NajRecept.sk Polievky Hovädzí vývar Je vývar príliš mastný? Otestovali sme najlepšie triky, ktoré ho zbavia prebytočného tuku.
Je vývar príliš mastný? Otestovali sme najlepšie triky, ktoré ho zbavia prebytočného tuku.
Recept Je vývar príliš mastný? Otestovali sme najlepšie triky, ktoré ho zbavia prebytočného tuku.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Bez vývaru si mnohí nevedia predstaviť nielen tradičný nedeľný obed, ale taktiež mnohé jedlá, v ktorých predstavuje základ. Vďaka skvelej chuti vie zvýrazniť husté krémové polievky, omáčky, rizotá, nádivky, cestoviny a veľa iného. Pri jeho príprave sa však môžete stretnúť s viacerými komplikáciami, ako je napríklad veľké množstvo mastnoty. Čo v takýchto prípadoch robiť?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   2.2.2025

Je vývar príliš mastný? Otestovali sme najlepšie triky, ktoré ho zbavia prebytočného tuku.

Bez vývaru si mnohí nevedia predstaviť nielen tradičný nedeľný obed, ale taktiež mnohé jedlá, v ktorých predstavuje základ. Vďaka skvelej chuti vie zvýrazniť husté krémové polievky, omáčky, rizotá, nádivky, cestoviny a veľa iného. Pri jeho príprave sa však môžete stretnúť s viacerými komplikáciami, ako je napríklad veľké množstvo mastnoty. Čo v takýchto prípadoch robiť?

Tuk vo vývare je úplne bežný

Každý jeden vývar obsahuje určitý podiel tuku. Ide o jeho bežnú súčasť, ktorú spravidla získava priamo z mäsa alebo iných ingrediencií, ktoré doň pridáte. Keď je tuku vo vývare primerane, dokáže zvýrazniť jeho chuť a zaistiť, že polievka bude skutočne dokonalá.

Presný opak však nastáva, keď je množstvo tuku príliš vysoké. V takýchto prípadoch je vývar ťažký a môže spôsobovať tráviace problémy.

Príprava receptu Je vývar príliš mastný? Otestovali sme najlepšie triky, ktoré ho zbavia prebytočného tuku., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Prečo býva vývar príliš mastný?

Dôvodov, prečo je vývar mastný, je viacero. K najčastejším patria:

  • Tučné mäso – je to jednoduché. Čím tučnejšie mäso použijete, tým bude vývar mastnejší. Na jeho varenie preto vyberajte o niečo chudšie kúsky.
  • Tuk nachádzajúci sa na kostiach – pri varení vývaru bežne používame kosti, ktoré mu dodávajú intenzívnu chuť. Niekedy sa však na nich nachádza veľa tuku, kvôli čomu je výsledná polievka ťažká.
  • Nedostatočné odstraňovanie peny – pena na vývare je jednou z kontroverznejších tém, na ktorej sa kuchári nevedia zhodnúť. Niektorí tvrdia, že ju treba odstrániť, iní si zas stoja za tým, že má v polievke zostať. Vo všeobecnosti platí, že pena môže zvýšiť mastnotu polievky. Ak ste teda použili tučnejšie mäso alebo nechcete, aby bol vývar príliš ťažký, mali by ste ju počas varenia odstraňovať.
  • Rýchle varenie na vysokej teplotevývar by ste mali variť pomaly a na nižšej teplote. Najlepšie 4 až 5 hodín. Túto dobu by ste nemali skracovať. Okrem toho, že pokrm by nechutil tak dobre, vysoká teplota by mohla rýchlejšie uvoľniť tuk z mäsa či kostí, čo by viedlo k zakaleniu polievky a príliš vysokej mastnote.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Pomalý poctivý kurací vývar
Pomalý poctivý kurací vývar

Čo robiť s mastným vývarom?

Mastný vývar nemusíte hneď vylievať. Dá sa zachrániť, a to pomerne ľahko – trikom, ktorý používali už naše staré mamy.

Hotovú polievku nechajte vychladnúť a dajte ju na niekoľko hodín do chladničky. Keď ju odtiaľ vytiahnete, mastnota by sa mala nachádzať na povrchu, odkiaľ ju odstránite pomocou lyžice.

Nemáte čas čakať, kým vývar vychladne a potrebujete okamžité riešenie? Polievku po uvarení stiahnite z ohňa a prelejte cez sitko vystlané papierovou utierkou. To zachytí prebytočnú mastnotu a dovolí vám polievku okamžite servírovať.

Potrebujete ešte nejaký trik? Mnohým gazdinkám sa osvedčil aj ten s ľadom. Celý proces je veľmi jednoduchý. Ľad stačí dať do plastového vrecka a vložiť do polievky. Chvíľku počkajte a potom ho vyberte.

Ľad by mal pritiahnuť prebytočnú mastnotu, ktorú spolu s ním vytiahnete. Dávajte si však pozor, aby ste ho v polievke nenechali dlho. Mohol by sa rozpustiť a na mastnotu by nemal žiadny účinok.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár