Sezóna byliniek sa pomaly rozbieha a vy sa už neviete dočkať, ako si niektoré z nich pôjdete nazbierať? Čerstvé bylinky majú výraznú chuť a dajú sa použiť do rôznych jedál, dezertov aj nápojov. Problém je však v tom, že v čerstvom stave vydržia veľmi krátko. Ak ich chcete používať týždne či mesiace, najlepším riešením je usušiť ich. Na čo si pri sušení byliniek dať pozor?
Sezóna byliniek sa pomaly rozbieha a vy sa už neviete dočkať, ako si niektoré z nich pôjdete nazbierať? Čerstvé bylinky majú výraznú chuť a dajú sa použiť do rôznych jedál, dezertov aj nápojov. Problém je však v tom, že v čerstvom stave vydržia veľmi krátko. Ak ich chcete používať týždne či mesiace, najlepším riešením je usušiť ich. Na čo si pri sušení byliniek dať pozor?
Ak chcete, aby mali bylinky tú najvýraznejšiu arómu a zároveň aj najvyšší podiel všetkých potrebných látok, na ich zber sa vyberte ráno alebo doobeda. Zároveň zbierajte len zdravé časti, ktoré sú bez nejakých škvŕn, plesní a podobne.
Bylinky môžete sušiť viacerými spôsobmi. Spravidla sa využívajú tieto:
Zdroj: Pexels.com
Nehľadiac na to, či bylinky sušíte v mikrovlnke, sušičke, rúre alebo na vzduchu, je dôležité, aby boli vždy rovnomerne rozložené a neprekrývali sa. V inom prípade by sa mohlo stať, že sa celý proces sušenia zbytočne predĺži.
Bylinky neustále kontrolujte a zistite, či sa niektoré lístky neusušili skôr. To, že sú hotové, zistíte veľmi jednoducho. Mali by byť krehké a mali by sa dať ľahko lámať alebo rozmrviť. Pri ich manipulácii si preto dávajte pozor. Ak nechcete, aby sa z nich stal prášok, zo sušičky, rúry alebo mikrovlnky ich vyťahujte vždy opatrne.
Sušené bylinky by ste mali skladovať na tmavom a suchom mieste. Ideálne v nádobe s pevným uzáverom, ktorá ich ochráni pred vonkajšími externými faktormi, ako je napríklad prach alebo zvýšená vlhkosť.
Namiesto veľkých nádob skladujte bylinky skôr v tých menších, kde sa zbytočne nepolámu. Výhodou menších pohárov alebo iných nádob je aj to, že sa s nimi počas varenia alebo pečenia pracuje oveľa lepšie.
Z materiálov je na skladovanie byliniek najlepšie sklo, ktoré je pevné, zdravotne neškodné a nemá tendenciu ovplyvňovať chuť. Naopak vyhnúť by ste sa mali mikroténovým vreckám alebo plastovým nádobám.
TIP: Pre lepší prehľad si na každú nádobu napíšte, čo sa v nej nachádza. Výrazne si tak uľahčíte používanie byliniek.
Bylinky, ktoré správne usušíte a uskladníte, by vám mali vydržať v dobrom stave približne dva roky. To je pomerne dlhá doba, preto ak ich nepoužívate na pravidelnej báze, raz za čas ich skontrolujte.
Zistite, či bylinky nezvlhli, nesplesniveli alebo sa im nezmenila farba. Ak si niečo z tohto začnete všímať, okamžite zakročte. Bylinky, ktoré sú dobré, premiestnite do inej nádoby aj na iné miesto.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste