NajRecept.sk Zaváraniny Uhorky Majú vaše uhorky horkú chuť? Na toto si dajte pozor.
Majú vaše uhorky horkú chuť? Na toto si dajte pozor.
Recept Majú vaše uhorky horkú chuť? Na toto si dajte pozor.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Aj vám sa už niekedy stalo, že ste s nadšením obrali v záhrade uhorky, no po príchode do kuchyne a ich očistení ste zistili, že majú nepríjemnú horkú chuť? Nie ste sami. S týmto problémom sa stretá veľké množstvo ľudí. Dôvodom sú zlúčeniny s názvom kukurbitacíny, ktorých je v uhorkách niekedy viac ako by malo. Dobrou správou však je, že tomuto problému sa dá pomerne jednoducho vyhnúť.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.6.2025

Majú vaše uhorky horkú chuť? Na toto si dajte pozor.

Aj vám sa už niekedy stalo, že ste s nadšením obrali v záhrade uhorky, no po príchode do kuchyne a ich očistení ste zistili, že majú nepríjemnú horkú chuť? Nie ste sami. S týmto problémom sa stretá veľké množstvo ľudí. Dôvodom sú zlúčeniny s názvom kukurbitacíny, ktorých je v uhorkách niekedy viac ako by malo. Dobrou správou však je, že tomuto problému sa dá pomerne jednoducho vyhnúť.

Bežná súčasť uhoriek

Kukurbitacíny sú zložky, ktoré sa v uhorkách objavujú prirodzene. Ich úlohou je plody chrániť pred škodcami. V minulosti boli zastúpené vo väčších množstvách. Dnes je tomu inak, a to predovšetkým vďaka šľachteniu.

Aj napriek rokom dôkladného šľachtenia sa môže občas stať, že niektoré uhorky sú predsa len mierne horkasté. Okrem nepríjemnej chuti však nie sú zdraviu škodlivé. Nemusíte sa ich preto báť konzumovať.

Čo zvyšuje obsah kukurbitacínov?

Obsah kukurbitacínov sa zvyšuje kvôli viacerým faktorom, medzi ktoré patria:

  • Nedostatok vody – uhorky obsahujú vysoký podiel vody. Práve preto pri svojom raste potrebujú hojnú zálievku. Ak im ju neposkytnete, s veľkou pravdepodobnosťou sa stretnete s horkými plodmi.
  • Nedostatok hnojiva alebo nesprávny typ – uhorky nie sú príliš náročné na pestovanie, no na to, aby sa im darilo, budú potrebovať úrodnú pôdu a občasné hnojenie. V inom prípade sa okrem horkej chuti stretnete aj s ďalšími problémami, ako je napríklad nedostatočná úroda alebo príliš malé plody.
  • Nesprávne naplánovaný zber – uhorky nenechávajte v záhrade príliš dlho. Zbierajte ich postupne a pravidelne.

Hnojenie, zálievka, typ pôdy či plánovanie zberu sa odvíjajú od odrody, ktorú ste zasadili. Dobre si preto naštudujte potrebné informácie, aby ste sa vyhli rôznym problémom a zbytočným chybám. Tie by vás mohli stáť úplne celú úrodu.

Príprava receptu Majú vaše uhorky horkú chuť? Na toto si dajte pozor., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Keď sú uhorky už horké

Nazbierali ste uhorky zo záhrady a takmer každý jeden plod je horký? V takomto prípade existujú 2 možnosti. Jednou z nich je ich očistenie a vloženie do čistej vody, v ktorej ich necháte niekoľko hodín.

Ak by to nepomohlo, zasterilizujte ich. Sladko-kyslý nálev by ich mal po určitom čase (spravidla po niekoľkých týždňoch) zbaviť nepríjemného horkého tónu.

Horkosť sa môže objaviť aj pri cuketách

Nepríjemnú horkú chuť môžete sledovať nielen pri uhorkách, ale aj v prípade cukiet. Tu si však treba dávať veľký pozor. Horké cukety bývajú na rozdiel od uhoriek toxické a nebezpečné. Často vedú k tráviacim ťažkostiam a rôznym iným zdravotným problémom. Ak si teda pripravíte cuketu a všimnete si, že je nepríjemne horká, pre istotu ju vyhoďte.

Ako je však možné, že cukety sú nebezpečné a uhorky nie?

Dôvodom je predovšetkým skutočnosť, že v uhorkách sa zvyčajne nenachádza tak veľa kukurbitacínov ako v cuketách. Ich množstvo je zvyčajne zanedbateľné a jediným negatívnym účinkom je nepríjemná chuť.

Najlepšie však spravíte, keď sa budete o uhorky správne starať a rozšíreniu kukurbitacínov sa úplne vyhnete. Zaistíte si tak, že vaša úroda bude chutná a uhorky budete môcť nielen nastrúhať do šalátu, ale taktiež ich zavárať alebo pripravovať na iné spôsoby.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár