NajRecept.sk Podľa ovocia Rebarbora Pozor pri spracovaní rebarbory. Tieto časti nikdy nejedzte. Sú jedovaté.
Pozor pri spracovaní rebarbory. Tieto časti nikdy nejedzte. Sú jedovaté.
Recept Pozor pri spracovaní rebarbory. Tieto časti nikdy nejedzte. Sú jedovaté.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Rebarbora je veľmi chutnou surovinou, ktorá sa však v kuchyniach objavuje skôr zriedka. Mnohí totižto nevedia, ako ju spracovať tak, aby nebola príliš tvrdá alebo kyslá. To však nie je jediným problémom. Okrem toho je dôležité dávať si pozor aj na to, ktoré časti rebarbory spracujete. Niektoré sú totižto jedovaté.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   30.5.2025

Pozor pri spracovaní rebarbory. Tieto časti nikdy nejedzte. Sú jedovaté.

Rebarbora je veľmi chutnou surovinou, ktorá sa však v kuchyniach objavuje skôr zriedka. Mnohí totižto nevedia, ako ju spracovať tak, aby nebola príliš tvrdá alebo kyslá. To však nie je jediným problémom. Okrem toho je dôležité dávať si pozor aj na to, ktoré časti rebarbory spracujete. Niektoré sú totižto jedovaté.

Kedy je sezóna rebarbory?

Vo všeobecnosti platí, že sezóna rebarbory je veľmi krátka. Jej stonky sa v záhradách objavujú spravidla v období od mája do júna. Neskôr by ste ju už zbierať nemali, pretože sa v nej zvyšuje podiel kyseliny šťavelovej, ktorá môže spôsobiť rôzne problémy, ako je napríklad podráždenie žalúdka.

Okrem podráždenia žalúdka vie veľké množstvo kyseliny šťavelovej viesť aj k:

  • tvorbe obličkových kameňov,
  • zníženiu vstrebávania vápnika,
  • zvracaniu a hnačke,
  • otrave (vo veľmi vysokých a častých dávkach).

Ktoré časti rebarbory sa jedia?

Rebarbora je síce chutná, no treba si na ňu dávať pozor – niektoré jej časti sú jedovaté a pre človeka veľmi nebezpečné. Ktoré to sú?

Z rebarbory sa konzumujú stonky, ktoré sú charakteristické tým, že majú mierne červené zafarbenie a sú dužinaté. Aby sa s nimi dobre pracovalo a v koláčoch alebo iných pokrmoch neboli príliš tvrdé, musíte ich pred použitím ošúpať.

Na druhej strane, oblúkom by ste sa mali vyhýbať listom, ktoré sú nejedlé a jedovaté. Dôvodom je predovšetkým vysoký obsah kyseliny šťavelovej a ďalších zložiek, ktoré sú pre človeka toxické.

Rovnako sa neje ani koreň rebarbory. Ten má zastúpenie len v čínskej medicíne, kde sa v menšom množstve používa ako preháňadlo.

Príprava receptu Pozor pri spracovaní rebarbory. Tieto časti nikdy nejedzte. Sú jedovaté., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Ako skladovať rebarboru?

Po tom, ako rebarboru kúpite alebo si ju prinesiete zo záhradky, spravíte dobre, keď ju hneď spracujete. V prípade, že by ste to v daný deň nestíhali, uskladnite ju na chladné a tmavé miesto – ideálne do chladničky alebo pivnice. Tu vám v čerstvom stave vydrží jeden až dva dni.

Ak máte rebarbory veľa, očistite ju, nakrájajte na menšie časti a dajte zamraziť. V mrazničke ju môžete skladovať niekoľko týždňov až mesiacov, pričom po rozmrazení ju budete vedieť použiť rovnako ako čerstvú. To znamená, že bude vhodná do koláčov, zákuskov, tort aj krémov.

Z rebarbory môžete vyskúšať pripraviť aj džem či dokonca sirup. Perfektne chutí sama o sebe, no ešte lepšie výsledky získate, keď ju skombinujete so sladkými jahodami.

Čo pripraviť z rebarbory?

Rebarboru môžete v kuchyni použiť na desiatky spôsobov. Z dezertov sa najčastejšie objavuje v:

  • kysnutých koláčoch s mrveničkou,
  • tvarohových koláčoch,
  • štrúdli a závinoch,
  • bábovke, muffinoch a bublanine.

Následne ju môžete využiť aj na prípravu:

  • džemov,
  • sirupov,
  • limonád,
  • smoothies,
  • kompótov,
  • pyré.

Dokonca, rebarbora je vhodná aj do niektorých slaných pokrmov vo forme čatní. Prípadne ju vyskúšajte podusiť a pridať k mäsu ako prílohu.

Máte málo inšpirácie a neviete, čo urobiť z rebarbory? Vyskúšajte aspoň jeden z našich receptov:

1. Šťavnatý rebarborovo jahodový koláčik s tvarohom

Konečne rebarbora z mojej záhrady. Je to síce o trošku neskôr ako má byť, ale mám ju posadenú v tieni a preto dozrieva oveľa pomalšie. Asi jej budem musieť nájsť nové miesto, aby sme také dobroty mali skôr. Autor: Mineralka

Recept nájdete TU

Recept Šťavnatý rebarborovo jahodový koláčik s tvarohom

2. Rebarborový koláč so snehom

Rebarbora je stále obľúbenejšia ingrediencia, ktorá sa používa v kuchyni. Vyskúšajte netradičnú chuť rebarborového koláča a uvidíte, že si ho obľúbite.

Recept nájdete TU

Recept Rebarborový koláč so snehom

3. Kysnuté slimáky s pudingom a rebarborou

Používate pri varení alebo pečení rebarboru? Ak nie, určite vyskúšajte, dodá luxusnú chuť!

Recept nájdete TU

Recept Kysnuté slimáky s pudingom a rebarborou

4. Jahodovo - rebarborový koláč

V záhrade dozrieva ovocie a doma si moji maškrtníci hladia brušká. Včera som piekla koláč s domácimi jahodami a rebarborou. Niekedy mi rebarbora nechutila vôbec, teraz vysievame do záhrady viac, aby som mala aj na domáce marmelády. Autor: Marta

Recept nájdete TU

Recept Jahodovo - rebarborový koláč

5. Hrnčekový recept na rebarborový koláč s mrveničkou

Čoskoro začína sezóna rebarbory, tak si uložte tento jednoduchý recept na chutný koláč, ktorý máte pripravený do pár minúť. Ovocie samozrejme môžete zameniť za čokoľvek, čo máte práve doma v chladničke alebo v mrazničke. Autor: Lucie R. https://www.facebook.com/groups/receptyvsehodruhu/posts/3541881282714396/

Recept nájdete TU

Hrnčekový recept na rebarborový koláč s mrveničkou

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár