Bez vývaru si mnohí nevedia predstaviť nielen tradičný nedeľný obed, ale taktiež mnohé jedlá, v ktorých predstavuje základ. Vďaka skvelej chuti vie zvýrazniť husté krémové polievky, omáčky, rizotá, nádivky, cestoviny a veľa iného. Pri jeho príprave sa však môžete stretnúť s viacerými komplikáciami, ako je napríklad veľké množstvo mastnoty. Čo v takýchto prípadoch robiť?
Bez vývaru si mnohí nevedia predstaviť nielen tradičný nedeľný obed, ale taktiež mnohé jedlá, v ktorých predstavuje základ. Vďaka skvelej chuti vie zvýrazniť husté krémové polievky, omáčky, rizotá, nádivky, cestoviny a veľa iného. Pri jeho príprave sa však môžete stretnúť s viacerými komplikáciami, ako je napríklad veľké množstvo mastnoty. Čo v takýchto prípadoch robiť?
Každý jeden vývar obsahuje určitý podiel tuku. Ide o jeho bežnú súčasť, ktorú spravidla získava priamo z mäsa alebo iných ingrediencií, ktoré doň pridáte. Keď je tuku vo vývare primerane, dokáže zvýrazniť jeho chuť a zaistiť, že polievka bude skutočne dokonalá.
Presný opak však nastáva, keď je množstvo tuku príliš vysoké. V takýchto prípadoch je vývar ťažký a môže spôsobovať tráviace problémy.
Zdroj: Unsplash.com
Dôvodov, prečo je vývar mastný, je viacero. K najčastejším patria:
Mastný vývar nemusíte hneď vylievať. Dá sa zachrániť, a to pomerne ľahko – trikom, ktorý používali už naše staré mamy.
Hotovú polievku nechajte vychladnúť a dajte ju na niekoľko hodín do chladničky. Keď ju odtiaľ vytiahnete, mastnota by sa mala nachádzať na povrchu, odkiaľ ju odstránite pomocou lyžice.
Nemáte čas čakať, kým vývar vychladne a potrebujete okamžité riešenie? Polievku po uvarení stiahnite z ohňa a prelejte cez sitko vystlané papierovou utierkou. To zachytí prebytočnú mastnotu a dovolí vám polievku okamžite servírovať.
Potrebujete ešte nejaký trik? Mnohým gazdinkám sa osvedčil aj ten s ľadom. Celý proces je veľmi jednoduchý. Ľad stačí dať do plastového vrecka a vložiť do polievky. Chvíľku počkajte a potom ho vyberte.
Ľad by mal pritiahnuť prebytočnú mastnotu, ktorú spolu s ním vytiahnete. Dávajte si však pozor, aby ste ho v polievke nenechali dlho. Mohol by sa rozpustiť a na mastnotu by nemal žiadny účinok.
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste