Slivkové knedle sú tradičným jedlom, ktoré majú radi mnohí milovníci sladkého. Pripravujú sa zo zemiakového cesta, ktoré je univerzálne a okrem sliviek sa dá naplniť aj iným ovocím, džemom či dokonca čokoládou. Spolu s plnkou hrá dôležitú rolu aj samotná posýpka. Najpopulárnejšia je maková, no skvelo chutí aj kakaová či tá zo strúhanky.
Slivkové knedle sú tradičným jedlom, ktoré majú radi mnohí milovníci sladkého. Pripravujú sa zo zemiakového cesta, ktoré je univerzálne a okrem sliviek sa dá naplniť aj iným ovocím, džemom či dokonca čokoládou. Spolu s plnkou hrá dôležitú rolu aj samotná posýpka. Najpopulárnejšia je maková, no skvelo chutí aj kakaová či tá zo strúhanky.
Slivkové knedle sú dôležitou súčasťou slovenskej kuchyne. Ich korene siahajú až do stredoveku, kedy ich mali radi najmä roľnícke rodiny, pretože boli jednoduché na prípravu a lacné. Väčšina surovín sa totižto dala dopestovať priamo doma.
Ovocné knedle si počas rokov získali popularitu v rôznych európskych krajinách. Okrem Slovenska ich s obľubou pripravujú aj domácnosti v Česku, Maďarsku, Rakúsku alebo Nemecku.
Slivkové knedle sa v minulosti pripravovali hlavne na prelome leta a jesene, kedy dozrievali slivky. Neskôr, keď ľudia začali ovocie čoraz viac sterilizovať, sa tento pokrm dostal aj do ich jarného či zimného jedálnička.
Zaujímavosť: V niektorých regiónoch Slovenska boli slivkové knedle považované za symbol hojnosti a rodinného života. Často sa preto pripravovali počas sviatkov alebo osláv.
Zdroj: Unsplash.com
Postup prípravy slivkových knedlí sa odlišuje v závislosti od regiónu. V niektorých prevládajú knedle posypané makom, v iných zas kakaom, orechmi alebo sladkou opečenou strúhankou.
Rozdiely následne môžete sledovať aj v samotnom ceste. Zemiakové je síce klasikou, ktorá je najrozšírenejšia, no niektoré domácnosti pripravujú tento pokrm aj z tvarohového či dokonca kysnutého cesta.
Knedle zo zemiakového, tvarohového alebo kysnutého cesta môžete naplniť rôznymi plnkami. Najpopulárnejšie sú čerstvé alebo kompótové slivky, no výborne chutia aj jahody, marhule, broskyne či dokonca čučoriedky.
Samostatnou kategóriou sú knedle na slano. Tie bývajú plnené údeným mäsom či kyslou kapustou.
Dostali ste chuť na mäkké a šťavnaté slivkové knedle? Pri ich príprave dbajte najmä na správny pomer zemiakov a múky. Ak si chcete byť istí, že sa vám podaria, vyskúšajte náš overený recept.
Na cesto budete potrebovať 800 g zemiakov, 250 g hrubej múky, 1 vajce, štipku soli, slivky, mletý mak, práškový cukor a maslo.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste