Domáca knedľa je na nerozoznanie od tej kupovanej. Okrem skvelej chuti je taktiež nadýchaná a perfektne dopĺňa akýkoľvek pokrm, ku ktorému ju naservírujete. Ak chcete, aby vám vyšla na prvýkrát a mohli ste spraviť dokonalý obed pre seba a svojich najbližších, musíte sa vyhnúť týmto najčastejším chybám.
Domáca knedľa je na nerozoznanie od tej kupovanej. Okrem skvelej chuti je taktiež nadýchaná a perfektne dopĺňa akýkoľvek pokrm, ku ktorému ju naservírujete. Ak chcete, aby vám vyšla na prvýkrát a mohli ste spraviť dokonalý obed pre seba a svojich najbližších, musíte sa vyhnúť týmto najčastejším chybám.
Jeden z častých problémov, s ktorým sa stretá veľké množstvo ľudí. Dôvodom je najmä nedostatočné vymastenie paráka, na ktorom ju pripravujete. Ak by ste nechceli použiť olej, môžete namiesto neho siahnuť po papieri na pečenie. Ten stačí položiť na parák, umiestniť naň knedľu a začať variť.
Cesto na knedľu nakyslo, vytvarovali ste z neho knedľu, no po tom, ako ste ju začali pariť, vám praskla?
V prvom rade za to môže príliš rýchlo nakysnuté cesto. Prípravu knedle sa nesnažte urýchliť. Cesto po zamiesení zakryte čistou utierkou a dajte na teplé miesto aspoň na hodinu. Potom z neho vytvarujte menšie bochníčky a nechajte ich ešte aspoň 20 minút podkysnúť. Takto bude cesto pripravené na parenie a nepraskne vám.
Ďalej dbajte aj na samotnú vodu. Vyhnite sa tomu, aby príliš vrela. Knedľu varte v pare skôr pomaly a postupne ako príliš rýchlo.
Ak knedľa spľasla, je možné, že počas parenia na ňu vyfŕkla horúca voda. Dávajte si preto pozor na to, aby príliš nevrela.
Po parení knedľu nezabudnite prepichnúť – zbavíte ju tak prebytočnej pary, ktorá by mohla viesť k zrazeniu cesta. A dbajte aj na dostatočne dlhé kysnutie a použitie správnych surovín – predovšetkým čerstvého droždia.
Zamiesili ste cesto, no nechce vám vykysnúť? S touto komplikáciou sa môžete stretnúť nielen v spojitosti s knedľou, ale aj v prípade, že pripravujete záviny, koláče alebo čokoľvek iné z kysnutého cesta.
Príčin je hneď niekoľko:
Okrem toho si dávajte pozor aj na samotný recept. Knedľu robte buď podľa svojho overeného postupu, alebo podľa populárneho a odskúšaného receptu, ktorý nájdete napríklad na webe. Ak neviete, ktorý vyskúšať, stávkou na istotu je tento, s ktorým pripravíte knedľu nadýchanú ako pavučinku.
Ak má knedľa lepkavé alebo mazľavé vnútro, s veľkou pravdepodobnosťou ste ju nevarili dostatočne dlho. Dĺžka parenia sa odvíja od veľkosti knedle, no tým klasickým stačí spravidla 20 až 25 minút. Po tejto dobe by mali byť hotové a pripravené na to, aby ste ich naservírovali k mäsu alebo čomukoľvek inému.
Po tom, ako knedľu vytiahnete z hrnca, ju nezabudnite prepichnúť špajdľou alebo ihlicou, aby ste z nej dostali prebytočnú paru.
Keď vám knedľa stvrdne alebo je príliš suchá, zvyčajne:
Pri ďalšej príprave si dôkladne odsledujte ako čas kysnutia, tak aj čas samotného varenia. A ak by knedľa bola aj tak tvrdá alebo suchá, siahnite po inom recepte.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste