NajRecept.sk Dezerty Bábovky Overený recept na trené cesto: Margarín pokazí jeho chuť, úspech zaručí maslo alebo olej.
Overený recept na trené cesto: Margarín pokazí jeho chuť, úspech zaručí maslo alebo olej.
Overený recept na trené cesto: Margarín pokazí jeho chuť, úspech zaručí maslo alebo olej.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Medzi najpopulárnejšie typy ciest patrí rozhodne trené, ktoré má v kuchyni široké využitie. Plánujete ho robiť a chcete sa vyhnúť zbytočným chybám? Pripravili sme si pre vás praktické tipy a overený recept, vďaka ktorému sa vám vždy podarí.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   11.10.2024

Overený recept na trené cesto: Margarín pokazí jeho chuť, úspech zaručí maslo alebo olej.

Medzi najpopulárnejšie typy ciest patrí rozhodne trené, ktoré má v kuchyni široké využitie. Plánujete ho robiť a chcete sa vyhnúť zbytočným chybám? Pripravili sme si pre vás praktické tipy a overený recept, vďaka ktorému sa vám vždy podarí.

Na čo sa používa trené cesto?

Trené cesto je základný typ cesta, ktorý sa využíva najmä pri pečení báboviek a bublanín. Jeho základom je utretie, čiže vyšľahanie masla alebo oleja s práškovým, kryštálovým, vanilkovým alebo iným typom cukru. K tejto zmesi sa následne postupne pridávajú ďalšie ingrediencie ako vajcia, múka a biely jogurt. V niektorých receptoch sa jogurt nahrádza mliekom alebo smotanou.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Trená bublanina s čučoriedkami
Trená bublanina s čučoriedkami

Výsledné trené cesto je nadýchané, jemné a hladké. Ľahko sa s ním pracuje a dá sa skombinovať s množstvom surovín. Keď sa z neho rozhodnete upiecť bublaninu, môžete doň pridať ovocie. V prípade bábovky je vhodné kakao, kúsky čokolády, sušené ovocie či nasekané orechy.

Vo všeobecnosti teda môžete trené cesto použiť na:

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Najlepšia jahodová bublanina
Najlepšia jahodová bublanina

Praktické tipy, ako pripraviť to najlepšie trené cesto

Ak chcete, aby sa vám trené cesto podarilo, držte sa týchto odporúčaní:

  • Suroviny, ktoré používate na prípravu treného cesta, by mali mať izbovú teplotu. Najlepšie preto spravíte, keď ich jednu či dve hodiny pred pečením vytiahnete z chladničky.
  • Originálne cesto, ktoré pozostáva z cukru, múky, vajec, oleja, jogurtu a prášku do pečiva môžete doplniť o rôzne dodatočné suroviny, ktoré mu dodajú príjemnú chuť. Výborné je sušené ovocie, orechy, čokoláda alebo kakao.
  • Na ochutenie a ozvláštnenie cesta je vhodná aj citrónová kôra alebo šťava.
  • Olej alebo maslo vždy dôkladne vymiešajte s cukrom a až potom pridajte ďalšie suroviny.
  • Do cesta nikdy nepridávajte lacný margarín. Mohol by pokaziť jeho konzistenciu aj chuť.
  • Múku je dobré pred použitím preosiať. Zabránite tak vzniku hrudiek.
  • Výsledné trené cesto by malo byť hladké a husté, no pritom stále tekuté. Ak sa vám zdá, že je až príliš husté, zrieďte ho smotanou alebo mliekom.

Overený recept na trené cesto

Príprava treného cesta nie je náročná. Stačí sa len držať overeného receptu, ako je aj tento náš.

Na trené cesto budete potrebovať:

  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 200 g hladkej múky
  • 100 ml oleja
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor

Postup:

  1. Vo veľkej mise vymiešame (utrieme) kryštálový a vanilkový cukor spolu s olejom.
  2. Žĺtky a biely jogurt postupne zapracujeme mixérom do zmesi, a potom ručne primiešame vyšľahané bielky.
  3. Múku zmiešame s práškom do pečiva a po malých častiach pridávame do mokrých surovín.
  4. Hotové cesto vylejeme do formy na bábovku alebo plech a pečieme približne 40 minút pri teplote 180 °C.

TIP: Ak pečiete bábovku, cesto rozdeľte na dve časti a do jednej pridajte kakao.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár