Pripálené hrnce a pekáče sú problémom, s ktorým si neporadí umývačka riadu ani bežný saponát. Vo väčšine prípadov musíte investovať do špeciálnych čistiacich prostriedkov, ktoré sú nielenže drahé, ale taktiež vám nedávajú istotu, že riad skutočne umyjú. Máte doma niekoľko pripálených hrncov alebo pekáčov a neviete, čo s nimi? Ešte predtým, ako ich vyhodíte, vyskúšajte túto zmes.
Pripálené hrnce a pekáče sú problémom, s ktorým si neporadí umývačka riadu ani bežný saponát. Vo väčšine prípadov musíte investovať do špeciálnych čistiacich prostriedkov, ktoré sú nielenže drahé, ale taktiež vám nedávajú istotu, že riad skutočne umyjú. Máte doma niekoľko pripálených hrncov alebo pekáčov a neviete, čo s nimi? Ešte predtým, ako ich vyhodíte, vyskúšajte túto zmes.
Pripálil sa vám nejaký pokrm na dne hrnca? Ak ste ho skúšali umývať rôznymi čistiacimi prostriedkami, no nič nepomohlo, pripravte si túto domácu zmes. Tá si poradí aj s tými najhoršími nečistotami.
Na zmes budete potrebovať:
Všetky suroviny premiešajte a vytvorte zmes, ktorú následne použijete ako bežný čistiaci prostriedok. Dávajte si však pozor. Vodu pridávajte k ostatným surovinám postupne, aby výsledná zmes nebola príliš riedka. Ak by sa tak stalo, pridajte ešte trochu sódy.
V prípade, že máte hrniec príliš znečistený, čistiacu zmes nechajte niekoľko minút pôsobiť. Zaistíte si tak lepšie výsledky a jednoduchšie umývanie.
TIP: Zmes môžete pokojne použiť aj na pripálené pekáče, tortové formy alebo formy na chlieb.
Zdroj: Unsplash.com
Ak sa nechcete trápiť náročným čistením hrncov a pekáčov, držte sa týchto tipov:
Jedlo nevarte na príliš vysokej teplote. Okrem toho, že sa pripáli, môžu potraviny stratiť niektoré zo svojich charakteristických vlastností, ako je príjemná vôňa a chuť. Prípadne môžu prísť o dôležité vitamíny, minerálne látky a stopové prvky.
Ak si to recept nevyžaduje, pokrm varte skôr na strednom ohni. Takto sa mäso, zemiaky či iné suroviny dôkladne pripravia a výsledné jedlo bude chutiť presne tak, ako má.
Vo všeobecnosti platí, že najčastejšie prihárajú lacné a nekvalitné hrnce, ktoré nevedia odolať ani stredne vysokým teplotám. Pri nákupe vybavenia do kuchyne preto zbytočne nešetrite a zaobstarajte si výrobky z odolných materiálov, na ktoré sa pri varení budete môcť spoľahnúť.
Pripáleniu sa môžete vyhnúť aj tým, že budete jedlo, ktoré má tendenciu prihárať, dôkladne miešať. Do tejto kategórie spadajú napríklad:
Na varenie si vyhraďte dostatok času a snažte sa od neho neodbiehať. Jedlo by sa kvôli vašej nepozornosti mohlo pripáliť a vy by ste si spravili zbytočne prácu navyše.
V prípade, že niečo pečiete alebo dusíte po dlhšiu dobu (napríklad niekoľko hodín), pomôžte si časovačom. Ten vám dá vedieť, kedy je čas jedlo vytiahnuť z rúry alebo stiahnuť zo sporáka.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste