NajRecept.sk Sladké jedlá Ovocné knedlíky Slivkové knedle Najlepšie zemiakové knedle. Zapíšte si správny pomer múky a zemiakov, ktorý je základom úspechu.
Najlepšie zemiakové knedle. Zapíšte si správny pomer múky a zemiakov, ktorý je základom úspechu.
Recept Najlepšie zemiakové knedle. Zapíšte si správny pomer múky a zemiakov, ktorý je základom úspechu.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Slivkové knedle sú tradičným jedlom, ktoré majú radi mnohí milovníci sladkého. Pripravujú sa zo zemiakového cesta, ktoré je univerzálne a okrem sliviek sa dá naplniť aj iným ovocím, džemom či dokonca čokoládou. Spolu s plnkou hrá dôležitú rolu aj samotná posýpka. Najpopulárnejšia je maková, no skvelo chutí aj kakaová či tá zo strúhanky.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   16.9.2024

Najlepšie zemiakové knedle. Zapíšte si správny pomer múky a zemiakov, ktorý je základom úspechu.

Slivkové knedle sú tradičným jedlom, ktoré majú radi mnohí milovníci sladkého. Pripravujú sa zo zemiakového cesta, ktoré je univerzálne a okrem sliviek sa dá naplniť aj iným ovocím, džemom či dokonca čokoládou. Spolu s plnkou hrá dôležitú rolu aj samotná posýpka. Najpopulárnejšia je maková, no skvelo chutí aj kakaová či tá zo strúhanky.

Dlhá história siahajúca až do stredoveku

Slivkové knedle sú dôležitou súčasťou slovenskej kuchyne. Ich korene siahajú až do stredoveku, kedy ich mali radi najmä roľnícke rodiny, pretože boli jednoduché na prípravu a lacné. Väčšina surovín sa totižto dala dopestovať priamo doma.

Ovocné knedle si počas rokov získali popularitu v rôznych európskych krajinách. Okrem Slovenska ich s obľubou pripravujú aj domácnosti v Česku, Maďarsku, Rakúsku alebo Nemecku.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Slivkové knedle zo zemiakového cesta
Slivkové knedle zo zemiakového cesta

Dokonalé sezónne jedlo

Slivkové knedle sa v minulosti pripravovali hlavne na prelome leta a jesene, kedy dozrievali slivky. Neskôr, keď ľudia začali ovocie čoraz viac sterilizovať, sa tento pokrm dostal aj do ich jarného či zimného jedálnička.

Zaujímavosť: V niektorých regiónoch Slovenska boli slivkové knedle považované za symbol hojnosti a rodinného života. Často sa preto pripravovali počas sviatkov alebo osláv.

Príprava receptu Najlepšie zemiakové knedle. Zapíšte si správny pomer múky a zemiakov, ktorý je základom úspechu., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Rôzne spôsoby prípravy

Postup prípravy slivkových knedlí sa odlišuje v závislosti od regiónu. V niektorých prevládajú knedle posypané makom, v iných zas kakaom, orechmi alebo sladkou opečenou strúhankou.

Rozdiely následne môžete sledovať aj v samotnom ceste. Zemiakové je síce klasikou, ktorá je najrozšírenejšia, no niektoré domácnosti pripravujú tento pokrm aj z tvarohového či dokonca kysnutého cesta.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Slivkové knedle z kysnutého cesta
Slivkové knedle z kysnutého cesta

Jednoduché prispôsobenie

Knedle zo zemiakového, tvarohového alebo kysnutého cesta môžete naplniť rôznymi plnkami. Najpopulárnejšie sú čerstvé alebo kompótové slivky, no výborne chutia aj jahody, marhule, broskyne či dokonca čučoriedky.

Samostatnou kategóriou sú knedle na slano. Tie bývajú plnené údeným mäsom či kyslou kapustou.

Najlepšie slivkové knedle s makom

Dostali ste chuť na mäkké a šťavnaté slivkové knedle? Pri ich príprave dbajte najmä na správny pomer zemiakov a múky. Ak si chcete byť istí, že sa vám podaria, vyskúšajte náš overený recept.

Na cesto budete potrebovať 800 g zemiakov, 250 g hrubej múky, 1 vajce, štipku soli, slivky, mletý mak, práškový cukor a maslo.

  1. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Potom ich očistíme a nastrúhame alebo pretlačíme.
  2. Ak máme čerstvé slivky, umyjeme ich a vykôstkujeme. V prípade kompótu zlejeme šťavu.
  3. Do postrúhaných zemiakov pridáme múku, vajíčko, soľ a vypracujeme cesto.
  4. Cesto rozvaľkáme, nakrájame na štvorce, na každý položíme slivku a vytvarujeme do guľôčky.
  5. Do väčšieho hrnca dáme variť vodu. Keď zovrie, postupne do nej vložíme niekoľko knedlí. Po tom, ako vyplávajú na povrch, ich povaríme 5 až 6 minút.
  6. Hotové knedle polejeme maslom a posypeme makom zmiešaným s práškovým cukrom.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár