NajRecept.sk Zavaraniny Kompóty Objavte tajomstvo najjednoduchšieho slivkového kompótu. Ovocie nemusíte krájať ani odkôstkovať.
Objavte tajomstvo najjednoduchšieho slivkového kompótu. Ovocie nemusíte krájať ani odkôstkovať.
Recept Objavte tajomstvo najjednoduchšieho slivkového kompótu. Ovocie nemusíte krájať ani odkôstkovať.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Máte väčšiu úrodu sliviek? Ak ste z nich už urobili niekoľko pohárov džemu alebo ste ich nasušili, môžete sa pustiť do prípravy kompótu. Ten je výborný ako príloha k slaným jedlám alebo ako jedna z hlavných ingrediencií rôznych koláčov a dezertov. Celý proces zavárania si pritom viete uľahčiť naším receptom, vďaka ktorému slivky nemusíte krájať ani odkôstkovať.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   28.9.2024

Objavte tajomstvo najjednoduchšieho slivkového kompótu. Ovocie nemusíte krájať ani odkôstkovať.

Máte väčšiu úrodu sliviek? Ak ste z nich už urobili niekoľko pohárov džemu alebo ste ich nasušili, môžete sa pustiť do prípravy kompótu. Ten je výborný ako príloha k slaným jedlám alebo ako jedna z hlavných ingrediencií rôznych koláčov a dezertov. Celý proces zavárania si pritom viete uľahčiť naším receptom, vďaka ktorému slivky nemusíte krájať ani odkôstkovať.

Aké sú najlepšie slivky na kompót?

Na kompót vyberajte pevné, sladké a šťavnaté plody, ktoré si vedia zachovať svoj tvar, chuť aj textúru. Naopak, vyhýbajte sa prezretým, poudieraným alebo zhnitým slivkám. Tie by sa mohli v náleve po čase rozpadnúť.

K odrodám, ktoré sú najlepšie na prípravu kompótu, patrí najmä Stanley. Jej plody sú veľké, oválne, tmavofialové a majú príjemnú sladkú chuť. Ďalej je veľmi obľúbená aj odroda Prunus domestica známa pod názvom Čačanská lepotica, ktorá má pevné, malé až stredne veľké plody tmavomodrej a fialovej farby. 

Zavárať môžete aj slivky President s pevnou a šťavnatou dužinou, ktorá má žltú farbu. Plody sú veľké a pevné, takže sa s nimi pri zaváraní veľmi dobre pracuje.

Ako pripraviť slivkový kompót bez krájania a odkôstkovania?

Keď sa rozhodnete slivky zavárať, ako prvé si musíte pripraviť poháre. V prípade väčších plodov siahnite po tých s objemom 7 dcl. Na druhej strane, ak máte menšie slivky, kompót môžete sterilizovať aj v menších pohároch.

TIP: Poháre a viečka pred použitím dobre umyte a vysušte. Aj tie najmenšie nečistoty by totižto mohli viesť k tvorbe plesní a znehodnoteniu kompótu.

Slivky poriadne vyumývajte, zbavte stopiek a prepichnite pomocou ihly. Následne ich v celku vložte do pohárov, zasypte cukrom, zalejte vodou, pevne zatvorte a vložte do hrnca, v ktorom ich budete sterilizovať.

Na čo použiť slivky v celku?

Zavárané slivky v celku môžete používať rovnako ako tie nakrájané na polovice. Vhodné sú pri pečení koláčov a dezertov alebo ako sladká príloha k šťavnatému mäsu. Okrem toho sú ako stvorené na prípravu zemiakových alebo tvarohových knedlí. Tie vďaka nim oveľa jednoduchšie vyformujete do guľatého tvaru.

Recept na najjednoduchší slivkový kompót

Na prípravu toho najjednoduchšieho kompótu budete potrebovať 3 kg sliviek, vodu a 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru na každý 7 dcl pohár.

  1. Slivky skontrolujeme a na kompót vyberieme len pevné a pekné plody, ktoré umyjeme a zbavíme stopiek.
  2. Slivky prepichneme na niekoľkých miestach a vložíme do pohárov.
  3. Do každého pohára nasypeme za lyžicu cukru, zalejeme vodou a pevne zatvoríme.
  4. Poháre vložíme do hrnca, ktorého dno sme vystlali bavlnenou handričkou, zalejeme ich vodou do výšky viečok a sterilizujeme po dobu približne 30 minút.

TIP: Rovnakým spôsobom sa dajú zavárať aj mirabelky, ringloty, marhule či dokonca menšie hrušky.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár