Drevené uhlie
Drevené uhlie je populárnou voľbou mnohých gril majstrov. Väčšina po ňom siaha najmä kvôli skvelej cene a skutočnosti, že sa dá ľahko kúpiť aj priamo v potravinách. Pri jeho nákupe je však dôležité hľadať overené a kvalitné produkty vyrobené z buku, dubu alebo ďalšieho tvrdého dreva. V inom prípade vám uhlie nebude dobre horieť.
Zdroj: Depositphotos.com
K najväčším výhodám dreveného uhlia patria:
- Prirodzená chuť jedla – drevené uhlie podporuje prirodzenú chuť zeleniny, zemiakov aj mäsa. Treba však myslieť na to, že chuť sa mierne odlišuje v závislosti od toho, z akého dreva je uhlie vyrobené.
- Rýchle opekanie – drevené uhlie sa zapaľuje veľmi rýchlo, pričom skvelo horí aj pri vyšších teplotách. Ak teda nemáte čas na niekoľkohodinové opekačky, bude pre vás tou najlepšou voľbou.
- Široká ponuka – ponuka dreveného uhlia je široká. Na trhu nájdete výrobky z buku, dubu, jelše a mnohých ďalších tvrdých a ovocných driev.
Drevené uhlie má však aj zopár nevýhod. Tými sú:
- Veľmi rýchlo horí – drevené uhlie zhorí do 30 až 40 minút. Musíte ho preto pravidelne kontrolovať a dokladať.
- Komplikovanejšie kontrolovanie teploty – tým, že uhlie rýchlo horí, je udržanie konštantnej teploty oveľa náročnejšie ako v prípade brikiet alebo dreva.
- Vyššia cena – cena kvalitného dreveného uhlia môže byť vyššia v porovnaní s briketami.
- Viac popola – drevené uhlie vytvára pomerne veľa popola. Gril kvôli tomu budete musieť častejšie čistiť.
Drevené brikety
Drevené brikety sa vyrábajú z lisovaných zvyškov dreva, ako sú piliny a hobliny. Ide o obľúbený ekologický zdroj paliva, ktorý sa okrem vykurovania využíva aj na grilovanie. Ak by ste ho chceli vyskúšať aj vy, pred kúpou sa uistite, že poznáte všetky jeho silné aj slabé stránky.
Zdroj: Depositphotos.com
K tým silným patria:
- Dlhá doba horenia – drevené brikety horia dlhšie ako klasické uhlie. Počas grilovačiek tak môžete pokojne odísť od grilu a baviť sa s priateľmi.
- Rovnomerná teplota – brikety vedia udržať rovnomernú teplotu počas celej doby horenia. Vďaka tomu sú výsledky grilovania oveľa lepšie ako v prípade uhlia.
- Menej dymu – brikety spravidla nedymia tak ako uhlie, čo oceníte napríklad vtedy, keď grilujete na balkóne.
- Ľahké regulovanie teploty – počas grilovania máte teplotu plne pod kontrolou. Pridávaním alebo odoberaním brikiet ju viete v priebehu niekoľkých sekúnd zvýšiť alebo znížiť.
Zároveň nezabúdajte ani na mínusy, ku ktorým sa radia:
- Dlhší čas zapaľovania – na rozdiel od dreveného uhlia potrebujú brikety viac času na zapálenie. Nie sú preto ideálne v situáciách, keď chcete pokrm ugrilovať čo najrýchlejšie.
- Zloženie – v nekvalitných briketách sa často nachádzajú chemické látky, ktoré môžu meniť chuť a kvalitu mäsa, zemiakov či iného pokrmu. Pri nákupe sa preto zamerajte na overené značky a nezabudnite si prezrieť, aké všetky zložky výrobok obsahuje.
Drevo
Grilovanie na dreve je jednou z najtradičnejších metód prípravy pokrmov. Ľudia ju preferujú najmä kvôli jedinečnej chuti, ktorú jedlu nedokáže dodať žiadne iné palivo. Pri grilovaní by ste mali používať najmä tvrdé drevo, ktoré vytvára intenzívne teplo a bohatý dym.
Zdroj: Depositphotos.com
Rovnako ako predchádzajúce metódy, aj drevo má viacero plusov, ktorými sú:
- Prirodzená chuť – drevo, najmä tvrdé druhy ako dub a buk, dodáva jedlu výraznú a nezameniteľnú dymovú príchuť.
- Vysoká teplota – drevo dokáže horieť aj pri vysokej teplote, takže je výborné na grilovanie mäsa, predovšetkým väčších steakov.
- Flexibilita – počas grilovania môžete kombinovať viaceré druhy dreva, vďaka čomu výsledný pokrm získa jedinečnú chuť.
A nechýbajú ani nevýhody:
- Náročnosť na čas a prípravu – grilovanie je zdĺhavejšie, pretože drevo potrebuje určitý čas na to, aby sa premenilo na žeravé uhlíky, ktoré sú vhodné na prípravu jedla. Ak nemáte čas a ponáhľate sa, vyberte si radšej uhlie.
- Nerovnomerné horenie – drevo môže horieť nerovnomerne, čo vedie ku kolísaniu teploty a k nesprávnej príprave jedla.