Droždie je kľúčovou súčasťou mnohých receptov. Predstavuje základ v sladkých aj slaných kysnutých koláčoch, domácich chleboch či dokonca v chutných nátierkách. Niekedy sa však stane, že doma chýba. V takýchto prípadoch je dobré vedieť, čím sa dá nahradiť. Možností je hneď niekoľko.
Droždie je kľúčovou súčasťou mnohých receptov. Predstavuje základ v sladkých aj slaných kysnutých koláčoch, domácich chleboch či dokonca v chutných nátierkách. Niekedy sa však stane, že doma chýba. V takýchto prípadoch je dobré vedieť, čím sa dá nahradiť. Možností je hneď niekoľko.
V obchodoch aktuálne nájdete dva základné typy droždia. Každé má pritom iný spôsob využitia. Sú to:
Ide o tradičný typ droždia, ktoré sa používa už dlhé roky. Výborný je do koláčov, buchiet, knedlí aj domáceho chleba. Dokonca, pripraviť z neho môžete aj chutnú pomazánku. Charakteristický je tým, že má krémovú až drobivú konzistenciu a je potrebné skladovať ho v chladničke.
Mínusom čerstvého droždia je to, že má pomerne krátku životnosť. Spotrebovať ho musíte do niekoľkých dní až týždňov po kúpe.

Skvelá alternatíva k čerstvému droždiu. Zvyčajne sa môže používať na rovnaké spôsoby. Jeho veľkým plusom je dlhá životnosť, takže ho pokojne môžete nakúpiť aj do zásoby. Vo väčšine prípadov sa primiešava rovno k jednotlivým ingredienciám – nedáva sa do mlieka, kde by malo vytvoriť kvások. Zároveň platí, že jeden balíček sušeného droždia by mal vedieť nahradiť jednu kocku čerstvého.
Nevýhodou sušeného droždia je to, že môže kysnúť pomalšie alebo menej intenzívne. Plus, niekedy má jemnejšiu chuť, kvôli čomu výsledné cesto nemusí byť tak voňavé.

Zdroj: Depositphotos.com
Droždie je dôležitá surovina, ktorá by vám doma nemala chýbať. Občas sa však stane, že si človek nedá pozor a pred pečením neskontroluje svoje zásoby. Čo robiť v takýchto situáciách? K dispozícii máte viac možností.
TIP: Po tom, ako pridáte jedlú sódu s kyslou zložkou do cesta, musíte ho dať okamžite piecť. V inom prípade efekt vyprchá a výsledný koláč bude tvrdý alebo gumový.
To, či zvolíte kypriaci prášok, jedlú sódu alebo kvások, sa odlišuje predovšetkým od toho, čo chcete piecť. Kypriaci prášok a sóda sú určené skôr do koláčov typu bábovka, bublanina alebo muffiny. Vďaka svojmu zloženiu sa vedia postarať o to, aby bolo cesto nadýchané a mäkké, no nevedia mu dodať charakteristickú chuť, ktorou je známy napríklad chlieb.
Najlepšou náhradou do tradičných kysnutých koláčov (napr. závinov, koláčov s mrveničkou alebo buchiet) je domáci kvások. Vďaka nemu je cesto vláčne, nadýchané a chutné. Naopak, kvások zas nie je vhodný do múčnikov, ako je bublanina, muffiny alebo perník.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste