Medzi najpopulárnejšie typy ciest patrí rozhodne trené, ktoré má v kuchyni široké využitie. Plánujete ho robiť a chcete sa vyhnúť zbytočným chybám? Pripravili sme si pre vás praktické tipy a overený recept, vďaka ktorému sa vám vždy podarí.
Medzi najpopulárnejšie typy ciest patrí rozhodne trené, ktoré má v kuchyni široké využitie. Plánujete ho robiť a chcete sa vyhnúť zbytočným chybám? Pripravili sme si pre vás praktické tipy a overený recept, vďaka ktorému sa vám vždy podarí.
Trené cesto je základný typ cesta, ktorý sa využíva najmä pri pečení báboviek a bublanín. Jeho základom je utretie, čiže vyšľahanie masla alebo oleja s práškovým, kryštálovým, vanilkovým alebo iným typom cukru. K tejto zmesi sa následne postupne pridávajú ďalšie ingrediencie ako vajcia, múka a biely jogurt. V niektorých receptoch sa jogurt nahrádza mliekom alebo smotanou.
Výsledné trené cesto je nadýchané, jemné a hladké. Ľahko sa s ním pracuje a dá sa skombinovať s množstvom surovín. Keď sa z neho rozhodnete upiecť bublaninu, môžete doň pridať ovocie. V prípade bábovky je vhodné kakao, kúsky čokolády, sušené ovocie či nasekané orechy.
Vo všeobecnosti teda môžete trené cesto použiť na:
Ak chcete, aby sa vám trené cesto podarilo, držte sa týchto odporúčaní:
Príprava treného cesta nie je náročná. Stačí sa len držať overeného receptu, ako je aj tento náš.
Na trené cesto budete potrebovať:
Postup:
TIP: Ak pečiete bábovku, cesto rozdeľte na dve časti a do jednej pridajte kakao.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste