Piekli ste nejaký dezert, do ktorého išli bielky a teraz máte v chladničke niekoľko nadbytočných žĺtkov? Určite ich nevyhadzujte. Dajú sa použiť na viacero spôsobov, o ktorých si povieme nižšie v článku.
Piekli ste nejaký dezert, do ktorého išli bielky a teraz máte v chladničke niekoľko nadbytočných žĺtkov? Určite ich nevyhadzujte. Dajú sa použiť na viacero spôsobov, o ktorých si povieme nižšie v článku.
Správne skladovanie žĺtkov je kľúčové. Len tak vám vydržia niekoľko dní a počkajú dovtedy, kým sa ich nerozhodnete spotrebovať.
Pri skladovaní máte dve možnosti. Buď ich vložíte do chladničky, alebo ich dáte do mrazničky.
Tento spôsob skladovania je ideálny len vtedy, keď viete, že žĺtky spotrebujete do dvoch, maximálne troch dní. V takomto prípade ich stačí vložiť do misky alebo pohára, zakryť fóliou a umiestniť ich úplne dozadu do chladničky, kde nebudú vystavené rôznym teplotným zmenám.
Po vytiahnutí z chladničky vždy skontrolujte, či žĺtky nemajú neprirodzenú farbu alebo nesmrdia. Ak sú v poriadku, môžete ich pokojne použiť.
Žĺtky môžete aj mraziť. Vydržia vám tak oveľa dlhšie. Ešte predtým, ako ich však vložíte do mrazničky, k nim pridajte trochu soli alebo cukru, pomocou vidličky ich opatrne rozšľahajte a vylejte napríklad do formy na tvorbu ľadu alebo na pečenie muffinov.
Po niekoľkých hodinách, keď si budete istí, že žĺtky zamrzli, ich z formy vytiahnite, vložte do igelitového vrecka a vráťte späť do mrazničky.
Zdroj: Unsplash.com
Vaječné žĺtky nemusíte používať len pri pečení. Pokojne po nich siahnite aj vtedy, keď budete pripravovať rôzne svetlé polievky. Tie pomocou nich môžete veľmi jednoducho zahustiť. A čo všetko budete na to potrebovať?
Žĺtok rozšľahajte pomocou vidličky. Pridajte trochu mlieka alebo smotany. Všetko dôkladne premiešajte, zmes postupne prilejte do polievky a odstavte ju z ohňa.
Domáca majonéza chutí oveľa lepšie ako tá kupovaná. Potrebovať na ňu budete:
Postup je veľmi jednoduchý. Žĺtok vyšľahajte s olejom, citrónovou šťavou, horčicou, soľou a cukrom. Takýmto spôsobom vznikne majonéza, ktorú môžete hneď použiť.
Okrem pravej domácej majonézy si zo žĺtkov viete pripraviť aj rôzne ďalšie recepty. Medzi tie najlepšie patria:
1. Recept od babičky na žĺtkové rezy z minerálky ako obláčik.
Tieto žĺtkové rezy sú odľahčené, jemné ako obláčik. A chuťovo identické ako klasika od našich babičiek. Vyskúšajte a neoľutujete. Na Vianoce ako stvorené, dobrú chuť Vám prajem.
2. Jeden z najlepších a najjednoduchších receptov na tradičné žĺtkové rezy.
Na želanie mojej mami, ktorá ich miluje. Robila som ich prvý krát a musím povedať, že chutia skvelo. Recept mám z internetu a ostávam mu verná, lebo je fantastický. Autor: Zuzana Karvaiova
3. Fúkané žĺtkové koláčiky zo štyroch surovín. Takto si zaistíte, že sa zdvihnú a budú mať pekný tvar.
Žĺtkové fúkané koláčiky sú pre mňa dokonalým symbolom Vianoc. Ich jemné cesto je príjemne sladké a veľkým plusom je tiež pekný tvar. Je len na vás, či budú pripomínať hviezdičky, srdiečka, zvončeky alebo vločky. Autor: Marcela Sácká
4. Základný recept na domácu zmrzlinu
Jednoduchý základný recept na domácu zmrzlinu. Príchuť zvolíte podľa chuti pridaním rôzneho druhu ovocia.
5. Dokonalá holandská omáčka: Skvelá omáčka nielen k mäsu, ale aj šalátom a ďalším
Holandská omáčka sa skvele hodí k rybám, špargle, mäsám aj šalátom. Pokiaľ budete recept dodržiavať krok za krokom, vykúzlite perfektnú krémovú, hladkú a chuťovo skvelú omáčku.
6. Domáci vaječný koňak
Na štedrovečernom stole určite nesmie chýbať ani doma vyrobený likér. Ja robievam klasický vaječný koňak zo žĺtkov, smotany, sladeného mlieka a rumu. Niekto sa bojí surových vajec, ale ja používam domáce a pri tej rýchlosti, kedy sa koňak spotrebuje, sa to nestihne ani pokaziť :) Na zdravie. Autor: Naďa I. (Rebeka)
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste