NajRecept.sk Cestá Kysnuté cesto Nemáte doma droždie? Tieto tri alternatívy vás zachránia.
Nemáte doma droždie? Tieto tri alternatívy vás zachránia.
Recept Nemáte doma droždie? Tieto tri alternatívy vás zachránia.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Droždie je kľúčovou súčasťou mnohých receptov. Predstavuje základ v sladkých aj slaných kysnutých koláčoch, domácich chleboch či dokonca v chutných nátierkách. Niekedy sa však stane, že doma chýba. V takýchto prípadoch je dobré vedieť, čím sa dá nahradiť. Možností je hneď niekoľko.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   20.6.2025

Nemáte doma droždie? Tieto tri alternatívy vás zachránia.

Droždie je kľúčovou súčasťou mnohých receptov. Predstavuje základ v sladkých aj slaných kysnutých koláčoch, domácich chleboch či dokonca v chutných nátierkách. Niekedy sa však stane, že doma chýba. V takýchto prípadoch je dobré vedieť, čím sa dá nahradiť. Možností je hneď niekoľko.

Typy droždia a ich použitie

V obchodoch aktuálne nájdete dva základné typy droždia. Každé má pritom iný spôsob využitia. Sú to:

Čerstvé droždie

Ide o tradičný typ droždia, ktoré sa používa už dlhé roky. Výborný je do koláčov, buchiet, knedlí aj domáceho chleba. Dokonca, pripraviť z neho môžete aj chutnú pomazánku. Charakteristický je tým, že má krémovú až drobivú konzistenciu a je potrebné skladovať ho v chladničke. 

Mínusom čerstvého droždia je to, že má pomerne krátku životnosť. Spotrebovať ho musíte do niekoľkých dní až týždňov po kúpe.

Sušené droždie

Skvelá alternatíva k čerstvému droždiu. Zvyčajne sa môže používať na rovnaké spôsoby. Jeho veľkým plusom je dlhá životnosť, takže ho pokojne môžete nakúpiť aj do zásoby. Vo väčšine prípadov sa primiešava rovno k jednotlivým ingredienciám – nedáva sa do mlieka, kde by malo vytvoriť kvások. Zároveň platí, že jeden balíček sušeného droždia by mal vedieť nahradiť jednu kocku čerstvého.

Nevýhodou sušeného droždia je to, že môže kysnúť pomalšie alebo menej intenzívne. Plus, niekedy má jemnejšiu chuť, kvôli čomu výsledné cesto nemusí byť tak voňavé.

Príprava receptu Nemáte doma droždie? Tieto tri alternatívy vás zachránia., krok 1
Zdroj: Depositphotos.com

Čím nahradiť droždie?

Droždie je dôležitá surovina, ktorá by vám doma nemala chýbať. Občas sa však stane, že si človek nedá pozor a pred pečením neskontroluje svoje zásoby. Čo robiť v takýchto situáciách? K dispozícii máte viac možností.

  • Kypriaci prášok – jeho súčasťou je kypriace činidlo, vďaka ktorému cestá, do ktorých ho pridáte, vedia krásne narásť. Jeho plusom je to, že po zapracovaní do receptu nemusíte čakať, kým nakysne. Stačí ho len primiešať k ostatným surovinám a následne koláč vložiť do rúry a upiecť. Na druhej strane počítajte s tým, že do cesta neprinesie typickú chuť droždia. Najlepší je preto do bublanín, sušienok alebo niektorých druhov chlebíkov (sladkých aj slaných). Skvelý recept na svieži citrónový chlebíček nájdete tu.
  • Jedlá sóda – najlepšie funguje v kombinácii s kyselinou citrónovou. Ak by ste ju nemali, môžete ju nahradiť napríklad šťavou z citróna alebo octom. Má podobný efekt ako kypriaci prášok až na to, že býva o niečo silnejšia a rýchlejšia. Najlepšie sa hodí do receptov na chlebíky, ktoré nepotrebujú kysnúť, lievancov, perníkov, muffinov alebo do niektorých receptov na zdravé pečivo.
  • Kvások –výborné riešenie, ak chcete upiecť chlieb alebo pečivo. Domáci kvások je v mnohých prípadoch oveľa lepší ako tradičné droždie, pretože všetko, čo z neho pripravíte, má oveľa dlhšiu trvanlivosť aj chuť. Okrem pečiva je výborný aj do kysnutých koláčov, cesta na pizzu či dokonca do knedlí. Menším mínusom je len to, že jeho príprava trvá istý čas. Ak by ste si ho chceli urobiť aj vy doma, inšpirujte sa týmto postupom.

TIP: Po tom, ako pridáte jedlú sódu s kyslou zložkou do cesta, musíte ho dať okamžite piecť. V inom prípade efekt vyprchá a výsledný koláč bude tvrdý alebo gumový.

Ako vybrať správnu náhradu droždia?

To, či zvolíte kypriaci prášok, jedlú sódu alebo kvások, sa odlišuje predovšetkým od toho, čo chcete piecť. Kypriaci prášok a sóda sú určené skôr do koláčov typu bábovka, bublanina alebo muffiny. Vďaka svojmu zloženiu sa vedia postarať o to, aby bolo cesto nadýchané a mäkké, no nevedia mu dodať charakteristickú chuť, ktorou je známy napríklad chlieb.

Najlepšou náhradou do tradičných kysnutých koláčov (napr. závinov, koláčov s mrveničkou alebo buchiet) je domáci kvások. Vďaka nemu je cesto vláčne, nadýchané a chutné. Naopak, kvások zas nie je vhodný do múčnikov, ako je bublanina, muffiny alebo perník.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár