Palacinky patria medzi tie najjednoduchšie sladké jedlá. Na prípravu ich cesta vám spravidla stačí mlieko, múka a vajce. Mnohí sa však snažia tento základný recept vylepšiť rôznymi netradičnými surovinami. Populárna je napríklad minerálka, ktorá zaručuje nadýchané cesto, no okrem nej môžete vyskúšať ešte jeden tajný trik.
Palacinky patria medzi tie najjednoduchšie sladké jedlá. Na prípravu ich cesta vám spravidla stačí mlieko, múka a vajce. Mnohí sa však snažia tento základný recept vylepšiť rôznymi netradičnými surovinami. Populárna je napríklad minerálka, ktorá zaručuje nadýchané cesto, no okrem nej môžete vyskúšať ešte jeden tajný trik.
Na prvý pohľad sa môže zdať, že palacinkové cesto sa nedá príliš vylepšiť. Predsa len, je veľmi jednoduché a veľké zmeny by mohli viesť k tomu, že palacinky sa budú trhať alebo nebudú chutiť tak, ako majú.
Pri vylepšovaní cesta nemusíte príliš experimentovať. Stačí len zopár zmien, ktoré zaručia, že palacinky budú dokonalé. Napríklad, štipka soli zvýrazní príjemnú sladkú chuť, pričom nastrúhaná citrónová kôra zas zaistí sviežosť.
Obľúbená je aj minerálka, ktorá sa postará o to, aby bolo cesto nadýchané, či dokonca trochu masla. To palacinky zjemní a prevonia.
Čo je však tajnou ingredienciou, ktorá zaručí dokonalú hladkú konzistenciu a množstvo ďalších výhod? Horúca voda!
Zdroj: Pexels.com
Horúca voda má v palacinkovom ceste veľké množstvo výhod. Okrem toho, že zaistí hladkosť cesta, postará sa aj o to, aby sa palacinky pri pečení netrhali, mali krásny tvar a boli rovnomerné.
Dávajte si ale pozor. Na to, aby ste získali všetky tieto benefity, je potrebné cesto hneď používať. Nenechávajte ho teda niekoľko minút odstáť. Po pridaní horúcej vody ho ihneď nalejte na panvicu a smažte.
Pri príprave palaciniek s horúcou vodou je okrem okamžitej práce dôležitý aj správny pomer surovín. Vo všeobecnosti platí, že cesto by malo byť skôr redšie, aby sa na panvici dobre rozlialo.
Ak si chcete byť istí, že palacinkové cesto má vhodnú konzistenciu, využite recept, ktorý uvádzame nižšie. Potrebovať naň budete:
Postup:
Do cesta nejde žiaden cukor, takže palacinky môžete podávať na sladko aj na slano. Výborne budú chutiť naplnené džemom, Nutellou, tvarohom, šunkou aj syrom.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste