Autor: Milka

Recept nájdete TU

Najlepší púpavový med podľa starodávneho receptu našich babičiek

2. Púpavový med s prídavkom trstinového cukru

Každoročne pripravujem tento med, ktorý je s prídavkom trstinového cukru. Je to celkom zaujímavá chuť a po prvom vyskúšaní už iný ani nerobím. Je trochu rozdielny od toho klasického medu, do ktorého sa pridáva obyčajný cukor, má takú karamelovú príchuť. Skúste si pripraviť, ešte stíhate nazbierať posledné kvietky púpavy. Je to úplne jednoduché a zvládne to určite pripraviť aj začiatočníčka v kuchyni, ktorá ešte taký med nerobila.

Recept nájdete TU

Recept Púpavový med s prídavkom trstinového cukru

3. Bazový med

Domáci med, pripravený z kvetov čiernej bazy. Je vhodný na sladenie čajov.

Recept nájdete TU

Recept Bazový med

4. Bazový domáci med

V zime na kašeľ najlepší liek. Autor: Adddy

Recept nájdete TU

Recept Bazový domáci med

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár