Sezóna citrusov stále neskončila. Ak ste ich milovníkmi a nedáte dopustiť na šťavnatý pomaranč alebo sladkú mandarínku, určite by ste mali vedieť, na aké všetky spôsoby sa dajú využiť. Okrem priamej konzumácie sú perfektné aj do dezertov či dokonca do slaných jedál.
Sezóna citrusov stále neskončila. Ak ste ich milovníkmi a nedáte dopustiť na šťavnatý pomaranč alebo sladkú mandarínku, určite by ste mali vedieť, na aké všetky spôsoby sa dajú využiť. Okrem priamej konzumácie sú perfektné aj do dezertov či dokonca do slaných jedál.
Citrusy sú v prvom rade dokonalé na prípravu rôznych sladkých dezertov. Využiť ich môžete na viacero spôsobov, ako sú:
Citrónová alebo pomarančová kôra vie zvýrazniť chuť cesta (napríklad palacinkového) a dať mu úplne nový rozmer. Popritom na takýto efekt stačí použiť len veľmi malé množstvo kôry – zopár lyžičiek v závislosti od toho, z akého množstva múky cesto pripravujete.
Smotanový, tvarohový, pudingový alebo maslový krém môžete ochutiť rovnako ako cesto. Stačí doň nastrúhať trochu kôry. Iným riešením je pridať doň zopár kvapiek prepasírovanej šťavy alebo primiešať menšie kúsky pomaranča či mandarínky.
Ak máte doma veľa pomarančov, mandarínok alebo citrónov, umyte ich, vydlabte a kôru nakrájajte na menšie časti. Následne ju namočte do vody, obaľte v kryštálovom cukre a zdravé sladkosti máte hotové.
Tak, ako si doma môžete zmiešaním vanilky a cukru vytvoriť vanilkový cukor, tak si viete urobiť aj ten citrusový. Do pohára odsypte trochu kryštálového cukru, nastrúhajte doň kôru z citróna, premiešajte a aspoň deň počkajte. Kôra cukor skvelo prevonia a vytvorí vám sladké korenie, ktoré budete môcť používať pri pečení.
Zdroj: Unsplash.com
Tým, že citrusy majú mierne sladkastú chuť, sú ideálne skôr do receptov na dezerty, koláče a sladké pokrmy. To však neznamená, že s nimi nemôžete mierne zaexperimentovať a pridať ich aj do slaných jedál.
Citrónová šťava a kôra sa výborne hodia napríklad na ochutenie cestovín s parmezánom alebo krémovou omáčkou. Pomaranč a pomelo zas využijete pri varení ázijských polievok.
Citrusová kôra je ďalej vhodná aj na ochutenie strúhanky, v ktorej následne budete vyprážať ryby a mäso, a svieža kyslastá šťava z citrónov je ideálna na dokončenie grilovaného či duseného mäsa.
Použili ste citrusy pri varení a pečení, no aj napriek tomu vám nejaké zostali a neviete, čo s nimi? Zúžitkujte ich vo svojej domácnosti.
Použitie citrusov v domácnosti nemá skutočne žiadne hranice. Ak by vám predchádzajúce tipy nestačili, z ovocia môžete pripraviť ochutený ľad vhodný do alkoholických alebo nealkoholických nápojov, svieže bylinkové maslo či dokonca domáci likér.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste