NajRecept.sk Prílohy Knedle Parená knedľa Praská, lepí sa alebo spľasne? Toto sú chyby, kvôli ktorým sa vám nedarí pripraviť dokonalú knedľu.
Praská, lepí sa alebo spľasne? Toto sú chyby, kvôli ktorým sa vám nedarí pripraviť dokonalú knedľu.
Recept Praská, lepí sa alebo spľasne? Toto sú chyby, kvôli ktorým sa vám nedarí pripraviť dokonalú knedľu.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Domáca knedľa je na nerozoznanie od tej kupovanej. Okrem skvelej chuti je taktiež nadýchaná a perfektne dopĺňa akýkoľvek pokrm, ku ktorému ju naservírujete. Ak chcete, aby vám vyšla na prvýkrát a mohli ste spraviť dokonalý obed pre seba a svojich najbližších, musíte sa vyhnúť týmto najčastejším chybám.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   18.3.2025

Praská, lepí sa alebo spľasne? Toto sú chyby, kvôli ktorým sa vám nedarí pripraviť dokonalú knedľu.

Domáca knedľa je na nerozoznanie od tej kupovanej. Okrem skvelej chuti je taktiež nadýchaná a perfektne dopĺňa akýkoľvek pokrm, ku ktorému ju naservírujete. Ak chcete, aby vám vyšla na prvýkrát a mohli ste spraviť dokonalý obed pre seba a svojich najbližších, musíte sa vyhnúť týmto najčastejším chybám.

Keď sa knedľa prilepuje na parák alebo hrniec

Jeden z častých problémov, s ktorým sa stretá veľké množstvo ľudí. Dôvodom je najmä nedostatočné vymastenie paráka, na ktorom ju pripravujete. Ak by ste nechceli použiť olej, môžete namiesto neho siahnuť po papieri na pečenie. Ten stačí položiť na parák, umiestniť naň knedľu a začať variť.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Domáca parená knedľa
Domáca parená knedľa

Prasknutie knedle

Cesto na knedľu nakyslo, vytvarovali ste z neho knedľu, no po tom, ako ste ju začali pariť, vám praskla?

V prvom rade za to môže príliš rýchlo nakysnuté cesto. Prípravu knedle sa nesnažte urýchliť. Cesto po zamiesení zakryte čistou utierkou a dajte na teplé miesto aspoň na hodinu. Potom z neho vytvarujte menšie bochníčky a nechajte ich ešte aspoň 20 minút podkysnúť. Takto bude cesto pripravené na parenie a nepraskne vám.

Ďalej dbajte aj na samotnú vodu. Vyhnite sa tomu, aby príliš vrela. Knedľu varte v pare skôr pomaly a postupne ako príliš rýchlo.

Spľasnutie knedle

Ak knedľa spľasla, je možné, že počas parenia na ňu vyfŕkla horúca voda. Dávajte si preto pozor na to, aby príliš nevrela.

Po parení knedľu nezabudnite prepichnúť – zbavíte ju tak prebytočnej pary, ktorá by mohla viesť k zrazeniu cesta. A dbajte aj na dostatočne dlhé kysnutie a použitie správnych surovín – predovšetkým čerstvého droždia.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Najlepšia kysnutá knedľa
Najlepšia kysnutá knedľa

Problém s kysnutím

Zamiesili ste cesto, no nechce vám vykysnúť? S touto komplikáciou sa môžete stretnúť nielen v spojitosti s knedľou, ale aj v prípade, že pripravujete záviny, koláče alebo čokoľvek iné z kysnutého cesta.

Príčin je hneď niekoľko:

  • nízka teplota na mieste, kde cesto kysne,
  • pokazené alebo nedostatočne čerstvé droždie,
  • krátka doba vykysnutia,
  • nedostatočné premiesenie cesta.

Okrem toho si dávajte pozor aj na samotný recept. Knedľu robte buď podľa svojho overeného postupu, alebo podľa populárneho a odskúšaného receptu, ktorý nájdete napríklad na webe. Ak neviete, ktorý vyskúšať, stávkou na istotu je tento, s ktorým pripravíte knedľu nadýchanú ako pavučinku.

Lepkavé alebo mazľavé vnútro knedle

Ak má knedľa lepkavé alebo mazľavé vnútro, s veľkou pravdepodobnosťou ste ju nevarili dostatočne dlho. Dĺžka parenia sa odvíja od veľkosti knedle, no tým klasickým stačí spravidla 20 až 25 minút. Po tejto dobe by mali byť hotové a pripravené na to, aby ste ich naservírovali k mäsu alebo čomukoľvek inému.

Po tom, ako knedľu vytiahnete z hrnca, ju nezabudnite prepichnúť špajdľou alebo ihlicou, aby ste z nej dostali prebytočnú paru.

Príliš suchá a tvrdá knedľa

Keď vám knedľa stvrdne alebo je príliš suchá, zvyčajne:

  • ste nepoužili správny pomer surovín,
  • nenechali ste cesto dostatočne vykysnúť,
  • knedľu ste parili príliš dlho.

Pri ďalšej príprave si dôkladne odsledujte ako čas kysnutia, tak aj čas samotného varenia. A ak by knedľa bola aj tak tvrdá alebo suchá, siahnite po inom recepte.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár