NajRecept.sk Tipy a triky Neviete, čo so zvyšnými žĺtkami? Toto sú najlepšie spôsoby, ako ich využiť.
Neviete, čo so zvyšnými žĺtkami? Toto sú najlepšie spôsoby, ako ich využiť.
Recept Neviete, čo so zvyšnými žĺtkami? Toto sú najlepšie spôsoby, ako ich využiť.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Piekli ste nejaký dezert, do ktorého išli bielky a teraz máte v chladničke niekoľko nadbytočných žĺtkov? Určite ich nevyhadzujte. Dajú sa použiť na viacero spôsobov, o ktorých si povieme nižšie v článku.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   9.3.2025

Neviete, čo so zvyšnými žĺtkami? Toto sú najlepšie spôsoby, ako ich využiť.

Piekli ste nejaký dezert, do ktorého išli bielky a teraz máte v chladničke niekoľko nadbytočných žĺtkov? Určite ich nevyhadzujte. Dajú sa použiť na viacero spôsobov, o ktorých si povieme nižšie v článku.

Ako správne skladovať žĺtky, aby vydržali dlhšie?

Správne skladovanie žĺtkov je kľúčové. Len tak vám vydržia niekoľko dní a počkajú dovtedy, kým sa ich nerozhodnete spotrebovať.

Pri skladovaní máte dve možnosti. Buď ich vložíte do chladničky, alebo ich dáte do mrazničky.

Skladovanie žĺtkov v chladničke

Tento spôsob skladovania je ideálny len vtedy, keď viete, že žĺtky spotrebujete do dvoch, maximálne troch dní. V takomto prípade ich stačí vložiť do misky alebo pohára, zakryť fóliou a umiestniť ich úplne dozadu do chladničky, kde nebudú vystavené rôznym teplotným zmenám.

Po vytiahnutí z chladničky vždy skontrolujte, či žĺtky nemajú neprirodzenú farbu alebo nesmrdia. Ak sú v poriadku, môžete ich pokojne použiť.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Babičkin vaječný koňak
Babičkin vaječný koňak

Mrazenie žĺtkov

Žĺtky môžete aj mraziť. Vydržia vám tak oveľa dlhšie. Ešte predtým, ako ich však vložíte do mrazničky, k nim pridajte trochu soli alebo cukru, pomocou vidličky ich opatrne rozšľahajte a vylejte napríklad do formy na tvorbu ľadu alebo na pečenie muffinov.

Po niekoľkých hodinách, keď si budete istí, že žĺtky zamrzli, ich z formy vytiahnite, vložte do igelitového vrecka a vráťte späť do mrazničky.

Príprava receptu Neviete, čo so zvyšnými žĺtkami? Toto sú najlepšie spôsoby, ako ich využiť., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Nielen na pečenie, ale aj na zahustenie

Vaječné žĺtky nemusíte používať len pri pečení. Pokojne po nich siahnite aj vtedy, keď budete pripravovať rôzne svetlé polievky. Tie pomocou nich môžete veľmi jednoducho zahustiť. A čo všetko budete na to potrebovať?

  • žĺtok
  • mlieko alebo smotanu

Žĺtok rozšľahajte pomocou vidličky. Pridajte trochu mlieka alebo smotany. Všetko dôkladne premiešajte, zmes postupne prilejte do polievky a odstavte ju z ohňa.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Vynikajúce makovo žĺtkové rezy
Vynikajúce makovo žĺtkové rezy

Domáca majonéza z prebytočných žĺtkov

Domáca majonéza chutí oveľa lepšie ako tá kupovaná. Potrebovať na ňu budete:

  • 1 hrnček oleja
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžičku citrónovej šťavy
  • 1 lyžičku horčice
  • soľ a cukor podľa chuti

Postup je veľmi jednoduchý. Žĺtok vyšľahajte s olejom, citrónovou šťavou, horčicou, soľou a cukrom. Takýmto spôsobom vznikne majonéza, ktorú môžete hneď použiť.

Ďalšie jednoduché recepty so žĺtkami

Okrem pravej domácej majonézy si zo žĺtkov viete pripraviť aj rôzne ďalšie recepty. Medzi tie najlepšie patria:

1. Recept od babičky na žĺtkové rezy z minerálky ako obláčik.

Tieto žĺtkové rezy sú odľahčené, jemné ako obláčik. A chuťovo identické ako klasika od našich babičiek. Vyskúšajte a neoľutujete. Na Vianoce ako stvorené, dobrú chuť Vám prajem.

Recept nájdete TU

Recept od babičky na žĺtkové rezy z minerálky ako obláčik.

2. Jeden z najlepších a najjednoduchších receptov na tradičné žĺtkové rezy.

Na želanie mojej mami, ktorá ich miluje. Robila som ich prvý krát a musím povedať, že chutia skvelo. Recept mám z internetu a ostávam mu verná, lebo je fantastický. Autor: Zuzana Karvaiova

Recept nájdete TU

Jeden z najlepších a najjednoduchších receptov na tradičné žĺtkové rezy.

3. Fúkané žĺtkové koláčiky zo štyroch surovín. Takto si zaistíte, že sa zdvihnú a budú mať pekný tvar.

Žĺtkové fúkané koláčiky sú pre mňa dokonalým symbolom Vianoc. Ich jemné cesto je príjemne sladké a veľkým plusom je tiež pekný tvar. Je len na vás, či budú pripomínať hviezdičky, srdiečka, zvončeky alebo vločky. Autor: Marcela Sácká

Recept nájdete TU

Recept Fúkané žĺtkové koláčiky zo štyroch surovín. Takto si zaistíte, že sa zdvihnú a budú mať pekný tvar.

4. Základný recept na domácu zmrzlinu

Jednoduchý základný recept na domácu zmrzlinu. Príchuť zvolíte podľa chuti pridaním rôzneho druhu ovocia.

Recept nájdete TU

Základný recept na domácu zmrzlinu

5. Dokonalá holandská omáčka: Skvelá omáčka nielen k mäsu, ale aj šalátom a ďalším

Holandská omáčka sa skvele hodí k rybám, špargle, mäsám aj šalátom. Pokiaľ budete recept dodržiavať krok za krokom, vykúzlite perfektnú krémovú, hladkú a chuťovo skvelú omáčku.

Recept nájdete TU

Recept Dokonalá holandská omáčka: Skvelá omáčka nielen k mäsu, ale aj šalátom a ďalším

6. Domáci vaječný koňak

Na štedrovečernom stole určite nesmie chýbať ani doma vyrobený likér. Ja robievam klasický vaječný koňak zo žĺtkov, smotany, sladeného mlieka a rumu. Niekto sa bojí surových vajec, ale ja používam domáce a pri tej rýchlosti, kedy sa koňak spotrebuje, sa to nestihne ani pokaziť :) Na zdravie. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Recept nájdete TU

Recept Domáci vaječný koňak

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár