NajRecept.sk Tipy a triky Lacné domáce maslo za pár minút? Stačí vám naň len jedna surovina.
Lacné domáce maslo za pár minút? Stačí vám naň len jedna surovina.
Recept Lacné domáce maslo za pár minút? Stačí vám naň len jedna surovina.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Ceny masla sú vysoké, kvôli čomu sa mnohí vyhýbajú jeho používaniu v receptoch, hľadajú rôzne náhrady alebo si ho doma sami pripravujú. Rozhodli ste sa, že ho vyskúšate vyrobiť aj vy, no neviete, ako na to? Pomôžte si našimi overenými radami.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   22.2.2025

Lacné domáce maslo za pár minút? Stačí vám naň len jedna surovina.

Ceny masla sú vysoké, kvôli čomu sa mnohí vyhýbajú jeho používaniu v receptoch, hľadajú rôzne náhrady alebo si ho doma sami pripravujú. Rozhodli ste sa, že ho vyskúšate vyrobiť aj vy, no neviete, ako na to? Pomôžte si našimi overenými radami.

Čo budete potrebovať na prípravu domáceho masla?

Príprava domáceho masla je veľmi jednoduchá. Na celý recept budete potrebovať len jednu surovinu, ktorou je 33 % smotana na šľahanie. Jej množstvo sa odvíja od toho, koľko masla chcete. Ak ho robíte prvýkrát, začnite len s jedným téglikom.

Okrem smotany si však nezabudnite pripraviť aj mixér, ktorým ju dôkladne vyšľaháte, a sitko, cez ktoré následne budete vzniknuté maslo pasírovať.

Ako chutí domáce maslo zo smotany?

Domáce maslo zo smotany je krémové a lahodné. V porovnaní s tým kupovaným má spravidla o niečo výraznejšiu chuť, pretože neobsahuje žiadne umelé prísady a stabilizátory.

Dávajte si ale pozor. Práve kvôli absencii stabilizátorov je trvanlivosť masla oveľa kratšia. Skonzumovať by ste ho mali do niekoľkých dní od vyhotovenia.

TIP: S domácim maslom môžete pokojne experimentovať. Jeho chuť viete zvýrazniť napríklad čerstvými alebo sušenými bylinkami či dokonca cesnakom. Pri príprave bylinkového masla sa môžete inšpirovať naším receptom.

Príprava receptu Lacné domáce maslo za pár minút? Stačí vám naň len jedna surovina., krok 1
Zdroj: Pexels.com

Recept na domáce maslo

Na domáce maslo budete potrebovať:

  • smotanu na šľahanie (33 %)
  • bylinky alebo cesnak na dochutenie (voliteľné)

Postup:

  1. Smotanu šľahajte dovtedy, kým si nevšimnete, že sa v nej začínajú vytvárať hrudky. V tomto momente pokračujte v šľahaní až kým sa maslo úplne neoddelí od cmaru.
  2. Zmes, ktorá vám vznikla, prepasírujte cez látku.
  3. Hmotu, čiže maslo, dôkladne vyžmýkajte, umiestnite do misky, maselničky alebo uzatvárateľnej nádobky a uchovávajte v chladničke.
  4. Ak by ste chceli bylinkové alebo ochutené maslo, nezabudnite doň pred vložením do chladničky zapracovať bylinky, soľ alebo korenie.

Cmar, ktorý vám vznikne pri tvorbe masla, určite nevyhadzujte. Má skvelé výživové hodnoty a spolu s bielkovinami obsahuje aj probiotiká. Ak by ste ho nechceli piť samostatne, použite ho pri príprave omáčok, marinád, cesta na palacinky alebo pri pečení domáceho chleba.

Akým chybám sa vyhnúť?

Príprava domáceho masla je veľmi jednoduchá a nedá sa pri nej urobiť veľa chýb. Stretnúť sa môžete napríklad s tým, že jednotlivé zložky (maslo a cmar) sa od seba neoddeľujú správne. Dôvodom je spravidla:

  • Nedostatočne vyšľahaná smotana – nebojte sa preto v práci pokračovať ďalej. Šľahanie by malo trvať 10 až 15 minút.
  • Smotana s nízkym obsahom tuku – na prípravu masla je potrebná minimálne 33 % smotana.

Ak by malo maslo nepríjemnú chuť, uistite sa, že smotana nebola pokazená alebo jej neskončila trvanlivosť.

Komentáre k receptu
zet.em@seznam.cz    ·   26.2.2025   ·   Odpovedať   ·  

A je ta 33% smetana skutečně smetana z mléka od krávy ? Já jen abyste pracně nešlehali nějakou náhražku ze ztuženého tuku, to by pak nebylo máslo ale Rama nebo Kunerol.

Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár