NajRecept.sk Grilovanie a BBQ Podľa čoho vybrať tie najlepšie špekačky? Držte sa týchto overených tipov.
Podľa čoho vybrať tie najlepšie špekačky? Držte sa týchto overených tipov.
Recept Podľa čoho vybrať tie najlepšie špekačky? Držte sa týchto overených tipov.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Grilovačky nie sú to pravé bez dobrých špekačiek. Chrumkavý povrch v kombinácii so šťavnatým a voňavým mäsom je jednoducho dokonalý. Ako však vybrať zo širokej ponuky tie najlepšie výrobky? Pripravili sme si pre vás prehľadný postup s overenými tipmi, vďaka ktorým bude každá vaša grilovačka úspešná.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   17.6.2025

Podľa čoho vybrať tie najlepšie špekačky? Držte sa týchto overených tipov.

Grilovačky nie sú to pravé bez dobrých špekačiek. Chrumkavý povrch v kombinácii so šťavnatým a voňavým mäsom je jednoducho dokonalý. Ako však vybrať zo širokej ponuky tie najlepšie výrobky? Pripravili sme si pre vás prehľadný postup s overenými tipmi, vďaka ktorým bude každá vaša grilovačka úspešná.

Základom je kvalitné mäso

V prvom rade si všímajte, aký majú špekáčiky podiel mäsa. Ak chcete, aby skutočne dobre chutili a necítili ste v nich múku alebo akékoľvek iné suroviny, siahnite po výrobkoch, ktoré majú v zložení aspoň 80 % mäsa.

Väčšina produktov kombinuje hovädzie a bravčové mäso, no nájdete aj špekáčiky, ktoré sú jednozložkové. To znamená, že obsahujú len jeden typ.

Okrem toho spravíte dobre, keď sa vyhnete produktom obsahujúcim sóju, škrob alebo glutamáty. Tie bývajú súčasťou tých najlacnejších špekáčikov.

Sledujte farbu a celkový vzhľad

Prirodzená farba špekáčikov, ktorá naznačuje, že sú kvalitné a chutné, je svetloružová až jemne hnedá. Vhodné sú aj produkty, ktoré majú tmavšie hnedé sfarbenie. Naopak vyhýbať by ste sa mali špekáčikom, ktoré sú červené alebo skoro biele.

Špekáčiky taktiež zoberte do rúk a zistite, či nie sú niekde popraskané a nemajú nejaké hrčky. Kvalitné výrobky by mali byť na dotyk hladké.

TIP: Dávajte si pozor na výrobky, ktoré sú mokré alebo slizké. Takéto špekačky zvyčajne už nie sú dobré a nemali by sa konzumovať.

Myslite aj na vôňu

Špekáčiky sú produktom charakteristickým výraznou a príjemnou údenou vôňou. Ak si po otvorení všimnete, že majú mierne kyslý alebo iný nepríjemný podtón, vyhoďte ich. Mohli by vám spôsobiť žalúdočné problémy, o ktoré určite nestojíte.

Sledujte, ako špekačky reagujú na teplo

Ak mali špekačky príjemnú vôňu a aj správny výzor, môžete ich napichnúť na palice a pustiť sa do ich opekania. Tu si všímajte, či sa nerozpadajú, prípadne či nepúšťajú veľa vody alebo tuku. To by bol znak, že výrobok aj napriek peknej farbe a príjemnej vôni nie je tak kvalitný, ako sa na prvý pohľad zdalo.

TIP: Keď si chcete byť istí, že špekáčiky budú naozaj dobré, nakupujte ich od overených výrobcov a značiek.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár