NajRecept.sk Tipy a triky Na čo si dávať pozor pri sušení byliniek? Kompletný sprievodca, ako na to.
Na čo si dávať pozor pri sušení byliniek? Kompletný sprievodca, ako na to.
Recept Na čo si dávať pozor pri sušení byliniek? Kompletný sprievodca, ako na to.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Sezóna byliniek sa pomaly rozbieha a vy sa už neviete dočkať, ako si niektoré z nich pôjdete nazbierať? Čerstvé bylinky majú výraznú chuť a dajú sa použiť do rôznych jedál, dezertov aj nápojov. Problém je však v tom, že v čerstvom stave vydržia veľmi krátko. Ak ich chcete používať týždne či mesiace, najlepším riešením je usušiť ich. Na čo si pri sušení byliniek dať pozor?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   13.5.2025

Na čo si dávať pozor pri sušení byliniek? Kompletný sprievodca, ako na to.

Sezóna byliniek sa pomaly rozbieha a vy sa už neviete dočkať, ako si niektoré z nich pôjdete nazbierať? Čerstvé bylinky majú výraznú chuť a dajú sa použiť do rôznych jedál, dezertov aj nápojov. Problém je však v tom, že v čerstvom stave vydržia veľmi krátko. Ak ich chcete používať týždne či mesiace, najlepším riešením je usušiť ich. Na čo si pri sušení byliniek dať pozor?

Na zber choďte v správnom čase

Ak chcete, aby mali bylinky tú najvýraznejšiu arómu a zároveň aj najvyšší podiel všetkých potrebných látok, na ich zber sa vyberte ráno alebo doobeda. Zároveň zbierajte len zdravé časti, ktoré sú bez nejakých škvŕn, plesní a podobne.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Medvedí cesnak - na uskladnenie
Medvedí cesnak - na uskladnenie

Vyberte si vhodný typ sušenia

Bylinky môžete sušiť viacerými spôsobmi. Spravidla sa využívajú tieto:

  • Prirodzené/voľné sušenie – ide o taký spôsob, pri ktorom bylinky len poukladáte na stôl alebo sito v dobre vetranej miestnosti a necháte ich, nech sa postupne vysušia úplne samé. Dávajte však pozor, aby na ne nesvietilo slnko a aby sa navzájom neprekrývali.
  • Sušenie v sušičke – sušička je perfektným pomocníkom, ktorý urýchli celý proces sušenia. Väčšina disponuje rôznymi špeciálnymi funkciami a programami, ktoré sú prispôsobené na bylinky. Vedia vám tak zaručiť tie najlepšie výsledky.
  • Sušenie v rúre – rúra vie sčasti nahradiť klasickú sušičku a urýchliť tak proces sušenia. Dávajte si ale pozor na to, aby ste nenastavili príliš vysokú teplotu. Bylinky by ste mohli spáliť. Najlepšia teplota na sušenie je okolo 20 – 30 °C, pričom dvierka rúry by mali byť počas celého sušenia mierne pootvorené.
  • Sušenie v mikrovlnke – najrýchlejší spôsob, ako vysušiť bylinky. Niektoré mikrovlnky majú špeciálne programy určené na sušenie. Ak by tá vaša nemala, nie je to žiaden problém. Nastavte najvyšší možný výkon a bylinky sušte v polminútových intervaloch. Medzitým ich kontrolujte a pretáčajte, aby ste mali istotu, že sa vysušia rovnomerne.

Príprava receptu Na čo si dávať pozor pri sušení byliniek? Kompletný sprievodca, ako na to., krok 1
Zdroj: Pexels.com

Bylinky vždy dôkladne rozložte

Nehľadiac na to, či bylinky sušíte v mikrovlnke, sušičke, rúre alebo na vzduchu, je dôležité, aby boli vždy rovnomerne rozložené a neprekrývali sa. V inom prípade by sa mohlo stať, že sa celý proces sušenia zbytočne predĺži.

Bylinky počas sušenia kontrolujte

Bylinky neustále kontrolujte a zistite, či sa niektoré lístky neusušili skôr. To, že sú hotové, zistíte veľmi jednoducho. Mali by byť krehké a mali by sa dať ľahko lámať alebo rozmrviť. Pri ich manipulácii si preto dávajte pozor. Ak nechcete, aby sa z nich stal prášok, zo sušičky, rúry alebo mikrovlnky ich vyťahujte vždy opatrne.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Pesto z medvedieho cesnaku
Pesto z medvedieho cesnaku

Vyberte správne miesto na skladovanie

Sušené bylinky by ste mali skladovať na tmavom a suchom mieste. Ideálne v nádobe s pevným uzáverom, ktorá ich ochráni pred vonkajšími externými faktormi, ako je napríklad prach alebo zvýšená vlhkosť.

Namiesto veľkých nádob skladujte bylinky skôr v tých menších, kde sa zbytočne nepolámu. Výhodou menších pohárov alebo iných nádob je aj to, že sa s nimi počas varenia alebo pečenia pracuje oveľa lepšie.

Z materiálov je na skladovanie byliniek najlepšie sklo, ktoré je pevné, zdravotne neškodné a nemá tendenciu ovplyvňovať chuť. Naopak vyhnúť by ste sa mali mikroténovým vreckám alebo plastovým nádobám.

TIP: Pre lepší prehľad si na každú nádobu napíšte, čo sa v nej nachádza. Výrazne si tak uľahčíte používanie byliniek.

Nezabúdajte na uskladnené bylinky

Bylinky, ktoré správne usušíte a uskladníte, by vám mali vydržať v dobrom stave približne dva roky. To je pomerne dlhá doba, preto ak ich nepoužívate na pravidelnej báze, raz za čas ich skontrolujte.

Zistite, či bylinky nezvlhli, nesplesniveli alebo sa im nezmenila farba. Ak si niečo z tohto začnete všímať, okamžite zakročte. Bylinky, ktoré sú dobré, premiestnite do inej nádoby aj na iné miesto.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár