Sezóna bazy začína spravidla v priebehu mája a trvá do júna. V niektorých prípadoch až do júla. To znamená, že je aktuálne v plnom prúde. Ak ju teda chcete využiť na maximum a pripraviť si chutný domáci sirup, nemali by ste zbytočne čakať. Ešte predtým, ako sa však pustíte do zberu a spracovania bazy, zistite, aké najčastejšie chyby robia mnohí pri varení sirupu a čomu sa treba vyhnúť, aby vám vydržal čo najdlhšie.
Sezóna bazy začína spravidla v priebehu mája a trvá do júna. V niektorých prípadoch až do júla. To znamená, že je aktuálne v plnom prúde. Ak ju teda chcete využiť na maximum a pripraviť si chutný domáci sirup, nemali by ste zbytočne čakať. Ešte predtým, ako sa však pustíte do zberu a spracovania bazy, zistite, aké najčastejšie chyby robia mnohí pri varení sirupu a čomu sa treba vyhnúť, aby vám vydržal čo najdlhšie.
Kvety bazy by ste mali zbierať skôr v ranných a doobedných hodinách, kedy obsahujú najväčší podiel všetkých dôležitých zložiek. Zároveň sa uistite, že kvety nie sú mokré, príliš vlhké alebo nerozkvitnuté. Tie totižto nie sú tak voňavé, kvôli čomu by sirup mohol mať veľmi slabú vôňu aj chuť.
Okrem toho kvety bazy vždy dôkladne prezrite. Zistite, či nie sú niekde zhnednuté alebo prehnité. Prípadne či ich nenapadol nejaký škodca.
Kvety bazy, ktoré ste natrhali, preberte a skontrolujte. Zároveň ich dôkladne umyte a zbavte prachu, hmyzu a ďalších nečistôt. Tie by mohli nielenže ovplyvniť dobrú chuť sirupu, ale taktiež spôsobiť neželaný zákal alebo kvasenie.
Bazové kvety nikdy neumývajte pod príliš silným prúdom vody. Mohli by ste ich znehodnotiť. Namiesto toho ich len jemne “osprchujte” a pretraste. Následne ich rozložte na stôl alebo kuchynskú linku, aby vyschli prirodzeným spôsobom a aby sa z nich dostal všetok hmyz. Ten by mal vyliezť krátko po umývaní.
Zdroj: Unsplash.com
Bazové kvety sa spravidla lúhujú 24 hodín. To je ideálny čas na to, aby pustili všetku potrebnú arómu. Dlhšie ich však vo vode určite nenechávajte, aby nezačali kvasiť. Kvôli kvaseniu by mal výsledný sirup kyslú, v niektorých prípadoch až horkú chuť.
Hrniec, misu alebo akúkoľvek inú nádobu na lúhovanie uchovávajte na tmavom a chladnom mieste. Najlepšie v pivnici alebo komore.
Cukor a kyselina citrónová sú bežnými prísadami v bazovom sirupe. Aby bol však výsledok chutný, kvalitný a dobrý, musíte vedieť, v akom pomere je potrebné používať ich.
Platí, že na jeden liter vody sa zvyčajne používa kilogram cukru a približne 30 g kyseliny citrónovej. Príliš odlišné množstvá jednotlivých surovín vedia výrazne skrátiť trvanlivosť sirupu, ktorý môže v takýchto prípadoch kvasiť alebo plesnivieť.
Sirup ste uvarili bez toho, aby sa vám zakalil, stratil chuť alebo zmenil farbu. Netešte sa však dopredu. Jeho kvalitu môžu ovplyvniť aj nesprávne skladovacie podmienky. Najlepšie spravíte, keď poháre alebo fľaše, do ktorých ste ho dali, umiestnite na chladné, tmavé a suché miesto.
Vyhýbajte sa priamemu slnečnému žiareniu alebo vysokej teplote. Kvôli nej by sa mohli v sirupe premnožiť baktérie, ktoré by viedli k vytvoreniu plesne alebo ku kvaseniu.
Pri správnom skladovaní vám bazový sirup vydrží dlhé mesiace. Pokojne aj do zimy, kedy ním môžete ochutiť vianočný punč alebo horúci čaj.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste