Sezóna orgovánu trvá tradične od apríla do júna, kedy v záhradách môžeme pozorovať krásne fialové kvety. A kým pre mnohých je orgován len pekným doplnkom exteriéru, iní ho využívajú na prípravu chutného sirupu. Chceli by ste ho vyskúšať aj vy? Spísali sme pre vás nielen recept, ale aj najčastejšie chyby, ktorým by ste sa mali vyhýbať.
Sezóna orgovánu trvá tradične od apríla do júna, kedy v záhradách môžeme pozorovať krásne fialové kvety. A kým pre mnohých je orgován len pekným doplnkom exteriéru, iní ho využívajú na prípravu chutného sirupu. Chceli by ste ho vyskúšať aj vy? Spísali sme pre vás nielen recept, ale aj najčastejšie chyby, ktorým by ste sa mali vyhýbať.
Príprava sirupu z orgovánu nie je vôbec náročná a podobá sa príprave iných sirupov, napríklad z bazy. Ak by ste chceli vyskúšať práve ten, prečítajte si náš článok. V tom sme spísali najčastejšie chyby, kvôli ktorým sa môže pokaziť.
Na orgovánový sirup budete potrebovať tieto suroviny:
Postup:
Zdroj: Depositphotos.com
Varenie orgovánového sirupu je síce jednoduché, no môžete počas neho urobiť zopár menších aj väčších chýb, kvôli ktorým sa nemusí podariť. Patria k nim:
Sirup z orgovánu môžete použiť na viacero spôsobov. Výborný je na prípravu domácej limonády alebo na ochutenie čaju, ovocnej šťavy či dokonca smoothie. Orgovánovým sirupom môžete preliať aj palacinky, lievance či vafle, prípadne ho pridajte do jogurtu, tvarohu, domácej zmrzliny či panna cotty.
Naše staré mamy používali orgovánový sirup aj na upokojenie a zlepšenie nálady, pre lepší spánok alebo pri bolestiach hrdla. Niet sa však ani čomu čudovať. Orgován má príjemnú vôňu, ktorá pomáha uvoľniť napätie, zmierniť úzkosti a zlepšiť spánok. Okrem toho má aj mierne protizápalové účinky, vďaka čomu je ako stvorený počas chrípkového obdobia.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste