NajRecept.sk Sladké jedlá Palacinky Palacinky s minerálkou sú minulosťou. Takto ich pripravuje moja babička a sú dokonalé.
Palacinky s minerálkou sú minulosťou. Takto ich pripravuje moja babička a sú dokonalé.
Recept Palacinky s minerálkou sú minulosťou. Takto ich pripravuje moja babička a sú dokonalé.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Palacinky patria medzi tie najjednoduchšie sladké jedlá. Na prípravu ich cesta vám spravidla stačí mlieko, múka a vajce. Mnohí sa však snažia tento základný recept vylepšiť rôznymi netradičnými surovinami. Populárna je napríklad minerálka, ktorá zaručuje nadýchané cesto, no okrem nej môžete vyskúšať ešte jeden tajný trik.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.1.2025

Palacinky s minerálkou sú minulosťou. Takto ich pripravuje moja babička a sú dokonalé.

Palacinky patria medzi tie najjednoduchšie sladké jedlá. Na prípravu ich cesta vám spravidla stačí mlieko, múka a vajce. Mnohí sa však snažia tento základný recept vylepšiť rôznymi netradičnými surovinami. Populárna je napríklad minerálka, ktorá zaručuje nadýchané cesto, no okrem nej môžete vyskúšať ešte jeden tajný trik.

Čím vylepšiť cesto na palacinky?

Na prvý pohľad sa môže zdať, že palacinkové cesto sa nedá príliš vylepšiť. Predsa len, je veľmi jednoduché a veľké zmeny by mohli viesť k tomu, že palacinky sa budú trhať alebo nebudú chutiť tak, ako majú.

Pri vylepšovaní cesta nemusíte príliš experimentovať. Stačí len zopár zmien, ktoré zaručia, že palacinky budú dokonalé. Napríklad, štipka soli zvýrazní príjemnú sladkú chuť, pričom nastrúhaná citrónová kôra zas zaistí sviežosť.

Obľúbená je aj minerálka, ktorá sa postará o to, aby bolo cesto nadýchané, či dokonca trochu masla. To palacinky zjemní a prevonia.

Čo je však tajnou ingredienciou, ktorá zaručí dokonalú hladkú konzistenciu a množstvo ďalších výhod? Horúca voda!

Príprava receptu Palacinky s minerálkou sú minulosťou. Takto ich pripravuje moja babička a sú dokonalé., krok 1
Zdroj: Pexels.com

Jednoduchý, no pritom účinný trik

Horúca voda má v palacinkovom ceste veľké množstvo výhod. Okrem toho, že zaistí hladkosť cesta, postará sa aj o to, aby sa palacinky pri pečení netrhali, mali krásny tvar a boli rovnomerné.

Dávajte si ale pozor. Na to, aby ste získali všetky tieto benefity, je potrebné cesto hneď používať. Nenechávajte ho teda niekoľko minút odstáť. Po pridaní horúcej vody ho ihneď nalejte na panvicu a smažte.

Recept na palacinky s horúcou vodou

Pri príprave palaciniek s horúcou vodou je okrem okamžitej práce dôležitý aj správny pomer surovín. Vo všeobecnosti platí, že cesto by malo byť skôr redšie, aby sa na panvici dobre rozlialo.

Ak si chcete byť istí, že palacinkové cesto má vhodnú konzistenciu, využite recept, ktorý uvádzame nižšie. Potrebovať naň budete:

  • 2 vajcia
  • 2 hrnčeky múky
  • 2 hrnčeky mlieka
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • 1 hrnček horúcej prevarenej vody
  • štipku soli

Postup:

  1. Do misy nasypte múku, soľ a premiešajte.
  2. K suchým ingredienciám postupne pridajte tie mokré, čiže vajcia, mlieko, maslo a horúcu vodu.
  3. Cesto dôkladne premiešajte, aby bolo hladké a nemalo žiadne hrudky. Následne na nič nečakajte a začnite piecť palacinky tak, ako ste zvyknutí.

Do cesta nejde žiaden cukor, takže palacinky môžete podávať na sladko aj na slano. Výborne budú chutiť naplnené džemom, Nutellou, tvarohom, šunkou aj syrom.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár