Makové, orechové či kakaové plnky sú dôležitou súčasťou mnohých, predovšetkým kysnutých koláčov. Pri ich príprave by ste preto mali vedieť, aký pomer jednotlivých surovín použiť, aby bol výsledok čo najchutnejší. Či už plánujete piecť záviny, alebo buchty, máme pre vás niekoľko základných rád, vďaka ktorým bude ich náplň šťavnatá a dokonalá.
Makové, orechové či kakaové plnky sú dôležitou súčasťou mnohých, predovšetkým kysnutých koláčov. Pri ich príprave by ste preto mali vedieť, aký pomer jednotlivých surovín použiť, aby bol výsledok čo najchutnejší. Či už plánujete piecť záviny, alebo buchty, máme pre vás niekoľko základných rád, vďaka ktorým bude ich náplň šťavnatá a dokonalá.
Plnky do koláčov by nemali byť príliš tekuté, no na druhej strane nesmú byť ani veľmi husté, aby sa dali dobre natierať. Keď sa teda pustíte do ich prípravy, odsledujte si nielen správny pomer surovín, ale aj niekoľko dodatočných pravidiel. Tie sa odvíjajú od toho, či robíte makovú, orechovú alebo kakaovú plnku.
Na dosiahnutie dokonalej konzistencie musíte v prvom rade dôkladne pomlieť všetky orechy. Uistite sa, že v zmesi nezostali väčšie kusy, ktoré by mohli komplikovať aj samotnú konzumáciu koláča.
Orechová plnka sa zvyčajne riedi mliekom, no pre jemnejší a lepší výsledok môžete použiť aj smotanu alebo kombináciu mlieka a masla.
Mletý mak je charakteristický tým, že je veľmi suchý. Do plnky budete preto musieť pridať viac tekutiny. Najlepšie je mlieko, no na zjemnenie môžete použiť aj trochu smotany. Tekutinu pridávajte vždy pomaly a postupne. Ak to s ňou preženiete, náplň z koláča počas pečenia vytečie.
Na rozdiel od makovej a orechovej plnky, kakaová sa nijakým spôsobom neriedi. Kakao sa zvyčajne len zmieša s cukrom, nanesie sa na cesto a následne sa pokvapká olejom alebo maslom. To zaručí, že výsledný závin nebude príliš suchý.
TIP: Ak by ste chceli plnku oživiť, môžete cesto natrieť tenkou vrstvou čokoládového krému (napr. Nutella).
Plnky môžete okrem klasického kryštálového cukru dochutiť aj inými sladidlami:
Ak ste pri pečení nevyužili úplne všetku plnku, môžete ju uskladniť v chladničke, kde vám vydrží 4 až 5 dní. Keď ju máte v miske, zakryte ju potravinovou fóliou. Prípadne ju presuňte do vzduchotesnej nádoby, ktorá zabráni tomu, aby nachytala pachy od iných potravín.
Plnky môžete aj mraziť. Maximálne však 3 až 6 mesiacov. Po tejto dobe sa ich chuť aj kvalita začnú zhoršovať.
Pri tvorbe plniek sa vám určite zídu aj ďalšie praktické tipy:
Na orechovú plnku budete potrebovať 400 g mletých orechov, 100 ml mlieka, 1 balíček vanilkového cukru a práškový cukor podľa chuti.
Na kakaovú plnku si pripravte šesť kopcovitých lyžíc kvalitného kakaa, šesť lyžíc kryštálového cukru a približne 120 g masla.
Na makovú plnku vám postačí 220 g mletého maku, 90 g kryštálového cukru, 1 lyžica vanilkového cukru a 100 ml polotučného mlieka.
Všetky uvedené plnky by vám mali vystačiť na závin pripravený z približne 500 g múky.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste