Máte doma veľké množstvo mäty a neviete, čo s ňou? Stávkou na istotu je sladký a dobrý sirup, ktorý môžete používať na prípravu domácich limonád alebo ochutenie dezertov. Ak ste ho už stihli pripraviť alebo vás láka skôr niečo iné, vyskúšajte aspoň jeden z týchto piatich menej tradičných spôsobov spracovania mäty.
Máte doma veľké množstvo mäty a neviete, čo s ňou? Stávkou na istotu je sladký a dobrý sirup, ktorý môžete používať na prípravu domácich limonád alebo ochutenie dezertov. Ak ste ho už stihli pripraviť alebo vás láka skôr niečo iné, vyskúšajte aspoň jeden z týchto piatich menej tradičných spôsobov spracovania mäty.
Domáce pesto je ingrediencia na nezaplatenie. Dokážete ním ochutiť mäso, zemiaky, špagety aj zeleninové šaláty. Má výraznú chuť a viete si ho prispôsobiť podľa seba – je len na vás, aké suroviny doň použijete. Jednou z nich môže byť aj mäta, ktorá si veľmi dobre rozumie s ostatnými bylinkami.
Mäta je sama o sebe výrazná, preto ju do pesta nemusíte pridať vo veľkom množstve. Vo väčšine prípadov stačí len zopár lístkov.
A ako si pripraviť dokonalé mätové pesto? Okrem mäty naň budete potrebovať aj:
Jednotlivé suroviny rozdrvte v mažiari alebo mixéri. Pre krémovejšiu a ešte lepšiu chuť k nim môžete pridať aj orechy.
Zdroj: Unsplash.com
Nie každý to vie, no mäta dokáže zvýrazniť chuť ovocia. Práve preto je ako stvorená do letných šalátov, ktorým taktiež dodá sviežosť a príjemnú vôňu.
Mäta sa hodí najmä k týmto druhom ovocia:
Mätové lístky stačí len umyť pod studenou tečúcou vodou, pridať k ovociu, premiešať a nechať pár minút odstáť. Šalát môžete následne podávať aj s mätou, ktorá ho bude krásne zdobiť.
Mäta vie osviežiť aj niektoré dezerty. Môžete ju použiť napríklad na ochutenie polev alebo krémov. Perfektná je najmä v kombinácii s čokoládou.
Mätové lístky môžete zúžitkovať aj priamo v ceste na muffiny, perník alebo bábovku. V takomto prípade ich umyte, nasekajte nadrobno a primiešajte k ostatným surovinám. Netreba sa ničoho báť. Tým, že kúsky mäty sú veľmi malé, vám pri jedení nebudú prekážať.
Pripravte si počas leta osviežujúce drinky. Mätu do nich pritom nemusíte dať len vo forme sirupu (recept naň nájdete tu) alebo čerstvých lístkov, ale aj vo forme ľadu. Ako na to? Stačí, keď bylinku umyjete, lístky nakrájate na menšie časti a vložíte ich do formy na ľad. V ďalšom kroku ich zalejte vodou a vložte do mrazničky.
Takto pripravený ľad je nielenže efektný, ale taktiež chutný. Limonádam vie dodať úplne nový rozmer.
TIP: Ak by ste chceli experimentovať trochu viac, do ľadu pridajte okrem mäty aj bobuľové ovocie.
Mäta je ako stvorená do niektorých druhov krémových polievok, ako je hrášková, cuketová alebo karfiolová. Svieže zelené lístky vedia pokrm mierne odľahčiť a zvýrazniť chuť niektorých surovín – najmä korenín.
Dôležité je ale vedieť, kedy mätu pridať do polievky. Najlepšie je tak spraviť až na záver, tesne predtým, ako pokrm budete chcieť stiahnuť z ohňa. Zabránite tak tomu, že lístky stratia kvôli vysokej teplote svoju charakteristickú chuť.
Mätu môžete použiť celú alebo nakrájanú na väčšie kúsky. Ideálna je prvá možnosť. Celé lístky sa vám budú pred servírovaním vyťahovať z hrnca oveľa jednoduchšie.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste