NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Vianočné pečivo Najlepšie vianočné cestá od pani Margitky. Pistáciové, strojčekové, linecké cesto pripravené dopredu.
Najlepšie vianočné cestá od pani Margitky. Pistáciové, strojčekové, linecké cesto pripravené dopredu.
Recept Najlepšie vianočné cestá od pani Margitky. Pistáciové, strojčekové, linecké cesto pripravené dopredu.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Margita Markovičová

S prípravou ciest na vianočné koláčiky je ideálne začať skôr, aby odstáli a dobre sa s nimi pracovalo. Väčšina ciest vydrží pri skladovaní v chlade aj niekoľko dní, takže sa nemusíte obávať toho, že by boli po krátkom čase nejedlé. Začínate s vianočným pečením a chceli by ste trochu inšpirácie? Máme pre vás zbierku receptov na tie najlepšie cestá od pani Margitky. Autor: Margita Markovičová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   5.12.2024

Najlepšie vianočné cestá od pani Margitky. Pistáciové, strojčekové, linecké cesto pripravené dopredu.

S prípravou ciest na vianočné koláčiky je ideálne začať skôr, aby odstáli a dobre sa s nimi pracovalo. Väčšina ciest vydrží pri skladovaní v chlade aj niekoľko dní, takže sa nemusíte obávať toho, že by boli po krátkom čase nejedlé. Začínate s vianočným pečením a chceli by ste trochu inšpirácie? Máme pre vás zbierku receptov na tie najlepšie cestá od pani Margitky. Autor: Margita Markovičová

Linecké cesto

Linecké koláčiky nesmú chýbať na žiadnom slávnostne prestretom stole. Aby sa však cesto netrhalo a dobre sa s ním pracovalo, musíte mať správny recept, ako je napríklad tento, na ktorý sú potrebné tieto suroviny:

  • 250 g masla
  • 450 g hladkej múky
  • 120 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 vajce

Postup:

  1. Hladkú múku nasypeme do misy. Pridáme k nej práškový a vanilkový cukor a všetko premiešame.
  2. K sypkým ingredienciám pridáme vajce, zmäknuté maslo a vypracujeme nelepivé cesto.
  3. Cesto zabalíme do fólie a dáme na niekoľko hodín do chladničky.
  4. Odležané cesto vyvaľkáme, vykrajujeme z neho tvary podľa vlastných predstáv a pečieme pri teplote 170 až 180 °C približne 8 až 10 minút.
  5. Hotové linecké koláčiky zlepujeme marmeládou podľa chuti a pred podávaním poprášime cukrom.

TIP: Ak chcete mierne zaexperimentovať a klasické linecké oživiť, pridajte do cesta trochu kakaa na zafarbenie.

Príprava receptu Najlepšie vianočné cestá od pani Margitky. Pistáciové, strojčekové, linecké cesto pripravené dopredu., krok 1
Zdroj: Margita Markovičová

Cesto na plnené orechy

Plánujete piecť plnené orechy? Na cesto si pripravte tieto ingrediencie:

  • 300 g polohrubej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g mletých orechov
  • 125 g masla
  • 1 vajce

Postup:

  1. V mise zmiešame polohrubú múku s práškovým cukrom a mletými orechmi.
  2. K sypkej zmesi pridáme zmäknuté maslo, vajce a vypracujeme cesto.
  3. Hotové cesto dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny a potom ním plníme formičky na orechy.

TIP: Do cesta sa hodí aj kakao, ktoré ho krásne zafarbí a pridá mu skvelú chuť.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Tri oriešky pre Popolušku
Tri oriešky pre Popolušku

Pistáciové cesto

Pistáciové cesto má veľmi zaujímavú chuť aj vôňu. Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • 200 g hladkej múky
  • 3 balenia pistáciového pudingu
  • 125 g masla
  • 125 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • zelené farbivo

Postup:

  1. Múku zmiešame s pistáciovým pudingom (práškom) a práškovým cukrom.
  2. Do suchej zmesi pridáme vajce, zmäknuté maslo, zelené farbivo a vypracujeme pevné cesto.
  3. Cesto zabalíme do fólie a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky.

K pistáciovému cestu sa dokonale hodí aj pistáciový krém. Na ten stačí ovariť 200 g nesolených pistácií, ktoré následne osušíme a poriadne pomixujeme. Do vzniknutej pasty pridáme 150 g bielej čokolády, 100 ml sladeného kondenzovaného mlieka, 2 lyžice oleja, 1 lyžičku vanilkového extraktu a štipku soli. Všetko dôkladne premiešame a môžeme použiť na plnenie koláčikov.

Príprava receptu Najlepšie vianočné cestá od pani Margitky. Pistáciové, strojčekové, linecké cesto pripravené dopredu., krok 2

Cesto na moka ováliky

Ak milujete koláčiky s príchuťou kávy, recept na toto cesto bude pre vás ako stvorený. Z ingrediencií naň budete potrebovať:

  • 200 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g mletých orechov
  • 140 g masla
  • 1 žĺtok
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 lyžičky mletej instantnej kávy

Postup:

  1. Múku zmiešame s práškovým cukrom, mletými orechmi, vanilkovým cukrom a kávou.
  2. K suchej zmesi pridáme žĺtok, maslo a vypracujeme cesto.
  3. Cesto necháme niekoľko hodín v chladničke a následne ho vyvaľkáme a vykrojíme z neho ováliky alebo iné tvary podľa vlastných predstáv.

Strojčekové cesto

Ani príprava strojčekového cesta nie je náročná. Stačí naň len niekoľko ingrediencií:

  • 500 g hladkej múky
  • 375 g masla
  • 250 g práškového cukru
  • 200 g Zlatého klasu alebo vanilkového pudingu
  • 3 vajcia
  • 1 prášok do pečiva

Postup:

  1. V miske zmiešame hladkú múku, práškový cukor, Zlatý klas a prášok do pečiva.
  2. K suchým ingredienciám pridáme zmäknuté maslo, vajcia a vypracujeme pevné cesto, ktoré dáme na 2 až 3 hodiny do chladničky.
  3. Odležané cesto pretláčame buď cez mlynček, alebo špeciálny lis, vytvarujeme podľa predstáv a pečieme pri teplote 180 °C okolo 7 až 8 minút.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Linecké pečivo zo stroja
Linecké pečivo zo stroja

Cesto na vanilkové rožky

Vďaka tomuto cestu sa budú vanilkové rožky doslova rozplývať na jazyku. Potrebovať naň budete:

  • 200 g masla
  • 250 g hladkej múky
  • 120 g mletých orechov
  • 80 g práškového cukru
  • práškový a vanilkový cukor na obaľovanie

Postup:

  1. Všetky ingrediencie (okrem práškového a vanilkového cukru na obaľovanie) zmiešame a vypracujeme z nich cesto.
  2. Z cesta si odtŕhame alebo odkrajujeme menšie časti. Tie vytvarujeme do guľôčok, z ktorých následne vypracujeme rožok.
  3. Vanilkové rožky kladieme na plech a pečieme pri teplote 180 °C približne 10 minút.
  4. Rožky po upečení necháme mierne vychladnúť a ešte vlažné ich obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Príprava receptu Najlepšie vianočné cestá od pani Margitky. Pistáciové, strojčekové, linecké cesto pripravené dopredu., krok 3
Zdroj: Margita Markovičová

Cesto na fúkané orechové rožky

Pripravujete počas Vianoc fúkané orechové rožky? Ak chcete, aby sa vám podarili, vyskúšajte tento recept.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 500 g práškového cukru
  • 250 g mletých orechov
  • 250 g masla
  • 1 lyžička sódy bikarbóny

Postup:

  1. Z ingrediencií vymiešame cesto, ktorým naplníme formičky po okraj. Dávame si pozor, aby cesto nebolo nad okraj, pretože rožky sa nafúknu.
  2. Pripravené rožky pečieme pri teplote 180 °C približne 8 až 10 minút. Z rúry ich vyťahujeme bledé.
  3. Rožky necháme vychladnúť a až potom vyklopíme. Konce namočíme do čokolády.

Príprava receptu Najlepšie vianočné cestá od pani Margitky. Pistáciové, strojčekové, linecké cesto pripravené dopredu., krok 4
Zdroj: Margita Markovičová

Cesto na medvedie labky

Máte radi medvedie labky? Príprava ich cesta je jednoduchá, pričom na recept vám bude stačiť zopár ingrediencií:

  • 700 g polohrubej múky
  • 250 g práškového cukru
  • 100 g mletých orechov
  • 200 g masla
  • 200 g masti
  • 2 vajíčka

Postup:

  1. Jednotlivé ingrediencie zmiešame a vypracujeme nelepivé cesto.
  2. Z cesta si postupne odoberáme menšie kúsky, ktoré vtláčame do formičiek.
  3. Labky pečieme pri teplote 180 °C približne 10 až 15 minút.

TIP: Medvedie labky môžete ozvláštniť aj tým, že do cesta pridáte trochu kakaa.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár