NajRecept.sk Podľa ovocia Jablká Jablkové pyré, ktoré chutí lepšie ako kupované? S týmto postupom ho pripravíte raz-dva.
Jablkové pyré, ktoré chutí lepšie ako kupované? S týmto postupom ho pripravíte raz-dva.
Recept Jablkové pyré, ktoré chutí lepšie ako kupované? S týmto postupom ho pripravíte raz-dva.
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Foto: Depositphotos.com

Jablkové pyré patrí medzi jednoduché dobroty, ktoré by nemali chýbať v žiadnej kuchyni. Použiť ho môžete na desiatky spôsobov – od rôznych dezertov až po kaše. Prípadne môže zohrávať úlohu ľahkej desiaty pre deti. Máte doma veľa jabĺk a chceli by ste z nich pripraviť to najlepšie jablkové pyré? Inšpirujte sa týmito praktickými tipmi, vďaka ktorým sa vám vždy podaria.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   5.10.2025

Jablkové pyré, ktoré chutí lepšie ako kupované? S týmto postupom ho pripravíte raz-dva.

Jablkové pyré patrí medzi jednoduché dobroty, ktoré by nemali chýbať v žiadnej kuchyni. Použiť ho môžete na desiatky spôsobov – od rôznych dezertov až po kaše. Prípadne môže zohrávať úlohu ľahkej desiaty pre deti. Máte doma veľa jabĺk a chceli by ste z nich pripraviť to najlepšie jablkové pyré? Inšpirujte sa týmito praktickými tipmi, vďaka ktorým sa vám vždy podaria.

Výber správnych jabĺk

Na prípravu jablkového pyré môžete využiť viaceré odrody jabĺk. Najlepšie sú tieto:

  • Sladšie odrody – majú prirodzene sladkú chuť, takže pyré nemusíte príliš sladiť. Spadajú sem Golden Delicious, Jonagold či Gala. 
  • Kyslejšie odrody – patria sem Granny Smith, Idared alebo Boskoop. Tým, že sú kyselšie, sú aj o niečo sviežejšie. Ak však máte radi sladké, pyré pripravené z nich budete musieť výrazne sladiť.
  • Aromatické odrody – ide zvyčajne o Cox Orange, Topaz alebo Rubín. Pyré je vďaka nim chuťovo aj aromaticky veľmi výrazné a zaujímavé.

Máte doma jablká z viacerých odrôd? Nebojte sa ich skombinovať navzájom. Napríklad kombinácia kyslej a sladkej odrody vám zaručí vyváženú chuť.

Príprava jabĺk

Keď máte jablká vybrané, môžete sa pustiť do ich prípravy. Celý proces je jednoduchý a skladá sa z niekoľkých krokov:

  1. Jablká najprv dôkladne umyte a pomocou noža odstráňte menšie nedokonalosti, ako sú preliačiny.
  2. Pomocou nožíka alebo škrabky odstráňte šupku.
  3. Ošúpané jablká nakrájajte na štvrtiny a odstráňte z nich jadrovníky a semienka.
  4. Jablká nakrájajte na menšie kúsky. Tie pri varení oveľa rýchlejšie zmäknú a budú sa dať mixovať.

Príprava receptu Jablkové pyré, ktoré chutí lepšie ako kupované? S týmto postupom ho pripravíte raz-dva., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Postup prípravy

Postup prípravy jablkového pyré vyzerá zvyčajne takto:

1. Varenie jabĺk

  • Umyté a očistené jablká nakrájajte na menšie kúsky, dajte ich do hrnca a pridajte trochu vody – približne 50 až 100 ml na 1 kg jabĺk, aby sa neprichytili.
  • Hrniec prikryte pokrievkou a varte na miernom plameni. Jablká sa začnú rýchlo rozpadať, preto ich priebežne miešajte.
  • Jablká varte, kým úplne nezmäknú. Väčšinou to trvá 10 až 15 minút, no všetko závisí od druhu jabĺk.

2. Mixovanie a pasírovanie

  • Uvarené jablká rozmixujte tyčovým mixérom priamo v hrnci na hladké pyré.
  • Ak chcete ešte jemnejšiu textúru, pyré môžete pokojne prepasírovať cez sitko. Takáto verzia je ideálna najmä pre malé deti.

3. Dochutenie

  • Pyré oslaďte podľa svojej chuti. Použiť na to môžete cukor, med alebo akékoľvek iné sladidlo.
  • Na zvýraznenie chuti môžete použiť aj škoricu, vanilku alebo citrónovú šťavu.

4. Skladovanie

  • Pyré ešte horúce prelejte do pohárov a poriadne uzavrite.
  • Poháre pretočte hore dnom, zabaľte do deky a nechajte vychladnúť.
  • Takto pripravené jablkové pyré skladujte na chladnom, suchom a tmavom mieste.

Mohlo by vás zaujímať:
Recept Vláčny jablkový perník
Vláčny jablkový perník

Najčastejšie chyby pri príprave jablkového pyré

Pri príprave jablkového pyré môžete urobiť viaceré, menšie aj väčšie chyby. Medzi najčastejšie sa radí pripálenie jabĺk, ku ktorému dochádza vtedy, keď nepoužijete dostatok vody pri ich varení.

Na druhej strane, problém môže robiť aj príliš veľa tekutiny. V takomto prípade je pyré veľmi tekuté a nebude sa dobre jesť. Vodu preto pridávajte opatrne.

Chybou môže byť aj výber nevhodných jabĺk. Vyhýbajte sa odrodám, ktoré sú vodnaté alebo majú mdlú chuť, aby ste do pyré nemuseli pridávať príliš veľa cukru.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár