Ceny masla sú vysoké, kvôli čomu sa mnohí vyhýbajú jeho používaniu v receptoch, hľadajú rôzne náhrady alebo si ho doma sami pripravujú. Rozhodli ste sa, že ho vyskúšate vyrobiť aj vy, no neviete, ako na to? Pomôžte si našimi overenými radami.
Ceny masla sú vysoké, kvôli čomu sa mnohí vyhýbajú jeho používaniu v receptoch, hľadajú rôzne náhrady alebo si ho doma sami pripravujú. Rozhodli ste sa, že ho vyskúšate vyrobiť aj vy, no neviete, ako na to? Pomôžte si našimi overenými radami.
Príprava domáceho masla je veľmi jednoduchá. Na celý recept budete potrebovať len jednu surovinu, ktorou je 33 % smotana na šľahanie. Jej množstvo sa odvíja od toho, koľko masla chcete. Ak ho robíte prvýkrát, začnite len s jedným téglikom.
Okrem smotany si však nezabudnite pripraviť aj mixér, ktorým ju dôkladne vyšľaháte, a sitko, cez ktoré následne budete vzniknuté maslo pasírovať.
Domáce maslo zo smotany je krémové a lahodné. V porovnaní s tým kupovaným má spravidla o niečo výraznejšiu chuť, pretože neobsahuje žiadne umelé prísady a stabilizátory.
Dávajte si ale pozor. Práve kvôli absencii stabilizátorov je trvanlivosť masla oveľa kratšia. Skonzumovať by ste ho mali do niekoľkých dní od vyhotovenia.
TIP: S domácim maslom môžete pokojne experimentovať. Jeho chuť viete zvýrazniť napríklad čerstvými alebo sušenými bylinkami či dokonca cesnakom. Pri príprave bylinkového masla sa môžete inšpirovať naším receptom.
Zdroj: Pexels.com
Na domáce maslo budete potrebovať:
Postup:
Cmar, ktorý vám vznikne pri tvorbe masla, určite nevyhadzujte. Má skvelé výživové hodnoty a spolu s bielkovinami obsahuje aj probiotiká. Ak by ste ho nechceli piť samostatne, použite ho pri príprave omáčok, marinád, cesta na palacinky alebo pri pečení domáceho chleba.
Príprava domáceho masla je veľmi jednoduchá a nedá sa pri nej urobiť veľa chýb. Stretnúť sa môžete napríklad s tým, že jednotlivé zložky (maslo a cmar) sa od seba neoddeľujú správne. Dôvodom je spravidla:
Ak by malo maslo nepríjemnú chuť, uistite sa, že smotana nebola pokazená alebo jej neskončila trvanlivosť.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste
A je ta 33% smetana skutečně smetana z mléka od krávy ? Já jen abyste pracně nešlehali nějakou náhražku ze ztuženého tuku, to by pak nebylo máslo ale Rama nebo Kunerol.