Zemiaky sú jednou z najobľúbenejších príloh. Skvelo chutia a viete ich upraviť na desiatky rôznych spôsobov. Okrem klasických varených a pečených sú výborné aj hranolky či krémová kaša. Ak ste sa rozhodli, že ich dnes pripravíte a chystáte sa variť ich, dávajte pozor, kedy do nich pridávate soľ. Tento malý detail vám totižto môže predĺžiť pobyt v kuchyni.
Zemiaky sú jednou z najobľúbenejších príloh. Skvelo chutia a viete ich upraviť na desiatky rôznych spôsobov. Okrem klasických varených a pečených sú výborné aj hranolky či krémová kaša. Ak ste sa rozhodli, že ich dnes pripravíte a chystáte sa variť ich, dávajte pozor, kedy do nich pridávate soľ. Tento malý detail vám totižto môže predĺžiť pobyt v kuchyni.
Tipov na urýchlenie varenia zemiakov je nespočetne veľa. Niektorí odporúčajú pridať do hrnca hneď horúcu vodu, nie studenú. Iní zas tvrdia, že do vody treba priliať menšie množstvo roztopeného masla alebo oleja. Len málokto však spomína tú najdôležitejšiu vec, a tou je soľ.
Soľ je bežnou surovinou, ktorá pri varení zemiakov nesmie chýbať. Zaisťuje ich lepšiu chuť a pomáha im spevniť štruktúru, čím sa znižuje riziko rozvarenia zemiakov.
Na soľ si však treba dávať pozor. Ak ju do vody pridáte v nesprávny čas, celý proces varenia môžete predĺžiť.
Otázkou teda zostáva, kedy je ten najlepší čas pridať do hrnca soľ? Odpoveď je jasná – keď je voda, v ktorej sa zemiaky varia, horúca a začína vrieť.
Prečo je tomu tak?
Dôvodov je viacero. Tým hlavným je to, že soľ vie zvýšiť bod varu vody. A síce ide spravidla len o veľmi malé navýšenie (v závislosti od množstva použitej soli), varenie sa vie predĺžiť aj o niekoľko drahocenných minút, ktoré by ste mohli využiť na prípravu iného jedla, upratovanie kuchyne alebo jedenie.
Následne netreba zabúdať ani na to, čo sme spomenuli vyššie – soľ spevňuje štruktúru zemiakov. Kvôli tomu sú tvrdšie a proces ich varenia je dlhší. Ak však soľ pridáte, keď je voda už horúca a zemiaky mäkšie, ničoho takého sa obávať nemusíte.
Zdroj: Unsplash.com
Do vody určenej na varenie zemiakov nemusíte pridávať veľké množstvo soli. Zemiaky budete tak či tak ochucovať ešte pred podávaním alebo inou úpravou, ako je napríklad mixovanie.
Vo všeobecnosti stačí pridať jednu lyžičku soli na každý liter vody. Soľ dôkladne premiešajte, aby nezostala na dne hrnca alebo priamo na zemiakoch.
S varením zemiakov sa spája ešte jedna otázka – akú vodu použiť? Studenú alebo horúcu?
Väčšina šéfkuchárov sa zhoduje na tom, že najlepšia je horúca voda. Tá nielenže urýchli celý proces varenia, ale taktiež zemiakom pomôže udržať si veľké množstvo dôležitých vitamínov a minerálov a skvelú chuť.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste