NajRecept.sk Dezerty Štrúdle a záviny Nevytečú a chutia výborne. Najlepšie plnky do kysnutých koláčov pripravíte takto jednoducho.
Nevytečú a chutia výborne. Najlepšie plnky do kysnutých koláčov pripravíte takto jednoducho.
Recept Nevytečú a chutia výborne. Najlepšie plnky do kysnutých koláčov pripravíte takto jednoducho.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Makové, orechové či kakaové plnky sú dôležitou súčasťou mnohých, predovšetkým kysnutých koláčov. Pri ich príprave by ste preto mali vedieť, aký pomer jednotlivých surovín použiť, aby bol výsledok čo najchutnejší. Či už plánujete piecť záviny, alebo buchty, máme pre vás niekoľko základných rád, vďaka ktorým bude ich náplň šťavnatá a dokonalá.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   23.9.2024

Nevytečú a chutia výborne. Najlepšie plnky do kysnutých koláčov pripravíte takto jednoducho.

Makové, orechové či kakaové plnky sú dôležitou súčasťou mnohých, predovšetkým kysnutých koláčov. Pri ich príprave by ste preto mali vedieť, aký pomer jednotlivých surovín použiť, aby bol výsledok čo najchutnejší. Či už plánujete piecť záviny, alebo buchty, máme pre vás niekoľko základných rád, vďaka ktorým bude ich náplň šťavnatá a dokonalá.

Správna konzistencia

Plnky do koláčov by nemali byť príliš tekuté, no na druhej strane nesmú byť ani veľmi husté, aby sa dali dobre natierať. Keď sa teda pustíte do ich prípravy, odsledujte si nielen správny pomer surovín, ale aj niekoľko dodatočných pravidiel. Tie sa odvíjajú od toho, či robíte makovú, orechovú alebo kakaovú plnku.

Orechová plnka

Na dosiahnutie dokonalej konzistencie musíte v prvom rade dôkladne pomlieť všetky orechy. Uistite sa, že v zmesi nezostali väčšie kusy, ktoré by mohli komplikovať aj samotnú konzumáciu koláča.

Orechová plnka sa zvyčajne riedi mliekom, no pre jemnejší a lepší výsledok môžete použiť aj smotanu alebo kombináciu mlieka a masla.

Maková plnka

Mletý mak je charakteristický tým, že je veľmi suchý. Do plnky budete preto musieť pridať viac tekutiny. Najlepšie je mlieko, no na zjemnenie môžete použiť aj trochu smotany. Tekutinu pridávajte vždy pomaly a postupne. Ak to s ňou preženiete, náplň z koláča počas pečenia vytečie.

Kakaová plnka

Na rozdiel od makovej a orechovej plnky, kakaová sa nijakým spôsobom neriedi. Kakao sa zvyčajne len zmieša s cukrom, nanesie sa na cesto a následne sa pokvapká olejom alebo maslom. To zaručí, že výsledný závin nebude príliš suchý.

TIP: Ak by ste chceli plnku oživiť, môžete cesto natrieť tenkou vrstvou čokoládového krému (napr. Nutella).

Dochutenie plnky

Plnky môžete okrem klasického kryštálového cukru dochutiť aj inými sladidlami:

  • Orechová plnka – orechy sú mierne sladkasté, takže nepotrebujú toľko sladidla ako napríklad kakao. Na ochutenie je výborný hnedý cukor, ktorý ich zvýrazní a dodá im karamelový podtón. Následne je vhodný aj škoricový cukor a med.
  • Maková plnka – mak si výborne rozumie najmä s medom, ktorý ho ochutí a zároveň zlepší jeho konzistenciu.
  • Kakaová plnkakakao je univerzálne, takže ho môžete ochutiť hnedým, vanilkovým a škoricovým cukrom. Dokonca výbornou voľbou je aj med či javorový sirup.

Uskladnenie plnky

Ak ste pri pečení nevyužili úplne všetku plnku, môžete ju uskladniť v chladničke, kde vám vydrží 4 až 5 dní. Keď ju máte v miske, zakryte ju potravinovou fóliou. Prípadne ju presuňte do vzduchotesnej nádoby, ktorá zabráni tomu, aby nachytala pachy od iných potravín.

Plnky môžete aj mraziť. Maximálne však 3 až 6 mesiacov. Po tejto dobe sa ich chuť aj kvalita začnú zhoršovať.

Ďalšie praktické tipy

Pri tvorbe plniek sa vám určite zídu aj ďalšie praktické tipy:

  • Na náplň si vždy vyberajte kvalitné a čerstvé suroviny.
  • Ak chcete mierne zaexperimentovať, jednotlivé plnky pokojne skombinujte.
  • V prípade, že ste plnky mrazili, rozmrazujte ich len pri izbovej teplote.
  • Náplň pred použitím nechajte mierne vychladnúť, aby sa vám s ňou dobre pracovalo.
  • Okraje cesta vždy poriadne zatlačte. Vyhnete sa tak vytečeniu plnky počas pečenia.

Ako si pripraviť tú najlepšiu orechovú plnku?

Na orechovú plnku budete potrebovať 400 g mletých orechov, 100 ml mlieka, 1 balíček vanilkového cukru a práškový cukor podľa chuti.

  1. Orechy zmiešame s vanilkovým a práškovým cukrom.
  2. Mlieko zahrejeme a vlejeme k suchým ingredienciám.
  3. Všetko dôkladne premiešame, ochutnáme a v prípade potrieb pridáme ešte cukor.

Postup na prípravu kakaovej plnky

Na kakaovú plnku si pripravte šesť kopcovitých lyžíc kvalitného kakaa, šesť lyžíc kryštálového cukru a približne 120 g masla.

  1. Kakao zmiešame s cukrom.
  2. Vykysnuté a vyvaľkané cesto potrieme trochou masla a posypeme kakaovou zmesou.
  3. Vrch koláča polejeme roztopeným maslom, zatočíme a konce poriadne zatlačíme.

Jednoduchý recept na makovú plnku

Na makovú plnku vám postačí 220 g mletého maku, 90 g kryštálového cukru, 1 lyžica vanilkového cukru a 100 ml polotučného mlieka.

  1. Mlieko dáme do hrnca, prisypeme kryštálový a vanilkový cukor a povaríme.
  2. Po chvíli pridáme mak, poriadne premiešame a stiahneme z ohňa.
  3. Plnku necháme vychladnúť a následne natrieme na koláč.

Všetky uvedené plnky by vám mali vystačiť na závin pripravený z približne 500 g múky.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár