Tradičné jedlá máme všetci v obľube a často si pri nich spomenieme na babičkinu kuchyňu. Či už máte chuť na jedlá s knedľou, polievku ako je kulajda alebo iné múčne jedlá, v tejto zbierke určite nájdete to, čo hľadáte.
Tradičné jedlá máme všetci v obľube a často si pri nich spomenieme na babičkinu kuchyňu. Či už máte chuť na jedlá s knedľou, polievku ako je kulajda alebo iné múčne jedlá, v tejto zbierke určite nájdete to, čo hľadáte.
1. Kulajda - jedna z našich obľúbených
Najlepšia polievka, ktorou nikoho určite neurazíte. So zemiakmi, hubami, s kôprom a s veľmi dobrou, intenzívne smotanovou chuťou. Ak robievam túto polievku, druhé jedlo nám netreba. To radšej navarte z dvojnásobnej dávky. Máme to veľmi radi. Iba s chrumkavým čerstvým chlebom. Autor: Naďa I. (Rebeka)
2. Kôprová omáčka
Výborná klasika v kuchyni. Podávame s domácou knedľou a vajíčkom alebo fašírkou.
3. Tradičná, chuťovo neprekonateľná plnená paprika v paradajkovej omáčke
Recept mojej mladosti. Mamka pripravovala tú najlepšiu plnenú papriku pod slnkom. Ani moja nie je taká dobrá ako bola jej. Ale hlavné je, že mojim doma chutí a ja som spokojná. Určite vyskúšajte.
4. Najlepšie falošná sviečková na svete
Každý ju pripravuje inak a ja som zástanca svojho receptu. Teraz som síce použila mrazenú zeleninu na sviečkovú, ale ak mám zeleninu zo záhrady, jednoznačne si dám tú námahu, aby som zeleninu očistila, nakrájala a uvarila. Zahusťujem a zjemňujem smotanou na šľahanie. Pre niekoho to môže byť kalorická bomba, ale my doma to máme radi takto. Autor: Triniti
5. Nesmrteľný recept na mäsové guličky v paradajkovej omáčke z čias socializmu.
Mäsové guličky v paradajkovej omáčke sú nezabudnuteľnou klasikou, ktorá patrila medzi obľúbené recepty už v dobách socializmu, a nie inak tomu nie je ani dnes. Nechajte sa inšpirovať receptom na mäsové guličky, ktorý je originálom podľa noriem STN. Zamilujete si ich ako vy, tak aj vaše deti.
6. Zemiaková polievka s hubami
Ja som ju robila dnes na obed a musím povedať, že sme si pochutnali všetci. Ide to aj zo sušených húb, ale nie je to ono. Autor: Naďa I. (Rebeka)
7. Šúľance s makom (tradičné zemiakové cesto)
Stará dobrá klasika, ktorá zmizne z taniera za pár minút, za to vám ručím. Ak máte radi mak, pridajte ho tam oveľa viac ako ja. Ja som skôr za menšiu porciu. Zemiakové cesto s hrubou múkou (nepoužívajte ani polohrubú ani hladkú, to pravé zemiakové cesto je len z hrubej múky) varené v horúcej vode v tvare "šúľanca" s posýpkou z mletého maku a práškového cukru. Niekto má rád aj s orieškami, je to na vás, akú posýpku zvolíte. Autor: Naďa I. (Rebeka)
8. Domáce parené buchty / ovocná kysnutá knedľa /
Ponúkam vám dva rôzne spôsoby prípravy parených buchiet z jedného cesta. Prvé buchty sú pripravené v parnom hrnci (vynikajúca vecička) a druhé starodávnym spôsobom, ktorý ma naučila moja babička... Autor: Janaha
9. Výborné zemiakové placky s kyslou smotanou
Zemiakové placky sú taká klasika. Pripravovala som ich na večeru a musím povedať, že nám chutilo až príliš. Možno preto, že som ich už dlho nerobila. Snažila som sa dať menej oleja na vyprážanie, aby neboli príliš mastné. Môj manžel ich má rád sa pohárom kyslého mlieka, mne zase chutia iba s kyslou smotanou. Autor: Lacusin
10. Tradičný zemiakový šalát
Veľká noc sa blíži a tradičný zemiakový šalát nesmie na slávnostnom stole chýbať. Ako ho pripravujete vy?
11. Smotanový bravčový perkelt s haluškami
Smotanový bravčový perkelt s haluškami. Autor: Lacusin
12. Segedínsky guláš
Vynikajúci a hlavne veľmi obľúbený obed. Segedínsky guláš a kysnutý knedlík.
13. Domáce lokše
Klasická pochúťka pripravená z uvarených zemiakov. Najlepšie je použiť zemiaky z predošlého dňa.
14. Pečené buchty ako od babičky
Vôňa pečených buchiet mi pripomína detstvo. Keď sme chodievali k babičke, tá nám stále piekla domáce buchty plnené lekvárom a tvarohom. Doma zmiznú z plechu za pár minút, ešte aj horúce nám chutia. Autor: Marta Mlyn
15. Rezeň z bravčovej krkovičky a zemiakový šalát bez majonézy
Konečne je u nás po dlhej dobe cez víkend pohoda, mier a pokoj, tak som pod vplyvom nostalgickej nálady vytvorila aj tak trošku nostalgický obed... Zemiakový šalát v tejto podobe je moja dnešná premiéra, z domova poznám a robím ten klasický majonézový. Všetkým veľmi chutilo, tak sa o recept podelím aj verejne... Autor: Danka
16. Vyprážaný syr vám už nikdy nevytečie. Ako pripraviť dokonalý vyprážaný syr + recepty
Vyprážaný syr patrí medzi obľúbené pokrmy, a to nielen u nás. Večnou otázkou však zostáva, ako ho perfektne pripraviť, aby bol chrumkavý a nevytiekol. Ponúka sa pár základných tipov, ktoré vám prípravu uľahčia a zaistia skvelý výsledok.
17. Kôprová omáčka s vajciami
Kôprová omáčka s vajciami od Nadi. Výsledná chuť omáčky by mala byť skôr sladká. Podávame s natvrdo uvareným vajcom a knedľou alebo zemiakmi.
18. Sviečková na smotane po mojom
Každá sviečková na smotane sa varí v každej kuchyni inak. Tá moja je podľa mňa tá najlepšia, ale, samozrejme, každému chutí niečo iné. Ak by ste mali chuť na naozaj dobrú omáčku s chutným hovädzím mäskom, vyskúšajte moju osvedčenú klasiku. Samozrejme, ku sviečkovej omáčke a hovädziemu mäsu sa najviac hodí kysnutý knedľa, tak určite túto prílohu nezamieňajte za inú. Ešte by som si to vedela predstaviť s karlovarskou knedľou. Autor: Marta M.
19. Hrnčeková kulajda
Hrnčekové recepty sú populárne hlavne pri sladkých dezertoch, hrnček múky, hrnček cukru, hrnček tohto a hrnček tohto. Nemusíte mať žiadnu váhu a koláčik sa vám podarí. V jednom časopise som našla recept aj na hrnčekovú polievku, Kulajdu, tak som musela vyskúšať. Je fantastická. Hlavne, ja by som mohla jesť celý deň kôpor, je to fantastická bylinka, ktorú buď máte radi, alebo ju neznášate :)
Každý deň najlepšie recepty a články
Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte
Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste