Máte väčšiu úrodu sliviek? Ak ste z nich už urobili niekoľko pohárov džemu alebo ste ich nasušili, môžete sa pustiť do prípravy kompótu. Ten je výborný ako príloha k slaným jedlám alebo ako jedna z hlavných ingrediencií rôznych koláčov a dezertov. Celý proces zavárania si pritom viete uľahčiť naším receptom, vďaka ktorému slivky nemusíte krájať ani odkôstkovať.
Máte väčšiu úrodu sliviek? Ak ste z nich už urobili niekoľko pohárov džemu alebo ste ich nasušili, môžete sa pustiť do prípravy kompótu. Ten je výborný ako príloha k slaným jedlám alebo ako jedna z hlavných ingrediencií rôznych koláčov a dezertov. Celý proces zavárania si pritom viete uľahčiť naším receptom, vďaka ktorému slivky nemusíte krájať ani odkôstkovať.
Na kompót vyberajte pevné, sladké a šťavnaté plody, ktoré si vedia zachovať svoj tvar, chuť aj textúru. Naopak, vyhýbajte sa prezretým, poudieraným alebo zhnitým slivkám. Tie by sa mohli v náleve po čase rozpadnúť.
K odrodám, ktoré sú najlepšie na prípravu kompótu, patrí najmä Stanley. Jej plody sú veľké, oválne, tmavofialové a majú príjemnú sladkú chuť. Ďalej je veľmi obľúbená aj odroda Prunus domestica známa pod názvom Čačanská lepotica, ktorá má pevné, malé až stredne veľké plody tmavomodrej a fialovej farby.
Zavárať môžete aj slivky President s pevnou a šťavnatou dužinou, ktorá má žltú farbu. Plody sú veľké a pevné, takže sa s nimi pri zaváraní veľmi dobre pracuje.
Keď sa rozhodnete slivky zavárať, ako prvé si musíte pripraviť poháre. V prípade väčších plodov siahnite po tých s objemom 7 dcl. Na druhej strane, ak máte menšie slivky, kompót môžete sterilizovať aj v menších pohároch.
TIP: Poháre a viečka pred použitím dobre umyte a vysušte. Aj tie najmenšie nečistoty by totižto mohli viesť k tvorbe plesní a znehodnoteniu kompótu.
Slivky poriadne vyumývajte, zbavte stopiek a prepichnite pomocou ihly. Následne ich v celku vložte do pohárov, zasypte cukrom, zalejte vodou, pevne zatvorte a vložte do hrnca, v ktorom ich budete sterilizovať.
Zavárané slivky v celku môžete používať rovnako ako tie nakrájané na polovice. Vhodné sú pri pečení koláčov a dezertov alebo ako sladká príloha k šťavnatému mäsu. Okrem toho sú ako stvorené na prípravu zemiakových alebo tvarohových knedlí. Tie vďaka nim oveľa jednoduchšie vyformujete do guľatého tvaru.
Na prípravu toho najjednoduchšieho kompótu budete potrebovať 3 kg sliviek, vodu a 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru na každý 7 dcl pohár.
TIP: Rovnakým spôsobom sa dajú zavárať aj mirabelky, ringloty, marhule či dokonca menšie hrušky.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste