NajRecept.sk Nápoje Sirupy, šťavy a likéry Nepokazte si bazový sirup: 5 chýb, kvôli ktorým skysne, zakalí sa alebo stratí chuť.
Nepokazte si bazový sirup: 5 chýb, kvôli ktorým skysne, zakalí sa alebo stratí chuť.
Recept Nepokazte si bazový sirup: 5 chýb, kvôli ktorým skysne, zakalí sa alebo stratí chuť.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Sezóna bazy začína spravidla v priebehu mája a trvá do júna. V niektorých prípadoch až do júla. To znamená, že je aktuálne v plnom prúde. Ak ju teda chcete využiť na maximum a pripraviť si chutný domáci sirup, nemali by ste zbytočne čakať. Ešte predtým, ako sa však pustíte do zberu a spracovania bazy, zistite, aké najčastejšie chyby robia mnohí pri varení sirupu a čomu sa treba vyhnúť, aby vám vydržal čo najdlhšie.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   24.5.2025

Nepokazte si bazový sirup: 5 chýb, kvôli ktorým skysne, zakalí sa alebo stratí chuť.

Sezóna bazy začína spravidla v priebehu mája a trvá do júna. V niektorých prípadoch až do júla. To znamená, že je aktuálne v plnom prúde. Ak ju teda chcete využiť na maximum a pripraviť si chutný domáci sirup, nemali by ste zbytočne čakať. Ešte predtým, ako sa však pustíte do zberu a spracovania bazy, zistite, aké najčastejšie chyby robia mnohí pri varení sirupu a čomu sa treba vyhnúť, aby vám vydržal čo najdlhšie.

Zber kvetov v nesprávnom čase

Kvety bazy by ste mali zbierať skôr v ranných a doobedných hodinách, kedy obsahujú najväčší podiel všetkých dôležitých zložiek. Zároveň sa uistite, že kvety nie sú mokré, príliš vlhké alebo nerozkvitnuté. Tie totižto nie sú tak voňavé, kvôli čomu by sirup mohol mať veľmi slabú vôňu aj chuť.

Okrem toho kvety bazy vždy dôkladne prezrite. Zistite, či nie sú niekde zhnednuté alebo prehnité. Prípadne či ich nenapadol nejaký škodca.

Nedostatočné prebratie a čistenie kvetov

Kvety bazy, ktoré ste natrhali, preberte a skontrolujte. Zároveň ich dôkladne umyte a zbavte prachu, hmyzu a ďalších nečistôt. Tie by mohli nielenže ovplyvniť dobrú chuť sirupu, ale taktiež spôsobiť neželaný zákal alebo kvasenie.

Bazové kvety nikdy neumývajte pod príliš silným prúdom vody. Mohli by ste ich znehodnotiť. Namiesto toho ich len jemne “osprchujte” a pretraste. Následne ich rozložte na stôl alebo kuchynskú linku, aby vyschli prirodzeným spôsobom a aby sa z nich dostal všetok hmyz. Ten by mal vyliezť krátko po umývaní.

Príprava receptu Nepokazte si bazový sirup: 5 chýb, kvôli ktorým skysne, zakalí sa alebo stratí chuť., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Príliš dlhé lúhovanie

Bazové kvety sa spravidla lúhujú 24 hodín. To je ideálny čas na to, aby pustili všetku potrebnú arómu. Dlhšie ich však vo vode určite nenechávajte, aby nezačali kvasiť. Kvôli kvaseniu by mal výsledný sirup kyslú, v niektorých prípadoch až horkú chuť.

Hrniec, misu alebo akúkoľvek inú nádobu na lúhovanie uchovávajte na tmavom a chladnom mieste. Najlepšie v pivnici alebo komore.

Mohlo by vás zaujímať:
Bazový sirup - základný recept
Bazový sirup - základný recept

Nesprávny pomer cukru a kyseliny citrónovej

Cukor a kyselina citrónová sú bežnými prísadami v bazovom sirupe. Aby bol však výsledok chutný, kvalitný a dobrý, musíte vedieť, v akom pomere je potrebné používať ich.

Platí, že na jeden liter vody sa zvyčajne používa kilogram cukru a približne 30 g kyseliny citrónovej. Príliš odlišné množstvá jednotlivých surovín vedia výrazne skrátiť trvanlivosť sirupu, ktorý môže v takýchto prípadoch kvasiť alebo plesnivieť.

Nevhodné skladovacie podmienky

Sirup ste uvarili bez toho, aby sa vám zakalil, stratil chuť alebo zmenil farbu. Netešte sa však dopredu. Jeho kvalitu môžu ovplyvniť aj nesprávne skladovacie podmienky. Najlepšie spravíte, keď poháre alebo fľaše, do ktorých ste ho dali, umiestnite na chladné, tmavé a suché miesto.

Vyhýbajte sa priamemu slnečnému žiareniu alebo vysokej teplote. Kvôli nej by sa mohli v sirupe premnožiť baktérie, ktoré by viedli k vytvoreniu plesne alebo ku kvaseniu.

Pri správnom skladovaní vám bazový sirup vydrží dlhé mesiace. Pokojne aj do zimy, kedy ním môžete ochutiť vianočný punč alebo horúci čaj.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár