Šišky a fánky nesmú počas fašiangov chýbať. Sú nadýchané, chutné a vedia skvelo zasýtiť. Nehovoriac o tom, že sú pevnou súčasťou našich tradícií – pripravujú sa už roky, pričom mnohé domácnosti majú svoj vlastný recept, ktorý si odovzdávajú z generácie na generáciu. Niekedy sa však môže stať, že sa šišky alebo fánky jednoducho nepodaria. A to aj v prípade, že používate overený recept.
Šišky a fánky nesmú počas fašiangov chýbať. Sú nadýchané, chutné a vedia skvelo zasýtiť. Nehovoriac o tom, že sú pevnou súčasťou našich tradícií – pripravujú sa už roky, pričom mnohé domácnosti majú svoj vlastný recept, ktorý si odovzdávajú z generácie na generáciu. Niekedy sa však môže stať, že sa šišky alebo fánky jednoducho nepodaria. A to aj v prípade, že používate overený recept.
Ako prvé sa pozrieme na problémy, ktoré sa spájajú so šiškami. K tým najčastejším patria:
Tento problém najčastejšie nastáva vtedy, keď sa pri príprave šišiek ponáhľate a cestu nedáte dostatok času na to, aby vykyslo. Kvôli tomu sú šišky príliš ťažké a nemajú svoju charakteristickú nadýchanú štruktúru.
Inou príčinou môže byť veľa múky alebo nesprávne premiesenie cesta.
Riešenie:
Jednotlivé suroviny dôkladne premieste. Pomôcť si môžete aj kuchynským robotom. Po zamiesení nechajte cesto aspoň hodinu kysnúť. Následne ho presuňte na múkou vysypanú pracovnú dosku (s múkou to však nepreháňajte), vyvaľkajte a vykrojte šišky.
Zdá sa vám, že sú šišky príliš mastné? S veľkou pravdepodobnosťou ste ich ponorili do nedostatočne rozpáleného oleja. Prípadne bolo cesto moc riedke alebo obsahovalo veľa cukru.
Riešenie:
Olej pred smažením poriadne rozpáľte. Jeho teplota by mala byť okolo 170 °C. Zároveň si ustriehnite, aký recept používate. Ak je cesto príliš riedke, pridajte doň viac múky.
Zdroj: Depositphotos.com
Sú vaše šišky zvnútra surové aj napriek tomu, že zvonka zhoreli? Najčastejšie za to môže vysoká teplota oleja, ktorá má nad 190 °C. V takýchto situáciách sa povrch šišiek okamžite vysmaží (niekedy až zhorí), pričom vnútro sa nestihne prepiecť.
Riešenie:
Teplotu oleja znížte na 170 až 180 °C a šišky opekajte aspoň 2 až 3 minúty z oboch strán.
Každý, kto pripravuje šišky určite túži po tom, aby mali krásny oválny alebo guľatý tvar. Čo teda robiť, ak sú aj po dôkladnom vytvarovaní stále asymetrické? Dávajte pozor na kysnutie cesta. Ak mu totižto nedáte dostatok času na to, aby narástlo, nebude sa vám s ním dobre pracovať. Nehovoriac o tom, že počas smaženia môže stratiť svoj pekný tvar.
Riešenie:
Cesto na šišky by malo kysnúť minimálne hodinu. Presný čas sa odvíja od toho, aký recept používate a z akej dávky pokrm robíte.
Sú vaše šišky krásne nadýchané, no po vychladnutí stvrdnú? Dôvodom je zvyčajne veľké množstvo múky a príliš dlhé miesenie či smaženie.
Riešenie:
S cestom pracujte svižne. Keď si všimnete, že sa jednotlivé suroviny spojili, vložte ho do čistej misky, zakryte utierkou a nechajte vykysnúť. Následne sa uistite, že šišky smažíte 2, maximálne 3 minúty z každej strany. Zaistíte si, že nebudú nasiaknuté olejom a zachovajú si svoju nadýchanú štruktúru aj po tom, ako vychladnú.
Príprava fánok je spravidla o niečo jednoduchšia, pretože ich cesto nemusí kysnúť. Po tom, ako ho zamiesite, môžete okamžite začať so smažením. To však ešte neznamená, že sa nestretnete s niekoľkými problémami, ako sú:
Fánky by mali byť po vypražení nadýchané a krehké. Ak sa tak nestane a cesto je namiesto toho tvrdé alebo hutné, je možné, že ste doň pridali veľa múky, bolo veľmi hrubé alebo sa jednotlivé suroviny nespojili dobre.
Riešenie:
Na prípravu fánok si vyberte vždy overený recept a pri miesení cesto nepodsypávajte príliš veľkým množstvom múky. Ďalej sa uistite, že suroviny sú dôkladne spracované (pomôcť si môžete kuchynským robotom) a že výsledné fánky nie sú moc hrubé.
Fánky sú známe tým, že sa počas vysmážania nafúknu, vďaka čomu získavajú svoju chrumkavosť. V prípade, že tie vaše sú spľasnuté a tenké, je možné, že olej, v ktorom ste ich vysmážali, nebol dostatočne zahriaty. Prípadne boli fánky hrubé.
Riešenie:
Cesto na fánky by malo mať približne 2 až 3 mm. Pred vysmážaním si preto hrúbku dôkladne skontrolujte. Následne kontrolujte aj teplotu, ktorá by mala byť podobná ako pri šiškách, čiže 170 – 180 °C.
Aj tu je najväčším problémom nedostatočne rozohriaty olej. Cesto ho počas smaženia nasiakne a výsledné fánky sú ťažké. Niekedy však za mastnotu môže aj použitie veľkého množstva smotany alebo masla.
Riešenie:
Uistite sa, že používate dobrý recept a fánky vkladajte len do poriadne rozohriateho oleja.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste