Sezóna čučoriedok trvá spravidla od júla do konca augusta alebo začiatku septembra. V tomto čase ich môžeme zbierať z kríkov v záhrade či dokonca aj v lese. Nehľadiac na to, či máte doma lesné alebo záhradné (kanadské) čučoriedky, ak sa ich rozhodnete zamraziť, musíte sa vyhýbať jednej chybe, kvôli ktorej by mohli veľmi jednoducho stratiť svoju charakteristickú chuť.
Sezóna čučoriedok trvá spravidla od júla do konca augusta alebo začiatku septembra. V tomto čase ich môžeme zbierať z kríkov v záhrade či dokonca aj v lese. Nehľadiac na to, či máte doma lesné alebo záhradné (kanadské) čučoriedky, ak sa ich rozhodnete zamraziť, musíte sa vyhýbať jednej chybe, kvôli ktorej by mohli veľmi jednoducho stratiť svoju charakteristickú chuť.
Otázka, ktorá ľudí rozdeľuje do dvoch skupín. Niektorí tvrdia, že čučoriedky nie je dobré pred mrazením umývať, pretože môžu stratiť svoju pevnosť. Práve preto ich len rukami alebo suchou handričkou zbavia najväčších nečistôt a dajú do mrazničky.
Iní zas veria, že čučoriedky je potrebné umývať, pretože sa na nich často nachádzajú nečistoty, ktoré nevidno ani voľným okom. Pesticídy či rôzne baktérie vedia neskôr viesť k bolestiam žalúdka a iným zdravotným problémom.
Vo všeobecnosti platí, že čučoriedky by ste pred mrazením mali opatrne prepláchnuť, no je potrebné dávať si pozor na jednu vec – sušenie. Ovocie nemôžete do mrazničky vložiť mokré, pretože nielenže stratí chuť a konzistenciu, ale jednotlivé kúsky sa taktiež spoja a po rozmrazení sa z nich stane kaša.
Zdroj: Unsplash.com
Čučoriedky pred mrazením opláchnite pod prúdom vody. Ak by ste sa báli, že voda z nich nezmyje všetky baktérie, môžete do nej pridať zopár kvapiek octu. Bobule nechajte v tomto roztoku len zopár minút a potom znova prepláchnite čistou vodou.
Takto umyté čučoriedky poukladajte na papierovú utierku a nechajte ich prirodzene vyschnúť. Dávajte si pozor, aby ovocie nebolo na jednej kope. Proces schnutia by totižto mohol byť oveľa dlhší.
Keď si budete istí, že čučoriedky sú úplne suché, môžete ich vložiť do mrazničky a nechať zamraziť. Ideálne, ak ich poukladáte na tácku alebo plech, kde budú pekne rozložené a nebudú sa navzájom dotýkať. Po zamrazení ich môžete vložiť do jedného vrecka a vrátiť do mrazničky.
Čučoriedky by ste nemali skladovať v mrazničke príliš dlho. Aj napriek správnej príprave by totižto po určitom čase mohli stratiť svoju chuť, vôňu a pevnosť.
Najlepšie urobíte, keď čučoriedky spotrebujete do 6 až 12 mesiacov. Platí, že čím skôr tak urobíte, tým lepšie.
TIP NA ZÁVER: Ak by ste mali čučoriedky v mrazničke príliš dlho a neviete, čo s nimi urobiť, uvarte z nich domáci džem. Ten sa vám neskôr zíde napríklad pri pečení.
1. Domáci čučoriedkový džem
Z 1 kg čučoriedok a 500 g kryštálového cukru pripravíte chutný čučoriedkový džem. Samozrejme, cukru môžete ubrať, ja som mala pravé lesné čučoriedky, ktoré boli veľmi kyslé. Ak máte zo svojej záhrady tie šľachtené veľké, tak tie budú určite sladšie. Určite skúste, iba ovocie a cukor, stará klasická metóda varenia džemíku. Autor: Triniti
2. Čučoriedková bublanina ako pavučinka
Nedávno som v nejakom letáku, už ani neviem v ktorom, videla zľavnené čučoriedky. Hneď som nariadila manželovi, aby ich kúpil a tak som vymýšľala, čo z nich. Prišla mi na um moja obľúbená bublanina, ktorú robievam hlavne z domácich jahôd a čerešní, ale dostala som na ňu takú chuť, že musela byť aj z kupovaných čučoriedok. Bola fantastická. To cesto je mäkučké a nadýchané. Vrch na záver ešte posypem práškovým cukrom. Autor: Adkas
3. Tvarohový koláč s čučoriedkami
Nemohla som sa rozhodnúť, či na víkend upiecť niečo s tvarohom, na ktorý som mala chuť, alebo zúžitkovať čučoriedky, ktoré mi zaberali miesto v mrazničke. Nakoniec som to vyriešila :) použila som tvaroh aj čučoriedky a výsledkom je tento vynikajúci koláč.
4. Jednoduchý tvarohovo čučoriedkový koláč s posýpkou
Ani u nás počas víkendu nesmela chýbať sladká dobrôtka, na ktorej si pochutnala celá moja rodinka. Osviežujúce čučoriedky dodali jemnú kyslosť a osladená tvarohová plnka práve spomínanú sladkosť. Autor: Mineralka
5. Vynikajúca čučoriedková zmrzlina
Domáca ovocná zmrzlina pripravená zo smotany, vanilky, čučoriedok, cukru a citrónovej šťavy. Mňam. :) V lete dokonale osvieži. Ak nemáte čučoriedky, môžete použiť akékoľvek ovocie, napríklad aj teraz sezónne jahody, neskôr marhule, maliny, ríbezle, ... Autor: Triniti
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste